Siemens VDO se muta catre estul tarii, deschizand la Iasi al doilea centru de dezvoltare

Ziarul Financiar 03.05.2006
Siemens VDO Automotive, furnizor de sisteme electronice pentru industria auto, inaugureaza la Iasi al doilea centru de dezvoltare soft si componente electronice din Romania, dupa ce in 2000 a deschis un centru similar in Timisoara. Oficialii companiei nu au dorit sa precizeze valoarea investitiei in noul centru, insa compania ar fi inchiriat aproximativ 6.000 de metri patrati in incinta cladirii Tehnopolis din Iasi, conform unor surse neoficiale.

"In acest moment, valoarea investitiei facute la Iasi este irelevanta, dar pot sa va spun ca aceasta se va face cu precadere in know-how-ul angajatilor", a explicat pentru ZF Ioan Toncean, directorul centrului de dezvoltare Siemens VDO Iasi. "Tot ce pot sa va spun este ca investitiile noastre au crescut de la an la an si vor creste in continuare", a adaugat Toncean.

In acest moment, noul centru are 60 de angajati, urmand ca pana in septembrie numarul acestora sa ajunga la 100, conform oficialilor companiei.

Cele doua centre Siemens VDO Automotive din Romania sunt specializate pe dezvoltarea de software si hardware care sunt ulterior integrate in diverse sisteme electronice destinate industriei auto. Produsele companiei sunt create cu scopul de a optimiza protectia si confortul pasagerilor din autoturisme, de a imbunatati performanta motorului si de a proteja mediul inconjurator.

"Siemens VDO Romania primeste comenzi de la compania-mama din Germania, care are in portofoliu clienti ca Daimler, Mercedes, Volkswagen, Honda", a declarat Toncean.

Siemens VDO este prezent in Romania incepand cu anul 2000 cand a deschis primul centru de dezvoltare la Timisoara. Proiectul din Timisoara a inceput cu 10 oameni si a ajuns in prezent la peste 1.200 de angajati.

Performanta angajatilor din Iasi este singurul criteriu dupa care se va decide daca aceasta unitate va atinge ritmul puternic de dezvoltare de la Timisoara, afirma Tocean.

El a precizat ca nu poate face prognoze privind evolutia viitoare a unitatii din Iasi.

"Cultura organizatiei, performantele echipei si rezultatele deosebite fac din noi unul dintre cele mai importante centre de dezvoltare ale companiei", a mai spus Toncean.

Iasiul a fost ales pentru noul centru de dezvoltare al Siemens VDO datorita universitatilor cu traditie care asigura o pregatire solida absolventilor, disponibilitatii infrastructurii necesare dezvoltarii afacerii si deschiderii autoritatilor in promovarea investitiilor de acest tip, conform oficialilor companiei.

"Centrul de dezvoltare de la Timisoara este extrem de profitabil si tocmai de aceea cei de la Siemens au decis extinderea operatiunilor", a explicat pentru ZF Varujan Pambuccian, presedinte in cadrul Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Camera Deputatilor. "Faptul ca au ales Iasiul se datoreaza si faptului ca Timisoara a secat din punctul de vedere al resurselor umane pe acest domeniu. De altfel, consider ca Iasiul va seca si el in umatorii doi ani, dupa care o sa ne confruntam cu o criza de specialisti IT", a precizat Pambuccian.