Piata libera a Uniunii Europene este amenintata de politicile protectioniste ale unor state membre

Ziarul Financiar 30.03.2006
Unele state membre prefera sa consolideze economia proprie prin achizitii si fuziuni interne, protejand astfel piata de un eventual monopol strain, scrie Financial Times.

Uniunea Europeana a trecut recent printr-o criza politica generata de respingerea Constitutiei de catre Franta si Germania. Dupa votul de blam la adresa Constitutiei europene, tarile membre au trecut printr-o "terapie de grup". Situatia de acum arata ca o incercare de consolidare, in primul rand economica.

In schimb, vidul politic a fost umplut odata cu izbucnirea unei politici protectioniste pe piata UE. Asa-numita "etapa de reflectie" a devenit o perioada de incriminare, in care membrii uniunii s-au acuzat reciproc de impunerea noilor bariere comerciale pentru protejarea bancilor nationale sau a companiilor din domeniul energetic.

In momentul in care Giulio Tremonti, ministrul finantelor italian, a comparat, luna trecuta, nationalismul actual cu cel din august 1914, remarcile sale au fost considerate o retorica a unei campanii pentru alegerile din Italia. Cu toate acestea el nu este singurul care avertizeaza ca summitul economic al UE este impotriva protectionismului si a lipsei de unitate intre cele 25 de state membre.

Protectionismul se refera la principiile de finantare ale Uniunii, ceea ce inseamna crearea unei piete comune care sa faca legatura intre tarile din Europa, aflate de obicei in conflict, prin integrarea economica. Incercarile Frantei si ale Spaniei de a opri actiunile strainilor de preluare a companiilor lor energetice, sau ale Poloniei de a impiedica o oferta italiana de preluare a unei banci, au reprezentat ultima sansa de eliberare, din cele patru asigurate de "Tratatul din Roma" din 1956, a comertului cu bunuri, servicii si capital.

Starea generala in cadrul summitului de la Bruxelles a fost una optimista. Leaderii europeni au propus o serie de masuri concrete menite sa demonstreze ca Uniunea Europeana este inca activa.

"Avem oportunitatea de a schimba aceasta situatie de criza", a declarat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

S-a adus in discutie posibilitatea crearii unei politici europene in ceea ce priveste domeniul energetic, a unui Institut European de Tehnologie care sa-l depaseasca pe cel american si alocarea unor fonduri de 500 milioane de euro (607 milioane dolari) pentru a impiedica posibila greva a muncitorilor prin globalizare. In ciuda sustinerii manifestate de unele state membre ale UE, actuala conducere austriaca a Uniunii Europene a declarat ca summitul este un semn al regresului european.

Barroso, desi are probleme cu aceasta politica a protectionismului, a declarat ca in unele aspecte reprezinta un succes al consolidarii unei piete unice pentru domeniile cu probleme ca bancile sau industria energetica.

"Ceea ce urmeaza sa se intample sunt dezavantajele unei piete unice. Este evident ca trebuie sa apara si reactii", a spus Barroso.

Presedintele Comisiei Europene si-a argumentat conceptia cu faptul ca majoritatea fuziunilor au loc fara controverse publice sau politice.

Lord Brittan, fostul comisar european pe probleme de competitie, a declarat ca lansarea monedei unice europene, care a avut loc in 1999, a consolidat logica acestor fuziuni, astfel incat sa apara o oferta de neconceput pana acum a unei companii energetice germane ca E.On catre un gigant spaniol ca Endesa. El face o comparatie intre situatia actuala si perioada 1989-1992, in care ocupa functia de comisar european pe probleme de competitie, perioada in care a folosit ocazional masuri legale extrem de drastice pentru a determina deschiderea pietelor nationale ale telecomunicatiilor in favoarea capacitatii companiilor interne de a concura in intreaga lume.

Monopolul de pe piata aeriana a fost de asemenea distrus tot la insistentele oficialilor de la Bruxelles.

"Apoi piata s-a inchis complet. Asta nu inseamna ca a fost vorba de protectionism, ci o acceptare a necesitatii impunerii unor bariere. Lucrurile s-au mai schimbat insa de atunci", a spus Lord Brittan.

Optimistii privesc catre anul viitor, cand conducerea germana a UE va dezgropa tratatul constitutional, impunandu-l sub un alt nume. Nicolas Sarkozy, ministrul francez de interne, a sugerat pastrarea primei parti a tratatului, care impune numirea unui presedinte al Uniunii Europene, un ministru de externe si un sistem de votare care sa favorizeze marile tari membre, dar si a doua parte a tratatului care incorporeaza existenta unei carte a drepturilor.

Acest plan expune fragilitatea tuturor proiectelor europene, deoarece a treia parte a tratatului se refera la reorganizarea tuturor intelegerilor existente in cadrul Uniunii, explicandu-se in termeni ambigui ca UE este o organizatie devotata competitiei si comertului liber.

Paul Hofheinz, presedintele Consiliului din Lisabona, a declarat ca daca nu va fi acceptat principiul pietei unice, crearea unor posturi in fruntea uniunii sunt aproape inutile. "Va fi o situatie asemanatoare cu cea in care numesti un capitan de vas, mai are putin si se scufunda", a spus Hofheinz.

Cu toate ca protectionismul s-a facut deja remarcat in UE, unele guverne, in special cel al Frantei si al Poloniei, il prezinta ca pe o politica pozitiva a lor.

Dominique de Villepin, prim-ministrul francez, declara anul trecut: "Cand lumea se schimba, noi trebuie sa ne unim puterile... sa aparam Franta si sa ne gandim la ea".

Tarile din vestul Europei au incercat sa lupte impotriva consecintelor grave ale extinderii din 2004, prin impunerea restrictiilor catre angajatii din Est si prin legi care permit libera trecere in domeniul serviciilor. Poate inevitabil aceste masuri au determinat impunerea protectionismului si retorica nationalista a noilor state membre. "Ceea ce-i intereseaza pe polonezi este viitorul tarii lor, nu cel al Uniunii Europene", a declarat Lech Kaczynski, presedintele Poloniei.

Nu doar Franta si Polonia sunt sceptice in ceea ce priveste Europa. Doar 50% din locuitorii statelor UE considera ca parteneriatele uniunii sunt pozitive. Procentajul este in scadere fata de primavara lui 2004, cand ajungea la 56%.

Maria Rodriguez, membra a fondarii strategiei de reforma economica a UE, a afirmat ca liderii europeni trebuie sa explice oamenilor ca Uniunea, cu o piata care include 450 de milioane de persoane, ofera scala vitala pentru ca firmele europene sa prospere pe piata economica globala.

,,Francezii vad Uniunea Europeana ca pe un cal troian pentru globalizare. Nationalismul este o amenintare serioasa. Companiile incearca sa-si consolideze propria realitate a unei piete unice, iar guvernele nu trebuie sa le stea in cale", a spus Maria Rodriguez.

Peter Sutherland, presedinte al BP, a spus ca protectionismul in sectorul energetic se poate intinde si in alte domenii ale economiei. "Nu consider ca ne confruntam cu apocalipsa, dar cred ca Europa trece prin momente deosebit de dificile", a spus Sutherland.

Comisarul european Charlie McCreevy de asemenea vede in situatia actuala un pericol. "Din punct de vedere economic, a pretinde ca exista un viitor in spatele unei porti inchise este periculos, iar din punct de vedere politic este nedemn si inacceptabil", a spus comisarul european.