Akros aloca 8 milioane de euro pentru constructia unui imobil in centrul Clujului

Ziarul Financiar 09.06.2006
Compania Akros a anuntat ca va investi aproximativ 8 milioane de euro in constructia unui imobil din centrul Clujului, in zona Bulevardului 21 Decembrie.

Imobilul va avea o suprafata de 8.000 de metri patrati si va include birouri, apartamente si spatii comerciale.

Potrivit reprezentantilor companiei, imobilul va include doua corpuri de cladire, primul cu o suprafata de peste 5.700 de metri patrati, structurat pe sapte etaje, iar cel de-al doilea o suprafata de peste 2.100 de metri patrati.

Destinatia primului corp de cladire va fi de birouri si spatii comerciale, in timp ce al doilea corp de cladire va include 20 de apartamente. Termenul de finalizare a constructiei este prevazut pentru sfarsitul anului 2007.

Akros este detinuta in totalitate de investitori italieni, acest proiect fiind primul dezvoltat in Romania.

"Am ales Cluj-Napoca pentru aceasta investitie in urma unor studii de piata. Dintre toate zonele studiate, Clujul a fost cel mai atractiv din punctul de vedere al rentabilitatii investitionale", a declarat pentru ZF Transilvania Remus Bolba, manager de proiect.

Reprezentantii companiei care dezvolta proiectul nu au hotarat deocamdata nici care va fi pretul de inchiriere pentru un metru patrat de birou sau spatiu comercial si nici pretul de vanzare al apartamentelor.

"In acest moment, studiem piata imobiliara, iar in urmatoarea perioada vom stabili niste preturi care sa fie profitabile pentru noi si tentante pentru clienti", a mai spus Bolba.

Zona Bulevardul 21 Decembrie a atras si alte investitii importante de proiecte de birouri in ultima perioada.

Compania Omniconstruct a finalizat recent in zona o cladire de birouri de clasa A, valoarea investitiei fiind de 6 milioane de euro, imobilul Maestro Business Center avand o suprafata construita de aproximativ 10.000 de metri patrati si 3.000 de metri patrati de parking. Potrivit finantatorilor, in acest moment 70% din cladire este inchiriata.

Un alt proiect de birouri si spatii comerciale din zona este Cluj City Center, dezvoltat de grupul imobiliar Eurotrend. Lucrarile au demarat anul trecut si au termenul de finalizare fixat pentru luna septembrie a anului viitor.

Investitia totala se va ridica la aproximativ 10,8 milioane de euro, imobilul urmand sa aiba o suprafata construita de peste 13.000 de metri patrati, structurata pe 11 niveluri, dintre care doua niveluri subterane pentru spatii de parcare, trei niveluri de birouri si spatii comerciale si cinci niveluri cu spatii rezidentiale.

De asemenea, anul acesta compania Tricotaje Somesul, care detinea in zona un imobil destinat productiei, a vandut acest spatiu, relocand productia din centrul orasului in zona industriala. Potrivit specialistilor in domeniul imobiliar, valoarea spatiului detinut de Tricotaje Somesul se ridica la aproximativ 10 milioane de euro.

Spatiile de birouri din Cluj-Napoca sunt estimate la aproximativ 50.000 de metri patrati, gradul de ocupare fiind de 60%, in timp ce randamentul investitional ajunge la aproximativ 8% pe an. anca.rif@zf.ro