Aker mai construieste un vas de 19 mil. euro

Ziarul Financiar 10.04.2006
Grupul Aker Yards, proprietarul santierelor navale de la Braila si Tulcea, va construi in Romania un vas de aprovizionare a platformelor maritime pentru grupul norvegian Island Offshore, valoarea contractului fiind de 150 de milioane de coroane norvegiene (peste19 milioane de euro).

Conform reprezentantilor grupului norvegian, carena vasului va fi construita in Romania, iar nava va fi echipata la Brevik, una din subsidiarele Aker Yards. Livrarea vasului este programata pentru inceputul lunii noiembrie a anului viitor.

La finele lunii martie, grupul norvegian anuntase ca va construi in Romania alte doua vase pentru grupul norvegian Farstad Shipping, in cadrul unui contract in valoare de 570 de milioane de coroane norvegiene (peste 71 mil. eur o). Livrarea celor doua vase este programata pentru decembrie 2007 si martie 2008.

Aker Yards, unul dintre cei mai mari constructori de nave la nivel mondial, a obtinut in ultimii doi ani numeroase comenzi pentru cele doua santiere pe care le detine in Romania, valoarea acestor comenzi variind intre 30 si 150 de milioane de euro. Astfel, capacitatile de productie ale celor doua santiere navale de la Braila si Tulcea sunt ocupate pana la finele anului 2007. Exceptand cele doua comenzi mentionate, Aker Yards a mai incheiat in acest an un contract cu armatorul norvegian Island Offshore pentru un vas de aprovizionare a platformelor maritime, in valoare de circa 18,8 milioane de euro, precum si un contract cu Farstad Shipping pentru constructia unui vas multifunctional, in valoare de 37,5 milioane de euro. Carenele celor doua vase vor fi construite tot in Romania.

In total, comenzile obtinute in acest an de Aker Yards pentru santierele pe care le detine in Romania se ridica la peste 146 de milioane de euro. Reprezentantii grupului norvegian nu au facut insa niciun fel de referire cu privire la locatia exacta unde vor fi construite navele respective.

Aker Braila a livrat anul trecut doua nave complet echipate si opt corpuri de nave, realizand in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri de 31,2 milioane de euro, de doua ori mai mare comparativ cu perioada similara a anului precedent. Compania nu a raportat inca rezultatele financiare pe tot anul, insa, conform bugetului de venituri si cheltuieli, afacerile ar fi trebuit sa depaseasca 40 de milioane de euro. Aker Braila va realiza in acest an 6 tancuri petroliere in cadrul unui contract in valoare de 130 de milioane de euro incheiat in 2004 cu o companie din Cipru.

Aker Tulcea, celalalt santier detinut de Aker Yards in Romania, estima pentru anul trecut o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro. Pentru 2006 reprezentantii companiei prognozeaza vanzari record de 120 mil. euro. Aker Tulcea a incheiat anul trecut un contract in valoare de 150 mil. euro cu operatorul de transporturi nordic Fjord 1, care prevede construirea a cinci feriboturi alimentate cu gaz.

Grupul norvegian Aker Yards detine, prin intermediul Aker Brattvaag, o participatie de peste 90% la santierul naval din Tulcea, precum si o cota de circa 70% la santierul naval din Braila. De asemenea, Aker Kvaerner controleaza si constructorul de utilaj greu Kvaerner IMGB.