Impozitarea profitului reinvestit va afecta companiile

Ziarul Financiar 04.07.2006
Revenirea asupra facilitatii acordate pentru profitul reinvestit, decisa ieri de deputati la discutiile privind Codul fiscal, a provocat nemultumirea reprezentantilor mediului de afaceri.
"Renuntarea la impozitul pe profitul reinvestit ar fi maximizat aceasta perioada de dinainte de integrarea in UE si ar fi contribuit la atragerea investitorilor straini. Era o formula perfecta, daca nu se va aplica, potentialul investitor poate alege Ungaria, unde are o serie de facilitati si nici riscurile pe care si le asuma nu sunt atat de mari", este de parere Ovidiu Wencz, director general al Tabco-Campofrio, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata mezelurilor.
Potrivit lui Wencz, la fiecare 100.000 de euro de profit reinvestit ar trebui sa existe o schema incrementala de avantaj fiscal, prin care compania sa poata primi si alte beneficii fiscale.
"Impozitarea profitul investit va afecta activitatea companiilor care si-au facut un plan de afaceri pe termen lung, acestea fiind nevoite sa gaseasca alte resurse de finantare", a declarat Stefan Barna, directorul de strategie al producatorului de lacuri si vopsele K?ber.
"Compania noastra nu va fi afectata inca de aceasta decizie, pentru ca in prezent suntem pe pierderi datorita investitiilor mari pe care le-am derulat, dar e posibil ca pe termen lung sa ne afecteze business-ul", a declarat Daniel Catanas, directorul general al producatorului austriac de caramizi Wienerberger. O alta modificare operata ieri de comisie cu acordul Ministerului de Finante a fost impunerea unei taxe de 3% pe valoarea tranzactiei imobiliare si renuntarea la taxa de timbru.
Deputatii au mai decis sa respinga propunerea de diminuare a cotei reduse de TVA de la 9 la 7%, precum si un amendament referitor la includerea produselor alimentare de baza in categoria celor taxate cu cota redusa. Senatorii aprobasera diminuarea cotei reduse de TVA la 7%, respingand amendamentul privind includerea produselor alimentare in categoria celor taxate cu cota redusa.
Cota redusa de TVA se aplica in prezent pentru manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii, livrarea de proteze si accesoriile acestora, cu exceptia protezelor dentare, si medicamente de uz uman si veterinar. Plenul Senatului a adoptat, la jumatatea lunii aprilie, o propunere a PC, privind reducerea la 9% a TVA pentru produsele alimentare de baza. Initiativa se afla in prezent in dezbaterea Camerei Deputatilor.
Deputatii au mai aprobat ieri varianta Senatului cu privire la accizele la tigari, respectiv o acciza minima de 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, cu un punct procentual peste nivelul actual. Nivelul este cu patru puncte sub varianta propusa de Ministerul de Finante. In prezent, acciza pentru produsele din tutun se calculeaza avand in vedere un nivel minim stabilit in functie de evolutia accizei aferente tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, astfel incat nivelul accizei minime sa reprezinte 90% din aceasta.