Topex: Primele oferte comerciale de Internet si voce wireless prin WiMax apar anul acesta

Ziarul Financiar 17.05.2006
Costul redus al echipamentelor si oportunitatile de business create de tehnologia wireless de transmitere a datelor WiMax creeaza conditiile ca primele lansari de oferte comerciale bazate pe aceasta tehnologie sa apara in Romania pana la sfarsitul acestui an, estimeaza reprezentantii producatorului roman de echipamente de telecomunicatii Topex.

"Noi am lansat deja pe piata, in parteneriat cu Redline Communication, o infrastructura completa de retea WiMax astfel ca apreciem ca pana la sfarsitul anului vom avea anunturi din partea furnizorilor de servicii despre lansari comerciale", a declarat pentru ZF Cristina Gospodaru, director de relatii publice al Topex.

Tehnologia wireless WiMax le permite furnizorilor de servicii sa acopere, prin unde radio, suprafete mari, de pana la 50 km, cu o singura antena, cu o viteza de transfer a datelor de pana la 70 MB pe secunda. Pe langa accesul la Internet, WiMax permite furnizarea de servicii de voce prin Internet (VoIP) dar si de televiziune digitala (IPTV).

Potrivit reprezentantilor Topex, tehnologia WiMax are avantajul ca va pune la dispozitia furnizorilor o solutie de a avea acces la clienti, independent de infrastructura existenta, care se bazeaza in special pe cabluri. "WiMax va genera competitie pe servicii noi pentru zonele urbane si va aduce acces la Internet in banda larga pentru zonele rurale si limitrofe", spune Cristina Gospodaru. Ea a adaugat ca tehnologia WiMax "va genera modele de business atractive pentru furnizorii de servicii, avand in vedere si avantajul costurilor reduse ale infrastructurii, care va suporta comunicatii wireless fixe si mobile".

In ce priveste eventuale contracte de furnizare a solutiei WiMax, Cristina Gospodaru a declarat ca "este inca prea devreme sa numim operatorii care s-au aratat interesati. Este cert ca toti jucatorii IT&C vor cerceta indeaproape oportunitatile introducerii acestei tehnologii in Romania si avantajele solutiei complete Topex - Redline Communications".

"Luand in considerare orientarea actuala a operatorilor catre solutii wireless IP pentru servicii integrate de voce, video si date, credem ca aducem pe piata solutia potrivita la momentul potrivit", considera Dan Adamescu, CEO al Topex. "La momentul actual, cea mai interesanta aplicatie bazata pe accesul la Internet in banda larga este cea de voce, iar Topex asigura exact componenta de voce prin Internet (VoIP), prin WiMax", adauga Cristina Gospodaru. Printre operatorii de comunicatii care si-au anuntat pana acum intentia de a testa si, eventual, de a si lansa in viitor solutii pe baza tehnologiei WiMax se numara RomTelecom, Orange, Vodafone si UPC Astral.

Nici unul dintre operatorii mentionati nu a oferit detalii privind furnizorii de echipamente cu care vor colabora in implementarea solutiilor WiMax.

Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei urmeaza sa decida, dupa consultari cu companiile telecom, frecventa in care vor opera echipamentele WiMax si operatorii care vor detine licente.

Topex a avut anul trecut o cifra de afaceri de 5 mil. euro si estimeaza pentru acest an o crestere cu 30% a cifrei de afaceri. Anul acesta Topex a investit 1 mil. euro, fondurile mergand, intre altele, catre achizitia de roboti industriali si triplarea suprafetei destinate productiei si dezvoltarii la 1.800 mp.