Soc pe piata de IT: Microsoft amana lansarea noului sistem de operare Windows Vista

Ziarul Financiar 23.03.2006
Cel mai mare producator de software din lume, Microsoft, a anuntat ieri o noua amanare, pana in luna ianuarie a anului viitor, a lansarii noului sistem de operare Windows Vista - dand astfel o lovitura producatorilor de PC-uri, care se asteptau ca noul produs sa le "catalizeze" vanzarile de Craciun.

Microsoft ar putea pierde aproape 500 mil. $ (aproximativ 412 mil. euro) datorita acestei amanari, compania depinzand mult de noul sistem de operare pentru a-si creste incasarile, este de parere Charles Di Bona, analist in cadrul bancii Sanford C. Bernstein, citat de Bloomberg.

Platforma software apare pe piata la o distanta de cinci ani de precedentul sistem de operare, Windows XP, si va fi disponibila la data prevazuta initial - in luna noiembrie a acestui an - doar pentru clientii de business ai companiei, scrie Financial Times. Dup a ce, in ultimii ani, a pus accent pe securitatea produselor sale si reducerea vulnerabilitatii acestora in fata virusilor si a altor aplicatii distructive, Microsoft a pus decizia de amanare a lansarii pe seama dorintei de a testa riguros calitatea si securitatea noului sistem de operare.

Aceasta amanare ar putea insa afecta semnificativ piata mondiala a PC-urilor, intrucat, fara Vista, asteptat indelung de consumatori, vanzarile ar putea scadea exact in cea mai fasta perioada a cumparaturilor, cea a sarbatorilor de iarna, afirma analisti citati de publicatia britanica. In general, in aceasta perioada, producatorii inregistreaza vanzari de 30% din totalul computerelor vandute intr-un an. Mai mult, amanarea ar putea afecta chiar si vanzarile producatorilor de software si periferice, care sunt in stransa legatura cu vanzarile de computere, au mai spus acestia.

"Ratarea sezonului de Craciun va compromite intreaga piata", a spus Roger Kay, analist in cadrul companiei Endpoint Technologies. "Si sunt foarte putine lucruri care ar fi putut afecta piata la fel de mult ca amanarea lansarii Windows Vista", a completat Rob Enderle, presedinte al grupului Enderle.

Deja, pe piata computerelor se simte o scadere usoara a vanzarilor, intrucat utilizatorii prefera sa astepte lansarea Windows Vista, a afirmat si Rob Helm, analist in cadrul Microsoft. Si compania de cercetare Gartner si-a schimbat deja previziunile, sustinand ca in acest an se vor vinde doar 200 de milioane de PC-uri, cu 4 milioane mai putine decat estimarea anterioara.

Chiar daca marile corporatii vor dispune de versiuni dedicate ale sistemului de operare incepand cu luna noiembrie anul acesta, analistii avertizeaza insa ca multe dintre companii vor avea nevoie de cateva luni pentru a testa Windows Vista, inainte de a-l instala pe toate computerele. Situatie ce explica atentia deosebita a Microsoft fata de sistemul de operare ce va ajunge pe PC-urile clientilor obisnuiti, care vor deveni astfel primii "evaluatori" publici ai produsului. Actiunile Microsoft la bursa americana Nasdaq au scazut ieri cu 59 de centi (48,6 eurocenti) la 27,15 dolari (22,3 euro). Tendinta a fost resimtita si in cazul producatorilor de computere Dell si HP, dar si la producatorii de microprocesoare, cum ar fi Intel sau AMD.