Investitie de 5 milioane de euro pentru cabluri auto

Ziarul Financiar 28.03.2006
Compania EKR Elektrokontakt Romania, subsidiara a grupului german Autoelectric GmbH, producator de cablaje si componente pentru industria auto, va finaliza luna aceasta o investitie de aproximativ 5 mil. euro in extinderea capacitatilor de productie pentru fabrica din Pancota, judetul Arad.

Grupul german detine in Romania doua unitati de productie, la Santana si Pancota, ultima fiind cea mai mare, cu o capacitate dubla fata de cealalta.

"In ultimii sase ani am investit constant in extinderea si in consolidarea activitatilor grupului in Romania. Pentru 2006 nu mai avem in plan alte investitii, ci ne-am propus o consolidare a celor care le-am realizat deja. Vom mai investi in extindere doar in conditiile in care comenzile clientilor nostri vor depasi capacitatea actuala de productie", a declarat Octavian Barnutiu, directorul economic al EKR Elektrokontakt Romania. Con ducerea companiei estimeaza pentru acest an o crestere de aproximativ 10% a cifrei de afaceri, dupa ce in 2005 acest indicator s-a cifrat la aproximativ 7 mil. euro.

"Investitiile in dezvoltarea capacitatilor de productie ne-au ajutat sa crestem constant in fiecare an. Cand am inceput sa producem in Romania, aveam 100 de angajati si activam intr-o locatie inchiriata, iar in acest moment numarul angajatilor a ajuns la 1.200 si detinem doua unitati de productie, realizate prin investitii de tip greenfield", a mai spus directorul economic al companiei.

In cele doua fabrici din judetul Arad se produc lunar aproximativ 400.000 de repere, principalii clienti fiind BMW si Daimler-Crysler. "Pentru acesti clienti livram atat direct, cat si altor furnizori care produc anumite componente ale autoturismelor. Furnizam, de exemplu, cablaje pentru un producator de scaune BMW", a precizat Barnutiu.

El a adaugat ca BMW inghite aproximativ 50% din productia totala realizata de Elektrokontakt Romania. In prezent, aproximativ 50% din productia de cablaje auto a grupului german se concentreaza in Romania, restul fiind realizata in principal in Cehia si Mexic.

"Pentru a reduce costurile, in ultimii ani activitatile de productie din Germania au fost transferate in Romania si Cehia. In acest moment, in Germania se produce foarte putin si doar la cererea explicita a clientilor grupului", a precizat Barnutiu. Pe plan global, Autoelectric GmbH are aproape 4.000 de angajati in subsidiarele dezvoltate in Germania, Statele Unite, Cehia, Romania si Mexic, inregistrand anual o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro.

Grupul german si-a inceput activitatile in Romania in 1997, o data cu demararea productiei la Santana, in judetul Arad.

Potrivit reprezentantilor companiei, grupul a dorit initial sa gaseasca o locatie in judetul Timis, optiunea pentru zona de vest a tarii fiind generata pe de o parte de faptul ca locatia e aproape de infrastructura europeana, iar pe de alta parte de faptul ca forta de munca este calificata.

In 1999, grupul german demareaza prima investitie de tip greenfield, intr-o fabrica de 6.000 de metri patrati la Santana, iar in 2001 este derulata o investitie similara la Pancota. Pana in acest moment, valoarea investitiilor realizate de Autoelectric in zona Arad depaseste 15 milioane de euro. anca.rif@zf.ro