Soarta lui Tony Blair depinde de rezultatul alegerilor locale

Ziarul Financiar 04.05.2006
Dominatia partidului laburist britanic si mandatul lui Tony Blair ar putea lua sfarsit daca formatiunea va inregistra un rezultat slab la alegerile locale care incep astazi in Marea Britanie, estimeaza presa locala.

In urma scandalurilor care au macinat partidul laburist in ultima perioada si a inmultirii celor care cer demisia premierului ca urmare a acestora, un rezultat prost in alegeri este vazut ca picatura care va umple paharul si care va duce la prabusirea partidului.

"O singura demisie ar putea relansa acest guvern, si aceasta este cea a lui Tony Blair. Tony Blair este la mila alegatorilor", titreaza cotidianul The Daily Telegraph.

23 de milioane de englezi vor merge la urne pentru a alege 4.360 de consilieri municipali si locali, 1.768 de mandate fiind controlate, pana in acest moment, de partidul laburist. Cel elalte formatiuni politice care se vor confrunta in aceste alegeri sunt partidul conservator condus de catre David Cameron, partidul liberal-democrat condus de Menzies Campbell si partidul national britanic, de extrema dreapta, condus de Nick Griffin.

Pentru fiecare dintre aceste partide alegerile locale reprezinta un test inainte de alegerile generale ce vor avea loc peste trei ani, insa miza este mult mai mare pentru partidul laburist care ar putea fi compromis in urma acestora. Scandalurile din ultimele saptamani care au avut drept protagonisti membrii marcanti ai partidului au determinat in acelasi timp o scadere drastica a popularitatii partidului, acesta figurand cu un procent de doar 32% in ultimul sondaj de opinie, cel mai scazut nivel din ultimii 19 ani, dar si pierderea autoritatii lui Blair. "Alegerile vin in cel mai prost moment posibil pentru laburisti", a declarat Geoff Andrews, politolog la Universitatea Open.

Sustinerea interventiei militare in Irak, eliberarea din greseala a peste 1.000 de infractori deosebit de periculosi de catre ministrul de interne Charles Clarke, esecul reformei din sistemul de sanatate, care ar putea duce la concedierea a peste 13.000 de angajati, si dezvaluirea legaturii extraconjugale a viceprim-ministrului John Prescott au dus la prabusirea guvernului lui Blair.

Constient de situatia in care se afla partidul sau, Blair a incercat pana in ultimul moment al campaniei electorale sa salveze ce se mai poate: "A fost foarte greu! Dar noua zile pe prima pagina a ziarelor nu trebuie sa stearga noua ani de realizari", a declarat acesta.

Liderul liberal-democratilor, Menzies Campbell, vede alegerile ca pe un referendum cu privire la Blair iar despre partidul laburist crede ca "este in cadere atat la nivel local, cat si national".

Atat pentru Campbell, cat si pentru liderul conservator David Cameron, aceste alegeri sunt primul test electoral si au nevoie de rezultate cat mai bune pentru a-si confirma autoritatea.

Insa in conditiile in care atat laburistii, cat si conservatorii au adoptat in ultimul timp politici centriste, se pare ca formatiunea de extrema dreapta (Partidul Nationalist Britanic) ar putea fi cea care va produce o mare surpriza, putand sa-si adjudece voturile electoratului de dreapta ramas "neacoperit" de cele doua partide traditionale.

Prim-ministru din 1997, Blair a anuntat ca nu va mai candida pentru un al treilea mandat in 2009, dar ca isi doreste sa duca acest mandat pana la capat.

Un rezultat slab la alegeri ar putea grabi predarea stafetei ministrului de finante Gordon Brown succesorul acestuia.

Totusi, daca va rezista in fruntea guvernului pana in 2008, Tony Blair ar deveni premierul care s-a mentinut la putere cea mai lunga perioada din ultimii 150 de ani, doborand recordul stabilit de Margaret Thatcher (11 ani si 209 zile).