Managerii care conduc de la distanta, noul risc pe care si-l asuma companiile

Ziarul Financiar 07.06.2006
Cele mai multe companii isi aleg executivi care sa aiba resedinta in acelasi loc in care este situat si sediul central al firmei. Altfel, afacerea nu ar putea fi condusa corespunzator. Cu toate acestea, exista si exceptii care confirma regula.

Gary Rodkin, CEO al companiei ConAgra Foods, incearca sa demonteze mitul conform caruia o companie nu poate fi condusa de la distanta. Rodkin, care a fost numit in functia de CEO anul trecut, dupa ce si-a construit o reputatie in domeniul marketingului in cadrul companiilor PepsiCo si General Mills, are de indeplinit o sarcina dificila la noul sau loc de munca. Desi are vanzari anuale de aproximativ 11 miliarde de euro si marci cunoscute, precum Healthy Choice si Chef Boyardee, ConAgra se confrunta in momentul de fata cu un nivel scazut de productie, profituri mici si probleme cu impozitele, scrie The Wall Street Journal Europe.

Cu toate acestea, consiliul director a decis sa-i permita lui Gary Rodkin, in varsta de 54 de ani, sa-si pastreze resedinta si sa faca saptamanal naveta intre Connecticut si Omaha, unde este situat sediul central al ConAgra, pentru a rezolva problemele de serviciu. Potrivit prevederilor din contractul de munca al lui Rodkin, ConAgra suporta toate cheltuielile pentru calatoriile lui. Mai mult decat atat, ConAgra plateste si pentru apartamentul in care sta Rodkin de fiecare data cand vine la "serviciu". Gary Rodkin spune ca a ales sa-si mentina vechea resedinta, intrucat nu doreste sa creeze un dezechilibru in viata fiicei lui, care este in primul an la liceu si care este la o varsta la care are nevoie de mare stabilitate.

"De obicei, plec de acasa lunea dimineata si ajung in Omaha in jurul orei 8.30. De cele mai multe ori, ma intorc vinerea cu unul dintre cele 10 avioane ale companiei", spune Rodkin. De asemenea, acesta mai spune ca in cea mai mare parte a timpului se afla in Omaha, chiar daca oficial locuieste in Connecticut. Chris Kircher, purtatorul de cuvat al ConAgra, confirma prezenta aproape permanenta a lui Rodkin in Omaha.

"Faptul ca nu am resedinta in Omaha nu inseamna ca muncesc mai putin. Dimpotriva, am parte de foarte putina relaxare si muncesc mai mult decat as fi facut-o daca as fi locuit aici, impreuna cu familia", a adaugat Rodkin.

Un alt aspect care trebuie luat in considerare este faptul ca Rodkin a incheiat un contract in valoare de 1,77 milioane de euro cu PepsiCo potrivit caruia va oferi consultanta manageriala timp de doi ani, ori de cate ori va fi nevoie. Salariul sau actual de la ConAgra este de 778 de mii de euro pe an, avand pentru primul an garantia unui bonus suplimentar de cel putin 1,55 milioane de euro.

Kircher spune ca incheierea contractului cu Pepsi este o procedura standard, prin care se doreste impiedicarea fostilor angajati de a lucra pentru concurenta. In plus, pana acum Pepsi nu a solicitat serviciile lui Rodkin. "Daca am apelat la serviciile lui Rodkin sau nu este o chestiune privata", a declarat Elaine Palmer, purtator de cuvat pentru Pepsi.

Inainte ca membrii consilului director sa ofere postul de CEO lui Gary Rodkin, au existat o serie de discutii pro si contra referitor la acceptarea situatiei de a se deplasa in permanenta intre Connecticut si Omaha timp de doi ani. "Se ridica urmatoarea intrebare: oare va putea face fata stresului din viata personala? Pana la urma, consiliul a decis sa il aleaga si acum ConAgra are parte de un CEO care se dedica in totalitate companiei, in detrimentul vietii sale personale", a declarat o persoana in cunostinta de cauza.

In general, noii directori doresc sa fie cat mai mult timp prezenti in companie, pentru a afla toate secretele firmei si pentru a invata cum sa conduca astfel incat sa aduca beneficii companiei pentru care lucreaza. De asemenea, acestia trebuie sa invete toate detaliile despre firma pe care o conduc, sa studieze piata, astfel incat sa ofere clientilor ceea ce-si doresc, aducand implicit profit firmei. "Deoarece rolul unui CEO este sa ajute la crearea si implementarea strategiei companiei, este important sa castige simpatia si sustinerea oamenilor cu care lucreaza, pentru a-i determina sa adere la strategia pe care o propune", spune Roger Brunswick, partener la Hayes & Brunswick, firma de consultanta manageriala din New York.

Alti experti sugereaza insa ca intr-o epoca in care BlackBerry-ul a devenit noua religie, atributiile unui CEO sunt detul de irelevante. Astfel, exista foarte multi executivi care calatoresc in permanenta si, mai mult decat atat, au existat numeroase exemple de CEO care au locuit perioade indelungate in alte orase decat cele in care era sediul central al companiei pe care o conduceau.

Astfel, Jim Kilts, in perioada in care a ocupat funtia de CEO al Gillette, care acum este o marca a companiei Procter & Gamble, obisnuia sa faca in permanenta naveta intre resedinta sa din Rye, New York, si sediul central al companiei, in Boston. De luni pana joi Kilts se afla in Boston, iar vinerea se intorcea acasa si lucra intr-un birou Gillette amenajat local. In momentul de fata, Jim Kilts isi continua activitatea in functia de vicepresedinte al companiei P&G.

Un alt exemplu similar este cel al lui Steve Heyer, care a fost ales in functia de CEO al companiei Starwood Hotels & Resorts Worldwide, dupa ce anterior ocupase functia de presedinte la Coca-Cola. Schimbarea de functie ar fi trebuit sa atraga si o implicita schimbare de resedinta, insa Heyer a refuzat sa se mute din Atlanta in White Plains, New York. In aceste conditii, cei de la Starwood s-au vazut nevoiti sa creeze un birou in Atlanta, pentru ca firma sa poata fi condusa de la distanta. Cu toate acestea, in contractul sau de munca era stipulat ca majoritatea timpului sa fie petrecuta la sediul din New York.

In momentul in care NCR a angajat anul trecut un nou CEO, pe William Nutti, care locuieste in Long Island, directorii au implementat o clauza in contractul sau care stipula ca Nutti poate fi concediat in cazul in care pana la data de 1 august nu se va muta impreuna cu familia in Dayton, Ohio, unde este situat sediul central al companiei. Pana atunci, NCR va suporta toate chletuielile pentru cursele saptamanale pe care Nutti la va face cu avionul companiei.

In cazul lui Gary Rodkin, au inceput sa se faca speculatii ca, in curand, sediul companiei ConAgra va fi mutat la New York. Rodkin neaga insa aceste zvonuri. Mai mult decat atat, au avut loc deja o serie de intalniri cu agenti imobiliari din Omaha, in vederea achizitionarii unei case. "Dupa ce fiica mea va absolvi, sunt hotarat sa ma mut in Omaha", spune Rodkin.

Nu toti actionarii sunt siguri ca aceste planuri se vor materializa. "Atata timp cat un CEO va locui la 1.000 de mile distanta de sediul firmei, vor exista anumite riscuri. In cazul in care Rodkin chiar se va muta in Omaha, vom fi siguri ca are planuri pe termen lung in ceea ce priveste ConAgra", spune Ania Aldrich, manager de portofoliu si analist in cadrul Cambiar Investors, firma din Denver care detine 6,3 milioane de actiuni ConAgra.

ConAgara este o companie care in prezent joaca un rol foarte improtant in dezvoltarea sociala a orasului Omaha.

Astfel, aceasta sponsorizeaza organizarea sarbatorilor locale anuale si a oferit locuri de munca pentru majoritatea locuitorilor acestui oras. In trecut, executivii ConAgra se ocupau in principal de strangerea unor fonduri substantiale. David Brown, directorul Camerei de Comert din Omaha, isi aminteste de ceea ce a spus Rodkin cu ocazia receptiei organizate la numirea sa in functie: "Dupa ce voi rezolva problemele stringente ale companiei ma voi implica si in activitatile care tin de partea civica". Locuitorii orasului Omaha inca asteapta acel moment.

Odata cu venirea lui Rodkin la conducerea ConAgra o serie de directori au plecat din companie. Totodata, Rodkin a anuntat ca intentioneaza sa vanda marca turceasca Butterball, detinuta actualmente de ConAgra, precum si diviziile de fructe de mare si branzeturi. Aceste divizii genereaza vanzari anuale de aproximativ 2,2 miliarde de euro.

Steven Goldstone, presedintele ConAgra, nu se arata foarte ingrijorat de faptul ca Rodkin locuieste in Connecticut: "Judecatile de valoare pentru Gary Rodkin vor fi date in functie de modul in care isi va indeplini sarcinile. Pana acum, nu au existat probleme si lucrurile au decurs conform planurilor". In ceea ce priveste acordul incheiat cu Pepsi, Goldstone spune ca nu este ceva iesit din comun si ca atata timp cat acest acord nu va periclita bunul mers al companiei ConAgra, nu exista motive de impotrivire.

Cu toate acestea, expertii spun ca, de obicei, atunci cand o persoana accepta o functie de conducere in cadrul unei companii, incheie implicit acordurile de consultanta cu alte firme.

Aranjamentele dublu salariale pot genera conflicte de interese, mai spun expertii. Astfel, Rodkin va avea nevoie de permisiunea scrisa a celor de la Pepsi pentru a putea sa se implice in orice afacere care include comercializarea, producerea sau distribuirea unor produse din gama Coca-Cola, Nestle, Kraft Foods si Procter & Gamble.