Tot mai multi zgarie-nori cu forme avangardiste apar in marile orase

Ziarul Financiar 08.05.2006
Obisnuiti cu zgarie-norii clasici de forma dreptunghiulara sau cilindrica, arhitectii vor sa remodeleze cladirile dandu-le forme de pachete de tigari sau insule.

Pentru a rivaliza cu formele obisnuite ale cladirilor inalte, arhitectii din lumea intreaga au prezentat mai multe proiecte de zgarie-nori in ultimele luni, scrie Wall Street Journal.

Un turn din China detinut de o companie din industria tutunului are forma unui pachet de tigari si va absorbi aer pentru a alimenta turbinele care vor asigura energia electrica necesara functionarii intregii cladiri. In faza de proiect se afla un zgarie-nori de forma triunghiulara la Moscova care nu-si propune doar sa fie cea mai inalta cladire din Europa, dar totodata sa fie singurul zgarie-nori modern cu un sistem de ventilatie natural. Un alt proiect din Louisville, Kentucky, are aspectul unui scaun cu trei picioare, cu un lift inclinat pentru 22 de etaje care conduce la o "insula suspendata in cer" in care isi are sediul un muzeu de arta.

Pentru unii admiratori de cladiri inalte aceste tendinte futuriste reflecta mentalitatea companiilor de top in conditiile in care magnatii mondiali din real estate investesc enorm in simboluri ale puterii economice.

"Zgarie-norii simbolizeaza intotdeauna perioade de prosperitate economica", sustine Carol Willis, fondatorul Muzeului Zgarie-Norilor din New York.

Perioadele de prosperitate cuprind o dezvoltare puternica a pietei de real estate in metropolele cosmopolite.

Pentru prima data, multe dintre cele mai inalte cladiri construite includ apartamente pentru persoane cu venituri mari.

Economiile puternice din Asia si Statele Unite alaturi de imperiile petroliere din Orientul Mijlociu si Rusia sunt factori de alimentare a spectacolului inaltimilor. Aceasta piata competitiva a determinat chiar si antreprenori precauti sa finanteze proiecte inedite.

"Antreprenorii importanti devin din ce in ce mai aventurosi, fiind dispusi la provocari", declara David Scott, inginer la firma Arup din Londra si presedintele Consiliului Cladirilor Inalte si Habitatului Urban, un fel de comerciant de proiecte de zgarie-nori.

Sclipitorul Turn din Moscova, amplasat in zona planificata drept centru economic al capitalei ruse, va avea baza de forma unui Y rasturnat care se prelungeste cu ramificatii ce se ascut spre varful aflat la etajul 118. Turnul, care a fost numit de proiectantul STT Group drept "oras vertical pentru 25.000 de oameni", va include apartamente, un hotel, birouri si spatii de agrement. Proiectul este estimat la 1,5 mld. $ (1,2 mld. euro) si va fi terminat in 2010.

Arhitectii de la firma Foster & Partners din Londra, condusi de Norman Foster, spun ca va fi cel mai inalt turn "ventilat natural", reducand costurile cu energia termica in iernile friguroase din Moscova cu 20%. Colectarile de zapada si apa de ploaie vor asigura 30% din apa menajera.

In Guangzhou, China, sediul companiei de stat China National Tobacco Guangdong va avea forma unui dreptunghi curbat. Nu va fi cea mai inalta cladire din oras, dar isi propune un scop maret: consumul de energie din exterior sa fie zero. Sparturile din fatada vor "inhala" vantul care va propulsa turbinele pentru producerea energiei.

"Construirea unui turn "verde" reprezinta o provocare mai mare decat construirea celui mai inalt zgarie-nori", declara Thomas Kerwin, managing partner la biroul din Chicago al firmei de arhitectura Skidmore, Owings & Merrill, care a castigat competitia pentru construirea turnului. "Inaltimea nu pare a fi o problema. Maiestria inginerilor este recunoscuta. Inovatiile in ceea ce priveste dotarile sunt mai greu de realizat", declara Kerwin.

Cel mai neobisnuit proiect de zgarie-nori este Museum Plaza din Louisville, creat de filiala din New York a Office for Metropolitan Architecture. Ar putea fi confundat cu un ansamblu de turnuri, unite de o "insula" de trei etaje in dreptul etajului 22. Va gazdui un muzeu de arta contemporana de 15.000 de metri patrati, spatii pentru birouri, hotel si mansarda comuna care va pleca in trei directii precum turnurile care razbat din varful insulei. Vizitatorii vor patrunde in insula cu ajutorul unui lift exterior inclinat in directia cladirii.

Arhitectul-sef Joshua Prince-Rasmus spune ca planul este inspirat dintr-un proiect mai vechi.

In afara aspectelor comerciale implicate in proiect, muzeul este principala atractie.

Pentru toate planurile majore ale proiectantilor de pe tot globul, experientele anterioare indica faptul ca multe dintre proiecte nu vor fi finalizate.

Istoria designului zgarie-norilor este asociata cu o multime de proiecte nerealizate sau terminate pe jumatate. Proiectantii prezinta deseori machete stralucitoare doar pentru a atrage investitorii si eventualii chiriasi.

Turnul din Moscova reprezinta de fapt a doua tentativa de ridicare a unei constructii de mari dimensiuni in zona. Prima incercare nu s-a concretizat din cauza lipsei fondurilor.

Proiectul din Louisville depinde de o serie de necunoscute. Acesta este conditionat de gasirea unui operator hotelier sau de chiriasi pentru birouri, care ar putea prefera sa stea in cladiri mai comune ca forma.

Turnul din Guangzhou are cele mai mari sanse de finalizare deoarece dezvoltatorul isi propune totodata sa si ocupe cladirea.

Carol Willis, de la Muzeul Zgarie-Norilor, afirma ca ramificatiile, spiralele si curbele cladirilor inalte din ziua de azi releva o explozie a zgarie-norilor, sau poate un declin, asemanand perioada cu sfarsitul anilor ''20.

In timp ce multe cladiri importante au fost ridicate inainte de prabusirea bursei americane in 1929, au existat "multe alte proiecte de cladiri impozante sau cu design excentric, unele in culori stralucitoare, care n-au fost duse la finalizare", a concluzionat aceasta.