Freescale a dublat numarul romanilor care dezvolta soft pentru retele 3G

Autor: Radu Tataru-Marinescu 30.06.2006
Freescale Semiconductor, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de semiconductori, a deschis ieri un centru de dezvoltare software in Bucuresti, unde lucreaza in prezent peste 200 de specialisti in dezvoltarea unor tehnologii de comunicatii wireless.
Centrul Freescale are o suprafata de 5.000 de metri patrati. Prioritatiile in materie de cercetare si dezvoltare in cadrul acestui centru includ aplicatii pentru echipamente destinate retelelor de telecomunicatii si software pentru platforme dedicate telefoanelor 3G.
Printre clientii direct legati de activitatea centrului de la Bucuresti se numara companiile Alcatel, Ericsson, Cisco Systems, Motorola si Nortel, conform oficialilor companiei.
Freescale Romania a fost deschisa in 1999 si avea intial trei angajati.
"Probabil ca investitia facuta de companie pana acum in Romania a fost de cateva milioane de dolari", a declarat pentru ZF David Perkins, directorul general al diviziei Networking si Computing Systems Group din Freescale.
In acest moment, unitatea din Romania este cel mai mare centru de dezvoltare software Freescale din Europa si al doilea in lume dupa cel din India, conform lui Perkins.
El crede ca abilitatiile software sunt foarte importante pentru industria de semiconductori.
"Daca in timp aceste abilitati se vor dezvolta si se va schimba si programa scolara, ar exista posibilitatea ca in viitor sa ne extindem activitatea locala catre design hardware", a explicat Perkins.
Un alt factor important ca industria de semiconductori sa se dezvolte va fi atragerea a cat mai multor investitii straine in domeniu si aparatia a cat mai multor specialisti, lucru pe care Perkins crede ca Freescale il va incuraja prin investitiile locale.
Cat despre un centru de productie, Perkins a declarat ca nu exista niciun plan al companiei.
"Este vorba de investitii majore, de ordinul miliardelor de dolari, si o prima conditie pentru un astfel de centru este o infrastructura foarte buna", a explicat el.
Freescale Romania si-a dublat numarul de angajati in ultimul an, iar oficialii companiei au declarat ca ritmul ascendent al resurselor umane se va mentine cel putin pana la sfarsitul anului 2006.
"Un astfel de centru ajunge sa lucreze la un potential maxim cu aproximativ 500 de angajati. Nu pot sa fac o promisiune ca o sa ajungem la acest numar de oameni, dar este foarte probabil", a spus Perkins.
In martie, functia de director general al Freescale Romania a fost preluta de Adrian Purcarea, care a ocupat anterior functia de director general adjunct in cadrul companiei romanesti de software Softwin.
"Romania este cunoscuta la nivel mondial ca fiind o piata care ofera ingineri de sistem si programatori extrem de valorosi. Echipa de aici care se ocupa de dezvoltarea software joaca un rol important in strategia de business a companiei ce se concentreaza pe telefonia mobila, procesarea informatiilor si a solutiilor software", a mai spus Perkins. Freescale Semiconductor este una dintre cele mai mari companii pe piata de design si productie de semiconductori pentru piata de automobile, produse dedicate consumatorilor si pentru piata de retele telecom.
Compania a avut in anul 2005 vanzari de 5,8 miliarde dolari (4,6 miliarde euro).