"Regele cherestelei" mai lanseaza un fond de investitii

Autor: Andrei Chirileasa 04.07.2006
Societatea de administrare a investitiilor Investica Asset Management, controlata de senatorul UDMR Verestoy Attila, va lansa un fond de investitii inchis cu plasamente pe piata de capital. Verestoy este supranumit "regele cherestelei" pentru afacerile sale cu lemn.
Fondul, care se va numi Infinity, a fost autorizat saptamana trecuta de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), urmand sa fie demarat procesul de subscriere. Investica intentioneaza sa atraga atat investitori romani, cat si investitori straini si isi propune sa stranga in prima faza peste 2 milioane de euro.
"Fondul are ca obiectiv principal atragerea in mod privat a resurselor financiare disponibile de la persoane fizice si juridice romane si straine printr-o oferta privata periodica. Dis ponibilitatile banesti atrase vor fi plasate pe piata financiara, preponderent in valori mobiliare, pe principiul diversificarii riscului si administrarii prudentiale", a declarat Leonard Visan, directorul general al Investica Asset Management.
"In prezent derulam un program de prezentari cu posibili investitori straini pe care avem speranta ca ii vom convinge sa intre si pe piata din Romaaia. La sfarsitul primei perioade de subscriere tintim echivalentul a 2 milioane de euro", a precizat Visan.
Infinity este al treilea fond inchis de investitii lansat in acest an, dupa Fondul Privat Comercial, lansat de Globinvest din Cluj-Napoca, si STK Emergent, lansat de STK Financial, tot din Cluj. Anul trecut a fost lansat un singur fond inchis de investitii, BT Invest 1, administrat de BT Asset Management. Administratorii au posibilitatea de a lansa fonduri inchise doar de un an, numarul fondurilor de acest tip fiind inca redus in comparatie cu potentialul pietei. Administratorii spun ca fondurile deschise de investitii au ca avantaj faptul ca legislatia este mai permisiva cu acest tip de fonduri, ceea ce permite o politica de administrare mai flexibila.
"Ne aflam intr-o perioada in care fluctuatiile pe piata de capital au inceput sa aiba o amplitudine foarte mare. Politica permisiva, posibilitatea aplicarii unor strategii mai flexibile de plasament, adoptarea unor strategii de arbitraj, acestea sunt o parte dintre motivele pentru care am ales sa lansam mai intai un fond inchis de investitii", a explicat directorul general al Investica.
Activele totale ale fondurilor inchise de investitii aflate in evidenta UNOPC au crescut in primele cinci luni cu circa 78%, atingand la finele lunii mai 53,3 milioane de euro (188,3 milioane de lei). In comparatie, activele fondurilor mutuale s-au majorat in primele cinci luni cu 43%, pana la 130,8 milioane de euro. Administratorii de fonduri considera ca piata fondurilor mutuale va creste la 2 miliarde de euro pana in 2010. Pe piata fondurilor inchise este insa mai greu de realizat o estimare, avand in vedere ca aceste fonduri sunt mai exclusiviste si se adreseaza unei categorii destul de restranse de investitori.
"Avand in vedere ca specificul fondurilor inchise este exclusivist, credem ca dezvoltarea acestei piete se bazeaza in primul rand pe oferta administratorilor", sustine Visan.
Investica Asset Management intentioneaza sa lanseze in acest an si un fond mutual. Societatea va depune in septembrie la CNVM documentatia necesara pentru autorizarea primului fond deschis.
Investica are un capital social de 520.000 de lei (circa 150.000 de euro), fiind controlata de senatorul UDMR Verestoy Attila, care detine 80% din actiuni. Verestoy Attila este actionar in mai multe societati comerciale printre care compania de tichete de masa Hungastro, la care detine 37% din actiuni. El este cunoscut ca unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata lemnului.