Piata privata de pariuri sportive s-a dublat

Ziarul Financiar 11.04.2006
Casele private de pariuri sportive au vandut anul trecut 60 de milioane de bilete, de doua ori mai multe decat cu un an in urma. La o suma medie de un dolar, valoarea pietei private a ajuns la 60 de milioane de dolari (48 de milioane de euro) la sfarsitul anului trecut, conform datelor de la Asociatia Caselor de Pariuri din Romania.

"Firmele private si Loteria Romana isi impart o piata in dezvoltare, deoarece doar 35-40% din potentialul pietei de pariuri este exploatat in prezent", a apreciat Daniel Smeada, director al Asociatiei Caselor de Pariuri din Romania. Casele private de pariuri detin 70% din piata autohtona de pariuri, conform ultimelor estimari de pe piata.

Aproximativ 30 de jucatori isi impart in prezent piata romaneasca privata de pariuri sportive, din care 7 firme romanesti au intrat pe piata chiar anul trecut, potrivit datelor de la Asociatia Caselor de Pariuri din Romania.

Companiile internationale deja existente, care detin mai mult de trei sferturi din aceasta piata, s-au extins si ele prin infiintarea de noi agentii, cu toate ca reprezentantii acestor societati se plang de taxele pe care trebuie sa le plateasca.

In prezent, 25% din incasarile anuale ale unei societati organizatoare de pariuri se duc catre bugetul de stat, prin taxe si impozite, iar legea mai prevede ca minim 40% din aceste incasari sa reprezinte plati pentru castiguri. In realitate, procentajul este mai ridicat.

"Daca nu dai 70% jucatorilor, te poti considera falimentar, pentru ca nimeni nu joaca la cote mici de castig", a explicat Daniel Smeada. El a mai spus ca evitarea falimentului este o lupta grea pe aceasta piata. "O casa de pariuri nou intrata pe piata merge pe pierdere cel putin trei ani, de aceea majoritatea sunt sustinute la inceput cu bani de afara", a mai afirmat Smeada.

In prezent, exista un proiect de lege in Romania care prevede introducerea unei noi taxe pentru firmele organizatoare de jocuri de noroc, timbrul pentru Uniunea Compozitorilor, care s-ar putea situa intre 1% si 4% din incasari. "In UE, casele de pariuri platesc taxe de maxim 15% din incasari", a mai spus Smeada.

Reprezentantii societatilor organizatoare de pariuri mizeaza in prezent pe alinierea fiscalitatii romanesti din domeniu la cea comunitara, dar acest lucru este putin probabil.

In februarie, Parlamentul European a votat excluderea tuturor activitatilor de jocuri de noroc de la scopul Directivei Serviciilor, inlaturand astfel orice posibilitate de creare a unei piete unice europene a jocurilor de noroc, deci a unei taxe unice pentru societatile din tarile membre.

In plus, in sapte state din UE exista in prezent monopoluri de stat in domeniul pariurilor, ceea ce ingreuneaza accesul grupurilor straine pe piata.

Pariurile sportive, cel mai important segment al jocurilor de pariuri, au luat amploare in Romania in ultimii sase ani odata cu venirea operatorilor internationali Astra Sport Bets, Stanleybet si Wettpunckt.

Dintre acestea, cea mai mare cota de piata apartine lui Astra Sport Bets, care face parte din Astra Betting, grup international de pariuri cu capital social luxemburgez si unguresc.

Cifra de afaceri a Astra Sport Bets s-a ridicat in 2005 la aproximativ acelasi nivel ca in 2004, respectiv 111,8 milioane de lei (peste 31 mil. euro), cu toate ca anul trecut compania a deschis noi agentii in Bucuresti.

"Cifra de afaceri a companiei Astra Sport Bets a stagnat in 2005 fata de 2004 din cauza legislatiei romanesti instabile si a lipsei unor evenimente sportive majore precum Campionatul Mondial", a explicat Smeada, care este si responsabil de comunicare la Astra Sport Bets.

Cu toate acestea, in urmatorii ani Astra Sport Bets vrea sa-si mentina ritmul de extindere de 5 agentii noi pe luna, deschizand atat agentii de cartier, cat si locatii de dimensiuni mai mari in care jucatorii pot urmari in direct evenimentele pe care pariaza.

La Astra Sport Bets, media de castig pe bilet este 500 de lei, iar biletele care aduc cei mai multi bani pariorilor sunt cele cu 3-5 evenimente sportive.

O alta casa de pariuri cu planuri de extindere este Wettpunkt, care detine in prezent 5 cluburi de pariuri in Bucuresti si alte 8 in provincie.

In 2005, Wettpunkt a deschis 3 cluburi in provincie, unde investitia medie se cifreaza la circa 600.000-700.000 de euro, conform declaratiilor lui Eduard Bieltze, directorul executiv al Wettpunkt. Cluburile de pariuri sunt concepte de locatie care ofera pariorilor posibilitatea de a viziona diferite evenimente sportive intr-un spatiu de dimensiuni mai mari decat agentiile de cartier.

Marirea nivelului taxelor ar putea impiedica insa cresterea numarului de cluburi Wettpunkt. "Daca vor aparea noi taxe pentru casele de pariuri, probabil ca nu vom mai deschide agentii", a afirmat Bieltze.

Pariurile online reprezinta un alt segment al pietei autohtone de pariuri, insa acesta este aproape nesemnificativ ca marime din cauza legislatiei neclare din domeniu.

"Pariurile online sunt foarte prost conturate in Romania, pentru ca statul nu le accepta, dar nici nu le interzice", a mai comentat Daniel Smeada. In prezent, legislatia autohtona interzice infiintarea de societati avand ca obiect de activitate organizarea de pariuri online, insa exista cateva firme straine care si-au tradus site-urile in limba romana pentru clientii romani.

Impatimitii de pariuri sportive sunt in proportie de 98% barbati, iar 80% dintre ei au varste cuprinse intre 18 si 48 de ani, conform unor statistici recente comandate de Astra Sport Bets. Jucatorii la pariuri sportive au un coeficient de inteligenta mare si se incadreaza in categoria persoanelor cu venituri medii si peste medie. "Pentru a castiga la pariuri sportive iti trebuie o cultura sportiva si capacitatea de anticipare", a explicat Daniel Smeada.

Romanii pariaza cel mai mult pe meciurile echipei nationale, insa varfurile de castiguri apar la meciurile din preliminariile Ligii Campionilor si ale UEFA.

Media celor mai mari castiguri la casele de pariuri din Romania este de 40.000 de lei pe un bilet, conform estimarilor Asociatiei Caselor de Pariuri din Romania. "Castigul maxim se inregistreaza la o casa de pariuri cel putin o data pe luna", a mai precizat Daniel Smeada.

Clientii caselor de pariuri sportive se impart, potrivit declaratiilor lui Daniel Smeada, in doua categorii: clienti permanenti, care pariaza de cel putin 2-3 ori pe saptamana si clienti de eveniment, care joaca doar in perioadele cu importante evenimente sportive, precum cupele europene, Formula 1 sau cupele mondiale. In 2005, numarul total al clientilor agentiilor private de pariuri sportive a fost de aproximativ 2 milioane.

Un studiu realizat recent de Institutul European de Statistica arata ca singurul joc de noroc care nu a ruinat pe nimeni pana acum este pariul sportiv. "Poate si din cauza ca nu creeaza dependenta, intervalul de timp intre miza si castig, de aproximativ doua ore, fiind suficient de mare pentru a reduce tensiunea si emotiile jucatorilor", a explicat Daniel Smeada.

La casele de pariuri din Romania se mai poate paria, in afara de evenimente sportive, pe concursuri internationale precum Eurovision, Miss World, curse de Formula 1 sau curse de cai. De asemenea, unele case de pariuri propun pariuri pe numerele extrase la loteriile internationale.

In 2005 au fost infiintate in Romania 185 de societati organizatoare de jocuri de noroc, conform datelor de la Registrul Comertului. In 2004, cele 77 de societati existente pe piata jocurilor de noroc au realizat impreuna o cifra de afaceri de peste 13 mii de miliarde ROL (1.300 milioane RON), potrivit informatiilor de la Ministerul Finantelor.



Jocurile electronice au crescut afacerile cazinourilor cu 15%

Cazinourile de pe piata romaneasca au inregistrat anul trecut o crestere medie a cifrei de afaceri de 15% datorita extinderii pe segmentul de jocuri electronice.

"Se remarca o tendinta de crestere a segmentului de jocuri electronice, ceea ce s-a intamplat deja in tarile din afara. De exemplu, in Franta masinile electronice aduc aproape 90% din veniturile din jocuri de noroc, fata de 30% cat aduc in Romania", a declarat Sorin Constantinescu, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania si administratorul cazinourilor Grand din Bucuresti.

De la 17.000 de aparate electronice, cate erau la sfarsitul lui 2004, numarul a ajuns la 22.000 in prezent, raspandite prin toata tara. Slot masinile (aparate care functioneaza cu fise) si ruletele electronice prind din ce in ce mai bine la tineri. Oricine poate juca la ele, pentru ca fisele au preturi incepand de la mai putin de 1 leu, a mai precizat Constantinescu.

Cazinourile isi deschid astfel portile in fata unei categorii de jucatori cu venituri medii, renuntand la exclusivismul pe care l-au afisat pana acum. Sunt insa clienti ai cazinourilor, persoane cu venituri foarte mari si cu o medie de varsta mai ridicata decat cea a jucatorilor la masinute, care raman fideli meselor traditionale de joc, pentru ca jocul este simtit mai intens in acest fel.

Managerii cazinourilor spun insa ca fiscalitatea din Romania in domeniul jocurilor de noroc este facuta pentru a incetini extinderea acestora.

"Statul impoziteaza cu 5% venitul din mesele de joc care au inregistrat castiguri, iar pierderile de la celelalte mese sunt suportate de noi", a declarat Sorin Constantinescu.

Cazinourile platesc o taxa de timbru social, in valoare de 1.000 de dolari pentru fiecare masa de joc, si o taxa lunara catre Ministerul de Finante de 2.500 de dolari pentru fiecare ruleta, pentru mesele de joc fiind mai mica, de 2.000 de dolari. La acestea se adauga impozitul de 16% pe profit sau de 5% pe venit, organizatorii de jocuri de noroc platind cea mai mare dintre aceste sume calculate in mod diferit.

Bucurestiul are 12 cazinouri, tot atatea cate sunt si in Atlantic City, considerat Las Vegasul Coastei de Est a Statelor Unite, un oras care primeste anual peste 33 de milioane de vizitatori.

Cazinourile din Bucuresti inregistreaza in prezent venituri medii situate peste cele ale cazinourilor din provincie. Palace Casino, cel mai mare cazinou din Romania dupa cifra de afaceri, a reusit in 2005 sa creasca numarul de vizite ale clientilor sai cu 14% fata de anul precedent.

"2005 a fost un an bun pentru noi si avem in continuare planuri de extindere a suprafetei ocupate de jocurile electronice", a spus Andrei Frimescu, directorul de marketing al cazinoului Palace. "Slot masinile ocupa in prezent opt sali din Palace Casino, fata de trei, cate ocupau in anul 2000", a precizat Frimescu. Palace are in prezent 24 de mese de joc, dintre care jumatate sunt rulete, si 90 de masini electronice.

Frimescu a mai declarat ca cifra de afaceri a Palace Casino a crescut in anul 2005 asemeni profitului, dar nu a vrut sa precizeze nivelul acestora.

Cazinoul a realizat o cifra de afaceri de peste 50 de milioane de lei (peste 12 mil. euro) in anul 2004, conform datelor de la Ministerul Finantelor. In Palace Casino lucreaza in prezent 400 de angajati, cu 10% mai mult decat in 2005.

Grupul Grand Casinos, reunind doua cazinouri localizate in hotelul Marriott, respectiv Hilton, si-a crescut cifra de afaceri si profitul anul trecut cu aproximativ 15% fata de anul precedent, potrivit declaratiilor lui Sorin Constantinescu. Cele doua cazinouri au in prezent 560 de angajati, cu 40 mai multi fata de anul trecut datorita extinderii pe segmentul de jocuri electronice.

"Numarul de masini electronice de joc s-a triplat in cele doua cazinouri Grand in cursul anului trecut, ajungand la 100. Tot in anul 2005 au fost introduse ruletele touch screen, totalizand 15 terminale. Noile achizitii au determinat o crestere cu aproximativ 10% a numarului de angajati", a mai declarat Sorin Constantinescu.

Un alt mare cazino din Capitala, MGM Casino, a introdus la jumatatea lui 2005 primele 24 de masini electronice, pe langa cele 7 rulete si 10 mese de carti de joc pe care le avea deja, potrivit reprezentantilor cazinoului.

"In orasele din provincie, 60% dintre clientii cazinourilor sunt romani, iar acest procentaj este in crestere", a mai spus Constantinescu. In Capitala, cazinourile isi scot banii mai ales din piata locala, formata din romani si straini rezidenti in Romania. Cu o oferta atat de generoasa de cazinouri, turistii israelieni si turci au un motiv in plus sa viziteze Bucurestiul, mai ales ca jocurile de noroc sunt interzise in tarile lor", spune Constantinescu.

Atras de potentialul de crestere al segmentului de clienti locali, Casino Palace s-a orientat catre aceasta piata. "In ultimii 3-4 ani s-a dublat ponderea romanilor in totalul clientilor nostri, de la 30% ajungand la aproape 60% in prezent", a declarat Andrei Frimescu.