Buget Matizol de 9,3 milioane de euro in acest an

Ziarul Financiar 07.04.2006
Producatorul de hidroizolatii Matizol Ploiesti si-a bugetat pentru anul acesta venituri de circa 9,3 milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei.

Compania Matizol Ploiesti a fost achizitionata de grupul elvetian Swisspor, in 1997, prin preluarea unui pachet majoritar. In 1998, elvetienii au infiintat la Ploiesti compania Swisspor Romania si au construit prima fabrica de polistiren expandat, material utilizat in constructii.

Compania Matizol este listata pe RASDAQ si potrivit ultimei raportari, Asociatia salariatilor PAS Matizol a fost dizolvata, actionarul majoritar fiind in prezent Alpstag Georg cu 35,97%, urmat de K.S. Holding SA cu 16,6%, Michael Winkler cu 14,57%, GB 96 Kft cu 5,47% si alti actionari cu 27,39%.
Matizol produce materiale hidroizolatoare pentru constructii civile si industriale, drumuri, poduri si viaducte, sindrile hidroizolatoare si materiale termoizolatoare. Compania a fost fondata in 1939 sub numele de "Societatea Anonima Teleajen", care producea carton celulozic din deseuri.

Actiunile Matizol sunt listate pe RASDAQ, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,74 lei. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de circa 1 milion de euro.

Swisspor, actionarul majoritar al companiei Matizol, investeste 8 mil. euro intr-o fabrica de polistiren expandat la Turda, dupa ce in prealabil, elvetienii au investit circa 16 mil. euro in construirea unei fabrici in Ploiesti si in cresterea capacitatilor de productie.

Swisspor activeaza pe piata romaneasca cu doua companii - Swisspor si Matizol Ploiesti. In 2004 a fost creata platforma comuna de servicii comerciale Swisspor & Matizol prin implementarea strategiei "pachet complet termo-hidroizolatii". Proiectul de investitii de la Turda va ridica valoarea investitiilor derulate de elvetieni la 24 de milioane de euro.

Grupul elvetian Alcopor, denumire schimbata din 2002 in Swisspor, are 17 fabrici in 9 tari, activand in industria materialelor de constructii din Europa de peste 50 de ani.

Piata materialelor de constructii a devenit foarte atractiva in ultimii ani, pe fondul ratelor de crestere obtinute de catre operatorii de profil.

Pe de alta parte, ratele de profit sunt foarte atractive in aceasta industrie, ceea ce a atras interesul investitorilor straini atat strategici, cat si cei financiari.

Industria constructiilor a crescut puternic in ultimii ani, ajungand aproape de nivelul de sapte miliarde de euro, turata de proiectele private.

Marile contracte publice din zona infrastructurii sunt foarte asteptate de catre companiile de profil, fiind vazute ca un "balon de oxigen" al pietei.

catalin.lupoaie@zf.ro