Supermarketurile retrag tone intregi de carne de pasare de pe rafturi dupa aparitia gripei aviare la Codlea

Ziarul Financiar 16.05.2006
Cu pierderi de 50 de milioane de euro provocate de gripa aviara, producatorii locali de carne de pasare se confrunta din nou cu probleme, dupa ce noi focare de gripa aviara au fost semnalate in judetul Brasov, unul dintre ele in cadrul companiei Drakom Silva din Codlea. Fara a avansa cifre, reprezentantii producatorilor se asteapta la o scadere a vanzarilor.

Este prima data de la aparitia gripei aviare pe teritoriul tarii (octombrie 2005) cand cazurile de gripa la pasari sunt semnalate in cadrul unei societati care produce si comercializeaza carne de pui.

"Impactul asupra populatiei va fi mai mare decat la aparitia primelor cazuri de gripa aviara. Se arunca o imagine proasta asupra sectorului de niste oameni care nu au nicio legatura cu regulile economiei de piata", a declarat pentru ZF Ioan Popa, vicepresedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari (UCPR) si actionar al Transavia Alba-Iulia, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata carnii de pui.

Reprezentantii UCPR nu au facut nicio estimare privind vanzarile, insa au subliniat ca acestea vor fi afectate in mod cert. Anul trecut, dupa semnalarea gripei aviare, vanzarile de carne de pasare au scazut chiar si cu 65% intr-o prima faza. Ulterior producatorii au consemnat o reducere a vanzarilor cu 40% in ultimul trimestru din 2005.

"In momentul de fata nu avem o evaluare a pagubelor si nu vreau sa fac aprecieri hazardate. Abia de maine (n red. - azi) vom putea vedea efectul asupra vanzarilor, producatorii onorand deocamdata comenzile de la sfarsitul saptamanii trecute", a precizat Ilie Van, presedintele UCPR.

De data aceasta amploarea crizei provocate de cazurile de gripa aviara este mult mai mare, pentru ca societatea din judetul Brasov a livrat carne de pui catre magazine din mai multe judete ale tarii.

Autoritatile brasovene incearca sa identifice marile magazine in care a fost livrata carne de pui de pe platforma din Codlea.

Potrivit autoritatilor sanitare, au fost sechestrate, la cele doua supermarketuri Metro din Brasov, 190 de kilograme de carne ce provine de la Drakom Silva, in timp ce la magazinul Star din Brasov si la o unitate din Rasnov au fost sechestrate 90 de kilograme, respectiv 15 kilograme de carne de pui care au fost livrate de aceeasi ferma din Codlea.

Majoritatea lanturilor comerciale internationale prezente in Romania spun ca nu au contracte cu fermele din Codlea pentru furnizarea de carne si produse din pui.

Singurele exceptii anuntate de Directia Sanitar-Veterinara (DSV) sunt deocamdata hypermarketurile Cora si Kaufland din Bucuresti, de unde au fost ridicate luni 12 tone de carne de pui provenite de la fermele din Codlea. Totodata, Metro Cash&Carry a retras duminica din magazine 300 de tone de carne de curcan de la societatea Pati Prod Codlea, unde exista suspiciune de gripa aviara.

Potrivit reprezentantilor retelelor Carrefour, Selgros, Mega-Image, Artima, Billa si Interex, magazinele acestor companii nu au printre furnizori fermele din Codlea unde a fost descoperit virusul H5 al gripei aviare.

Masurile luate de autoritati pot afecta si alti producatori din judetul Brasov, printre cei vizati numarandu-se Avicola Brasov, unul dintre jucatorii importanti de pe piata locala a carnii de pasare.

Directia Sanitar-Veterinara Petrosani a sechestrat ieri doua tone de carne de pasare din depozitul unui lant de magazine din Valea Jiului care se aprovizioneaza din judetul Brasov. Carnea nu provenea de la Codlea, ci de la Avicola Brasov, dar s-a decis sechestrarea marfii deoarece provine dintr-un judet unde exista mai multe focare, potrivit autoritatilor .

Procurorii brasoveni fac investigatii cu privire la respectarea conditiilor de comercializare a carnii de pui provenite de la fermele din Codlea, unde intr-un caz a fost confirmata prezenta virusului gripei aviare, Parchetele Tribunalelor Brasov si Fagaras constituind trei dosare.

Autoritatile veterinare au anuntat vineri, 12 mai, descoperirea virusului H5 al gripei aviare in localitatea Hurez, din judetul Brasov, dupa ce ultimul focar de gripa aviara din cele 53 identificate in Romania fusese inchis la 21 aprilie. Intre timp, autoritatile au decis ca toate pasarile - aproximativ un milion - de la cele trei firme din localitatea brasoveana Codlea (Drakom, Pati-Prod si Avi Prod) sa fie sacrificate incepand de ieri.



Avicola Buzau a cazut cu 19% pe Rasdaq

Producatorul de carne de pui Avicola Buzau, care face parte din grupul Aaylex Bucuresti - unicul furnizor de carne de pui catre lantul de restaurante KFC - a inregistrat in primul trimestru pierderi de 0,4 mil. euro (1,42 mil. lei), comparativ cu un profit de 0,74 mil. euro (2,74 mil. lei) in perioada similara a lui 2005. Cifra de afaceri a societatii s-a redus cu 17%, pana la 4,94 mil. euro (17,6 mil. lei). Rezultatele societatii au fost afectate de sistarea exporturilor de produse din carne de pasare la finele anului trecut, ca urmare a aparitiei virusului gripei aviare. "Suspendarea exportului si reducerea consumului de carne de pasare au influentat negativ vanzarile de carne din punct de vedere cantitativ si al profitabilitatii", se arata in raportul trimestrial al companiei. In 2005, Avicola Buzau obtinuse un profit net de 2,18 mil. euro, de 4,6 ori mai mare comparativ cu profitul din 2004. Actiunile Avicola Buzau sunt listate pe RASDAQ, unde s-au tranzactionat ieri la pretul de 0,0405 lei/actiune, in scadere cu 19% fata de sedinta precedenta. Capitalizarea bursiera a companiei este de 4,9 mil. euro. (Andrei Chirileasa)



Reactii in retail

* Metro Cash & Carry a retras duminica din magazine 300 de tone de carne de curcan de la societatea Pati Prod Codlea

* Din Cora sI Kaufland Bucuresti su fost ridicate de catre Directia Sanitar-Veterinara 12 tone de carne de pui provenite de la fermele din Codlea

* De la Metro Brasov au fost sechestrate 190 de kilograme de carne ce provine de la Drakom Silva.