Rolast Pitesti incearca sa-si injumatateasca pierderile

Ziarul Financiar 17.04.2006
Producatorul de articole tehnice din cauciuc Rolast Pitesti si-a bugetat pentru acest an pierderi de 6,67 milioane de lei (1,9 milioane de euro), dupa ce anul trecut compania a inregistrat pierderi totale de 11,8 milioane de lei (3,26 milioane de euro).

Conform bugetului de venituri si cheltuieli aprobat saptamana trecuta de actionarii societatii, veniturile totale ale Rolast ar urma sa se ridice in acest an la 58,9 milioane de lei (16,8 milioane de euro la un curs mediu de 3,5 lei/euro), in scadere cu aproximativ 4% in euro comparativ cu 2005.

Anul trecut, compania pitesteana a inregistrat o reducere cu 20%, in euro, a cifrei de afaceri, care s-a situat la 59,6 milioane de lei (16,4 milioane de euro). In lei, vanzarile Rolast s-au redus anul trecut cu 28% fata de 2004.

Conform raportului administratorilor pe 2005, reducerea cifrei de afaceri a fost determinata de factori interni si externi, printre care se numara: decizia de a renunta la produsele neprofitabile si clientii cu care anterior se intocmisera contracte neprofitabile, dar si decizia grupului Dacia-Renault de a inlocui fabricatia modelului Solenza cu Logan, pentru care majoritatea componentelor au fost preluate de la furnizori internationali Renault de rang I.

La acestea se adauga deprecierea monedei euro fata de leu, cu aproximativ 11%, care a afectat semnificativ profitabilitatea exporturilor, dar si majorarea tarifelor la utilitati si materii prime, care au contribuit la amplificarea pierderilor din exploatare.

Performantele negative de anul trecut au determinat conducerea companiei sa adopte un plan de actiuni pe termen scurt si mediu care vizeaza restructurarea departamentelor de activitate cele mai importante. Unul din principalele obiective ale acestui program il reprezinta restructurarea productiei, astfel incat aceasta sa cuprinda preponderent produse cu valoare adaugata mai mare, care sa asigure o profitabilitate pozitiva si eliminarea exporturilor de benzi transportatoare generatoare de pierderi in scopul recastigarii pietei interne pe care compania a pierdut-o in ultimii ani. O alta masura este dezvoltarea de produse noi si consolidarea pozitiei de furnizor pe segmentul industriei usoare, odata cu reducerea vanzarilor pentru industria grea.

Nu in cele din urma, Rolast isi propune sa devina furnizor pentru Dacia Logan, pentru a compensa declinul de vanzari generat de scoaterea din fabricatie a modelului Dacia Solenza. In plus, reprezentantii companiei au in vedere si perspectivele de afaceri generate de privatizarea fabricii Daewoo de la Craiova.

Rolast Pitesti este controlata de trei fonduri de investitii care detin impreuna peste 72% din actiunile companiei. Acestea sunt: Romanian Investment Fund, inregistrat in Cipru, cu 34% din actiuni, Romanian-American Enterprise Fund, cu 22,2% din titluri, si Romanian Reconstruction, cu 15,8%. Un alt actionar important este Citibank Romania, care detine 6,46% din actiunile Rolast in contul unor clienti, probabil tot fonduri de investitii.

Actiunile Rolast sunt listate la categoria I a Bursei de Valori, ultima tranzactie cu acestea derulandu-se la pretul de 0,0679 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de circa 6 milioane de euro.