Americanii, preocupati de sanatatea angajatilor

Autor: Liviu Alexandrescu 19.06.2006
Companiile multinationale din Statele Unite ale Americii sunt cele mai ingrijorate de cresterea costurilor medicale si au cele mai multe programe de sanatate si de eficientizare a productivitatii angajatilor.

Nu mai putin de aproape doua treimi dintre companiile americane (65%) au confirmat ca au in prezent asemenea programe, potrivit unui studiu realizat de compania internationala de consultanta in resurse umane Watson Wyatt Worldwide.
Cifrele inregistrate in celelalte regiuni ale planetei indica un interes mult mai scazut pentru aceste aspecte. Spre exemplu, doar 22% din companiile multinationale de pe piata canadiana au programe orientate in acest sens, proportia scazand pana la 21% in zona Asia/Pacific. In ceea ce priveste companiile de pe pietele europeana si latino-americana, proportiile ajung la 16, respectiv 15%.
Cu toate acestea, specialistii prevad o crestere globala a interesului manifestat de angajatori pentru implementarea acestui gen de programe, generat de costurile din ce in ce mai mari legate de ingrijirile medicale.
"Multinationalele au folosit programele de sanatate si eficientizare a productivitatii angajatilor pentru a combate povara din ce in ce mai grea a costurilor impuse de tratamentele pentru diferite afectiuni", a declarat Bob Wesselkamper, director al departamentului de consultanta internationala, in cadrul Watswon Wyatt.
El a adaugat ca, in afara granitelor Statelor Unite, multinationalele nu au resimtit prea puternic aceste costuri, insa, pe masura ce tot mai multe tari reduc nivelul beneficiilor medicale suportate de catre bugetele de stat, programele interne vor fi un bun instrument pentru a reduce costurile si a creste productivitatea companiilor.
In ciuda planurilor declarate ale unor multinationale din afara granitelor Statelor Unite de a introduce acest gen de programe, diferenta este net in favoarea companiilor de pe piata nord-americana. Spre exemplu, in jur de 93% din multinationale din S.U.A. au programe de prevenire a bolilor, in timp ce in restul lumii proportia medie a angajatorilor care iau in considerare acest aspect este de doar 42%. Mai mult, programele de ingrijire in caz de boala si de reintegrare la locul muncii sunt implementate in doar 21, respectiv 28% din organizatiile din afara granitelor statelor nord-americane, in timp ce proportia celor din interiorul acestora se ridica la 76, respectiv 70%.
"Tendinta de crestere a nivelului de implementare a programelor de sanatate si de eficientizare a productivitatii coincide cu constientizarea faptului ca acestea sunt o investitie care genereaza efecte pozitive. Pe masura ce multinationalele castiga experienta in acest domeniu, numarul celor care vor folosi asemenea programe va creste in toate regiunile lumii, pentru ca beneficiile lor sunt universale", a spus Shelly Wolff, director national de consultanta pe probleme de sanatate si productivitate in organizatii, in cadrul Watson Wyatt.
Potrivit studiului, ingrijorarea legata de costurile mari ridicate de problemele de sanatate este sentimentul cel mai frecvent intalnit in randul angajatorilor nord-americani. Astfel, aproape jumatate (45%) din directorii companiilor din S.U.A. sunt extrem de ingrijorati de cresterea considerabila a acestor costuri, in timp ce doar 8% din directorii din restul lumii impartasesc aceleasi temeri.
Iar daca problemele generale de sanatate sunt privite si tratate diferit in lume, perspectiva gripei aviare pare sa ii ingrijoreze la fel de tare pe toti angajatorii de pe Glob, indiferent de regiunea in care activeaza.
Astfel, de-a lungul tuturor regiunilor, in jur de 16% din companiile multinationale ale lumii au deja planuri de combatere a unei posibile pandemii si multe altele iau in considerare implementarea acestora.
In mod firesc, cei mai interesati de introducerea unor asemenea programe sunt angajatorii din zona Asia/Pacific, in randul carora mai mult de jumatate (52%) se gandesc la posibile strategii de a limita efectele negative pe care gripa aviara le-ar putea produce asupra fortei de munca.