HeidelbergCement a castigat 35 mil. euro din cresterea vanzarilor de ciment si reducerea costurilor

Ziarul Financiar 09.05.2006
Grupul german a inregistrat in 2005 in Romania un profit mai mic in euro fata de anul anterior. Compania a pierdut procesul cu Consiliul Concurentei in care a cerut anularea unei amenzi de 8,6 mil. euro.

Grupul german de materiale de constructii HeidelbergCement a obtinut anul trecut un profit net de 34,6 milioane de euro din operatiunile sale in Romania de pe pietele de ciment, agregate si betoane.

Carpatcement Holding, divizia locala a germanilor de pe piata cimentului, a anuntat ca a pierdut in prima instanta procesul intentat Consiliului Concurentei anul trecut, prin care a contestat plata unei amenzi in valoare de 8,6 mil. euro care sanctiona intelegeri anticoncurentiale pe piata cimentului.

Mihai Rohan, care conduce de ani buni operatiunile grupului german in Romania, a adus afacerile la o marja neta de aproximativ 18%, printr-o politica de crestere a vanzarilor si reducere a costurilor. Fat a de 2004, profitul net cumulat al germanilor a scazut cu circa 3 milioane de euro. Cresterea reala a profitului net a fost de circa 3,5%.

In 2005, afacerile grupului german pe toate cele trei divizii - Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate - au ajuns la circa 194 mil. euro, in crestere cu 22% fata de anul precedent, potrivit datelor preliminare prezentate de companie.

HeidelbergCement estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri in crestere cu circa 10%, pana la aproximativ 213 milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei.

Carpatcement Holding, filiala locala a producatorului german, a pierdut procesul cu Consiliul Concurentei, in urma sanctionarii celor trei producatori de ciment ca au format un cartel pe piata cimentului.. Compania va inainta un recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva deciziei Consiliului Concuretei.

"Decizia poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care va avea ultimul cuvant in aceasta cauza. Noi vom continua sa ne sustinem punctul de vedere", a declarat Mihai Rohan, director general al Carpatcement Golding.

Cei trei producatori de ciment din Romania - Holcim, Lafarge si Carpatcement - au fost amendati in urma cu un an de catre Consiliul Concurentei la plata a 28,5 mil. euro, cea mai drastica amenda din istoria forului concurential, pentru practici conertate de stabilire in comun a preturilor de vanzare a cimentului.

Dupa ce initial au contestat masura, doua din cele trei companii s-au conformat: Lafarge a platit 10,4 mil. euro, iar Holcim circa 8 mil. euro.

Germanii de la HeidelbergCement impart piata cimentului cu elvetienii de la Holcim si cu francezii de la Lafarge, fiecare avand aproximativ o treime din piata cimentului din Romania, estimata la peste 400 mil. euro pe an.

Grupul german va investi in 2006 circa 25 mil. euro, fondurile vizand instalatiile care utilizeaza combustibili alternativi, modernizarea fabricii de la Fieni si protectia mediului in cele trei fabrici proprii.

Compania doreste sa-si extinda si reteaua de statii de betoane, dupa ce anul trecut Carpat Beton, divizia de betoane a grupului pe piata romaneasca, a deschis patru noi unitati, la Bucuresti, Oradea, Suceava si Craiova.

In anul 2005, investitiile HeidelbergCement in Romania s-au ridicat la circa 17 milioane de euro.

Consumul de ciment in Romania a fost anul trecut de circa 276 de kilograme pe cap de locuitor, in crestere fata de nivelul de 225 kg in 2003 si de 256 kg in 2004, potrivit datelor prezentate de Carpatcement. Ritmul anual de crestere a consumului se va mentine si in 2006.

Piata romaneasca a cimentului s-a ridicat anul trecut la circa 6,1 milioane de tone de ciment, in crestere cu 10%. Un ritm similar de crestere este anticipat si pentru anul 2006.

Ca urmare a cresterii de pe piata cimentului, Carpatcement a majorat in 2004 productia de ciment de la 1,7 milioane la 2 milioane de tone. Operatorul german dispune de o capacitate instalata de 3,1 milioane de tone in trei fabrici. La nivel global, grupul german a raportat in 2004 o cifra de afaceri de 6,9 miliarde de euro si vanzari de ciment de 65 de milioane de tone.

HeidelbergCement este prezent in Romania din 1998, cu activitati in productia de ciment, betoane si agregate, prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate.

Cursa investitorului german a inceput cu achizitia fabricii de ciment de la Bicaz, dupa care au urmat Casial Deva in 2000 (vanduta de austriecii de la Lasselsberger), respectiv fabrica de la Fieni in toamna anului 2002 (cumparata de la Tagrimpex). Producatorul german de materiale de constructii a intrat in Romania in 1998, iar investitiile sale pana in prezent se situeaza in jurul valorii de 260-270 de milioane de euro, potrivit ultimelor date disponibile.



HeidelbergCement in Romania

* A intrat pe piata in 1998

* A realizat o cifra de afaceri de 194 de milioane de euro in 2005

* Profitul net pe cele trei divizii, ciment, agregate si betoane, s-a ridicat in anul 2005 la circa 34,6 milioane de euro

* Are aproximativ 2.000 de angajati

* Detine trei fabrici: la Deva, Bicaz si Fieni

* Detine o cota de piata de pana la 40% din piata cimentului

* Investitiile grupului se situeaza in prezent in jurul valorii de 260-270 milioane de euro.

catalin.lupoaie@zf.ro