Proprietarul Orhideea si Cora Esplanada: Chiriile din segmentul comercial sunt supraevaluate

Ziarul Financiar 28.04.2006
Bertrand Catteau, proprietarul galeriilor comerciale din Orhideea si Cora Esplanada, spune ca segmentul comercial al pietei imobiliare romanesti are chirii prea mari.

"Nu cred ca piata imobiliara romaneasca a atins potentialul maxim, in schimb preturile au ajuns la limita maxima. De altfel, chiriile in Romania sunt prea ridicate in acest moment, sunt supraevaluate", spune Bertrand Catteau.

Aceasta va duce la o miscare dubla pe piata, mai comenteaza Catteau: pe de o parte, rata rentabilitatii pentru investitori va scadea sub nivelul de 12-13% inregistrat in prezent, iar pe de alta parte, chiriile se vor diminua.

"Lucrurile evolueaza prea repede pe piata imobiliara romaneasca, ceea ce ma face sa ma gandesc de doua ori inainte de a lua decizia de a investi in noi proiecte in Romania", mai afirma Catteau.

El spune ca nivelul prezent al chiriilor pe piata, care este supraevaluat, este un factor de risc pe care investitorii pe termen lung precum Catinvest trebuie sa-l ia in considerare.

"Investitorii in imobiliare in Romania care nu au tinut cont de acest lucru ar putea avea surprize in viitor", comenteaza Catteau.

In Franta, rata profitabilitatii inregistrata de investitorii in segmentul comercial al pietei imobiliare a ajuns in prezent la 6-7%. Catinvest are sediul central in Franta, dar realizeaza 50% din venituri in afara tarii.

"Intrarea pe piata din Romania in 2003 a insemnat continuarea logica a extinderii Catinvest in Europa Centrala si de Est", apreciaza Catteau.

"Am inceput cu Republica Ceha in anul 2000, am continuat cu Ungaria un an mai tarziu, iar in 2003 am inceput sa ne orientam spre Romania, unde rentabilitatea investitiilor imobiliare era superioara celei inregistrate in celelalte tari cu piete care tindeau spre stabilitate", spune Catteau.

Strategia Catinvest vizeaza investitii pe termen lung, pentru a realiza venituri periodice.

Bertrand Catteau spune ca firma sa nu a vandut niciodata vreuna din proprietatile achizitionate. Catinvest cumpara spatii comerciale, pe care apoi le inchiriaza, urmand sa-si amortizeze investitiile din chirii in mai multi ani. Aceeasi strategie este aplicata si pe piata din Romania.

Primul proiect al Catinvest in Romania a fost Cora Esplanada, care a fost dezvoltat de grupul Louis Delhaize, proprietarul hipermarketurilor Cora. Catinvest a achizitionat galeriile comerciale din Cora in urma unei tranzactii ce depaseste 10 milioane de euro. Bertrand Catteau a declarat ca termenul de recuperare a acestei investitii este de aproximativ 7 ani.

A urmat investitia in centrul comercial Orhideea, proiect dezvoltat de grupul francez Vinci. Catinvest a achizitionat galeriile comerciale din Orhideea printr-o investitie de peste 15 milioane de euro, estimand amortizarea acesteia intr-o perioada de aproape 7 ani.

Pentru centrul comercial au mai fost interesati si alti investitori de anvergura de pe piata imobiliara, precum fondul american Heitman. Interesul era cu atat mai mare cu cat Carrefour Orhideea, hypermarketul situat in cadrul galeriilor comerciale, aduce grupului francez cele mai mari incasari din in afara Frantei.

Galeria comerciala din Orhideea este si ea la fel de profitabila, iar acest lucru se datoreaza in primul rand pozitionarii bune a centrului comercial Orhideea, mai spune Bertrand Catteau.

Cora Esplanada si Orhideea au adus anul trecut companiei Catinvest o cifra de afaceri de 5 milioane de euro, potrivit declaratiilor lui Bertrand Catteau.

Primul proiect Catinvest in provincie este centrul comercial TOM Constanta, care va fi deschis in aceasta toamna. Investitia Catinvest se ridica la 20 de milioane de euro, fiind un proiect realizat in cooperare cu grupul Carrefour, care va investi si el alte 20 de milioane de euro. "Vor mai fi dezvoltate cu siguranta si alte proiecte comerciale in Constanta", apreciaza Bertrand Catteau.

El afirma ca piata imobiliara din provincie este mai putin atractiva decat cea din Bucuresti, deoarece veniturile locuitorilor sunt inferioare celor din Capitala.

Media veniturilor realizate de locuitorii din Bucuresti este in prezent cu 40% mai mare decat media romanilor, conform datelor Catinvest.

"Totusi, piata din provincie are si ea un potential de crestere, ceea ce explica interesul investitorilor pentru acest segment", adauga Catteau.

El apreciaza ca nivelul chiriilor spatiilor comerciale din provincie este in prezent la nivelul inregistrat in urma cu trei ani in Bucuresti, ceea ce reflecta, in opinia sa, dezechilibrul intre cererea mare si oferta mica pe piata.

Catinvest este o afacere de familie. Inainte de a se orienta spre piata imobiliara, familia Catteau a dezvoltat afaceri in sectorul distributiei, in Franta. Compania investeste doar in proiecte comerciale, acesta fiind domeniul de specialitate al proprietarilor.



Catinvest

* Afacere de familie, infiintata in Franta

* S-a extins in afara Frantei in 2000, printr-o achizitie in Cehia

* In 2003 achizitioneaza pentru mai mult de 10 mil. euro galeria comerciala Cora Esplanada, de la proprietarul Cora, Louis Delhaize

* Cumpara ulterior galeriile comerciale Orhideea pentru 15 mil. euro

* Al treilea proiect, centrul comercial Tom, va fi deschis in toamna in Constanta

mihaela.popescu@zf.ro