A fost odata Vergil Hancu

Ziarul Financiar 16.06.2006
Marele cutremur capabil sa rada Bucurestiul de pe fata Pamantului inca nu a avut loc; in schimb, planeta a fost vizitata de tot felul de alte nenorociri, mai de un tsunami in Indonezia, mai de o Katrina la New Orleans, mai de un Rapid la Petrosani. In asemenea conditii, nu e greu de inteles ca prezicatorii prospera...

Va fi, din nou, Brazilia campioana mondiala? Va iesi Ronaldinho golgeter? Sau Ronaldo? Vor castiga Iliescu si Polul Social alegerile din 2008? Se fac, anul asta, castravetii in Bulgaria? Se mai scumpesc terenurile in nordul Bucurestiului? Cate erectii are Hugh Hefner pe noapte?

Lumea e pasionata de asemenea predictii, iar media le promoveaza cu fervoare. Philip E. Tetlock - pe www.project-syndicate.org - analizeaza gradul de veridicitate al feluritelor pronosticuri cu care suntem asaltati cotidian. O f ace in calitate de specialist al fenomenului, el fiind autorul cartii "Expert Political Judgment: How Can We Know?", care - in ciuda titlului - se refera nu doar la expertizele electorale, ci la toate felurile de preziceri si prezicatori, de la sansele lui Hilary Clinton de a ajunge primul presedinte-femeie al Statelor Unite, la posibilitatea ca, in Coreea de Nord, Kim sa depaseasca numarul de decenii petrecut de tatal sau, Kim, la carma tarii si a Biroului Politic, ori de la rata de crestere a productiei de cocaina in Bolivia, la evolutia dobanzilor in Europa. Concluziile sunt stupefiante: acuratetea previziunilor e teribil de mica, cele pozitive verificandu-se in 15% dintre cazuri, iar cele negative in doar 12%! Lumea inca mai asteapta pacea in Orientul Mijlociu, incarcerarea lui Michael Jackson, cresterea economica a Africii Subsahariene sau dezintegrarea ori divizarea Canadei, a Africii de Sud, a Belgiei ori a Sudanului. E drept, sotii Beckham au deja trei baieti...

Explicatiile date de cei prinsi cu mata pronosticului in sacul gaurit si insuficient peticit al exit-poll-urilor suna cam asa: "E drept ca monarhia saudita e din cale-afara de vulnerabila, dar, in egala masura, guvernul ia intotdeauna masuri pentru a reprima opozitia inca din fasa". In consecinta, s-ar putea ca o lovitura de stat sa se produca in curand la Riad, dar - tot la fel de bine - s-ar putea ca ea sa nu aiba loc niciodata.

Cat despre literatura, de pilda cea autohtona, sa ne reamintim ce a raspuns Umberto Eco in urma cu un deceniu, cand - invitat la un targ de carte la Bucuresti - a fost intrebat care sunt sansele ca un scriitor roman sa ia Premiul Nobel: "Pai, care sunt sansele ca un scriitor bielorus sa ia Premiul Nobel?".