Investitori polonezi au cumparat 45% din Delta Distribution

Ziarul Financiar 15.06.2006
Un grup de investitori financiari din Polonia au achizitionat un pachet de 45% din actiunile companiei Delta Distribution, una dintre cele mai mari retele nationale de distributie de materiale de constructii, au declarat pentru Ziarul Financiar surse de pe piata.

Tranzactia s-a derulat prin intermediul unui vehicul de investitii special creat pentru achizitie - Weston Holdings BV. Valoarea afacerii este de ordinul a cateva milioane de euro, insa sub pragul de 5 milioane de euro, estimeaza surse din industrie.

Actionarii Delta Distribution au fost curtati in ultimii ani de mai multi investitori financiari si strategici, care doresc sa se pozitioneze pe o piata cu rata de crestere de doua cifre pe an.

Cinci persoane fizice si-au vandut integral pachetele de actiuni pe care le detineau catre vehiculul de investitii olandez, in spatele caruia se afla banci, investitori institutionali, fonduri de investitii administrate de o societate poloneza.

Acum, compania Delta Distribution este controlata de catre Dragos Bonea - presedintele companiei si principalul actionar cu 51,6% din actiuni, Weston Holdings BV - 45,3%, restul fiind in posesia mai multor persoane din managementul companiei - Octavia Savu (2,6%), Antonel Olteanu - 0,26% si Claudia Goran - 0,26%, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

Afacerea Delta Distribution a fost fondata in 1996, activand pe piata importurilor si distributiei de produse pentru amenajari interioare si finisaje.

Compania a avut ca strategie construirea unei retele de distributie specializate cu acoperire nationala.

Delta Distribution a inregistrat anul trecut un profit brut de 0,3 mil. euro la o cifra de afaceri de 23,4 mil. euro, in crestere cu 25% fata de 2004. Compania, care are 500 de angajati, deruleaza un plan de extindere a retelei de magazine.

Volumul de afaceri a crescut din momentul infiintarii companiei pe masura ce operatiunile s-au extins, ajungand la cresteri si de 80% pe an. Cifra de afaceri a crescut de zece ori in perioada 1998 - 2004, marja de profit ramanand insa scazuta, caz des intalnit in cazul retelelor de distributie. Compania are o retea formata din 27 magazine si 16 depozite regionale, potrivit datelor de pe site-ul firmei.

Delta Distribution lupta pe piata de profil cu retele regionale, precum Ambient Sibiu, Dedeman Bacau sau Tiger Amira, dar si cu lanturile international de retail specializate precum Praktiker sau Bricostore.