in lume sunt prea multi bani ieftini, sustin bancherii europeni

Ziarul Financiar 13.03.2006
Cresterea rapida a rezervelor straine in tarile asiatice mareste riscul inflatiei si a lichiditatilor excesive la nivel global, afirma autorii unui studiu al Bancii Centrale Europene (BCE).

Rezervele straine s-au triplat in ultima decada cu mai mult de 3.300 mld. euro fata de anul trecut, inregistrandu-se una dintre cele mari rate de crestere din ultimii ani, scrie Financial Times. Cea mai mare ingrijorare este, de fapt, dezechilibrul global.

Raportul a atras atentia asupra faptului ca rapida acumulare de rezerve straine arata nevoia de siguranta pe care o au mai ales tarile cu o economie in crestere si care, in cazul unor situatii de criza, nu vor sa se bazeze pe Fondul Monetar International. Totodata, acumularea de rezerve este in multe tari o politica economica prin care statul contribuie la cresterea exporturilor, protejand firmele exportatoare de fluctuatii defavorabile ale cursului valutar.

Desi aceasta strategie este imbratisata de mai multe state si are avantaje pentru tarile in cauza, la nivel global ea poate determina cresterea inflatiei.

Intarzierea reglarii ratei de schimb nu va face decat sa creasca si mai tare pericolul unui dezechilibru in viitor, este concluzia raportului BCE.