incasarile statului la buget au urcat cu 28% in luna mai

Ziarul Financiar 07.06.2006
Impozitul pe venit, TVA si taxele vamale conduc in clasamentul celor mai mari cresteri ale colectarilor la bugetele statului.

Veniturile bugetului general consolidat (fara bugetele locale) au fost in luna mai de 9,53 miliarde de lei (2,72 mld. euro), in crestere nominala cu 28,5% fata de luna mai 2005, arata datele publicate de Ministerul Finantelor Publice. Inflatia a erodat insa aceasta crestere pana la un ritm real de crestere de 20,2%.

Per total, in primele cinci luni ale anului, incasarile bugetare (inclusiv bugetele locale) au fost de 38,97 miliarde de lei (11 mld. euro), in crestere nominala cu 21,2% si reala de 12,7% comparativ cu primele cinci luni ale lui 2005.

In aceasta perioada, veniturile bugetului de stat au inegistrat cea mai mare crestere, de 23,3% in termeni nominali, fata de primele cinci luni din 2005. Imp ozitul pe venit si salarii a consemnat cel mai mare ritm de crestere, de aproape 33%. Cresterea se datoreaza in principal majorarii la nivelul cotei unice de 16% a impozitelor pe dividende, dobanzi bancare si castiguri din tranzactii imobiliare, comparativ cu cotele diferentiate de 1% si 10% folosite in aceeasi perioada a anului trecut.

Pe urmatoarele locuri in clasamentul celor mai mari cresteri de incasari se situeaza taxa pe valoarea adaugata, cu un plus de 28,6% in primele cinci luni, si taxele vamale, cu o crestere de 22,4% in aceeasi perioada. Si accizele au inregistrat o crestere la colectare, de aproape 19% in termeni nominali. Incasarile mai bune la aceste impozite indirecte se datoreaza cresterii consumului, evidentiata prin majorarea cu aproape 24% a cifrei de afaceri a comerciantilor din segmentul de retail.

In cazul impozitului pe profit, cresterea din primele cinci luni a fost de numai 10,8%. In luna mai, impozitul pe profit a avut o crestere de incasari sub nivelul inflatiei, din cauza colectarilor mai bune din luna aprilie. Impozitul pe profit se plateste in fiecare trimestru pentru profitul aferent trimestrului anterior, marea majoritate a companiilor preferand sa plateasca impozitul in prima luna a fiecarui trimestru.

Bugetul asigurarilor de sanatate a avut incasari in crestere cu 20% in primele 5 luni, la fel ca si bugetele locale (plus 21%). Cele mai slabe incasari le-au avut bugetul de pensii (plus 18%) si cel de somaj (2,6%), din cauza reducerii cu doua procente a contributiilor ce alimenteaza aceste doua bugete incepand cu luna februarie.

Executia bugetara din primele patru luni s-a incheiat cu un excedent de 1,06% din Produsul Intern Brut (3,4 mld. lei, adica aproape 1 mld. euro).