Veniturile bugetare au crescut cu 20% in sase luni

Autor: Mihai Bobocea 05.07.2006
Veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 20% in primele sase luni ale anului, fata de primul semestru din anul trecut. Ele au atins 13,18 miliarde de euro in primele sase luni, pe principalele bugete publice, arata datele de la Ministerul de Finante.
La bugetul de stat, veniturile au crescut cu aproape 22% in primele sase luni ale anului, fiind sustinute de cresterile de aproape 35% ale impozitului pe venit si salarii, dar si de colectarea taxei pe valoarea adaugata, care a crescut cu 26,5%.
Colectarile la bugetul de stat au reprezentat in primele sase luni 49% din programul anual de incasari stabilit de Legea Bugetului adoptata in toamna anului trecut.
Per total, TVA reprezinta peste 43% din veniturile bugetului de stat in primele sase luni, adica 3,55 miliarde de euro din 8,23 miliarde de euro. Cre sterea incasarilor din TVA a fost determinata de ritmul inalt de crestere a consumului, care a majorat incasarile comerciantilor, dar si veniturile statului.
Colectarea impozitului pe profit a inregistrat in prima jumatate a anului cea mai slaba performanta dintre toate taxele si impozitele, consemnand o crestere de numai 10% fata de prima jumatate a anului trecut. De asemenea, colectarea accizelor a avut performante sub medie (plus de numai 14% pe primele sase luni ale anului), la fel ca si incasarea taxelor vamale (plus 20%).
In prima jumatate a anului, veniturile provenite din impozitul pe profit au fost de 1,1 miliarde de euro, iar incasarile din impozitul pe venit au depasit 1,23 miliarde de euro. Veniturile bugetului din accize au fost de 1,31 mld. euro, iar cele din taxele vamale, de 302 milioane de euro.
Relativ la programul anual de incasari, cea mai buna performata au avut-o taxele vamale, care au fost colectate in proportie de peste 62% in primele sase luni. La polul opus se afla accizele, cu o colectare de numai 43% in primele sase luni, comparativ cu nivelul preconizat pentru intreg anul.
In acelasi timp, veniturile bugetului asigurarilor de sanatate a crescut cu 19,3% in primele sase luni, iar veniturile bugetului de pensii au crescut cu 18,5%. Cea mai slaba colectare s-a inregistrat la bugetul asigurarilor de somaj, cu o crestere de numai 1,3% in primele sase luni. Veniturile bugetelor locale au fost in prima jumatate a anului de 626 de milioane de euro, in crestere cu aproape 24%.