Sorin Rosca Stanescu si Sorin Pantis, urmariti penal

Autori: George Sarcinschi , Georgiana Dascalu , Oana Gherasim 08.02.2006
Sorin Rosca Stanescu, directorul editorial al ziarului Ziua, si Sorin Pantis, fostul ministru al comunicatiilor, au fost anuntati de procurori ca li s-a schimbat calitatea procesuala in dosarul privind operatiuni pe piata de capital cu actiuni emise de Rompetrol Rafinare, din martori in invinuiti.

Sorin Rosca Stanescu a anuntat ieri ca i-a fost schimbata calitatea procesuala, din martor in invinuit, in dosarul referitor la operatiuni pe piata de capital cu actiuni emise de Rompetrol Rafinare in anul 2004. El a organizat o conferinta de presa inainte de a fi audiat de procurori.

Directorul editorial al Ziua a apreciat ca este urmarit penal ca urmare a unei plangeri penale pe care au formulat-o aparatorii sai impotriva procurorilor care instrumenteaza cazul.

"Absolut toate societatile la care am fost actionar - unele nemaiavand activitate de sase ani - au fost controlate de procurorii care ancheteaza cazul Rompetrol. Chiar si conturile sotiei mele au fost verificate. Si pentru ce? Pentru ca Sorin Rosca Stanescu, in nume personal si la vedere, a jucat la bursa la un moment dat?", a declarat el.

Stanescu a apreciat ca "toata tevatura" creata in jurul tranzactiilor bursiere cu actiuni Rompetrol are o singura tinta: capul premierului Tariceanu.

La iesirea de la prima sa audiere ca invinuit in cazul Rompetrol, jurnalistul a spus ca o suita de gesturi si fapte demonstreaza ca "exista clar" un rol pe care il joaca presedintele Traian Basescu "in toata aceasta nebunie legata de Rompetrol".

El a mai spus ca procurorii de la Parchetul instantei supreme i-au prezentat, marti, invinuirile in acest dosar, fiind acuzat ca a primit informatii pe care, in mod normal, nu ar fi trebuit sa le primeasca privind cotarea la Bursa a actiunilor Rompetrol. El a aratat ca nu a primit informatii privilegiate despre bursa, ca s-a informat din presa si ca nici nu a discutat cu Patriciu pe acest subiect decat, probabil, ulterior. Stanescu a mai spus ca i-au fost ascultate telefoanele si ca asteapta sa vada in ce perioada s-a intamplat acest fapt. Totodata, a aratat ca a cerut procurorilor ieri lista conturilor care au fost verificate.



Fostul ministru al comunicatiilor, Sorin Pantis, a aflat ieri ca a fost pus sub invinuire in legatura cu modul in care a fost inceputa listarea la bursa a actiunilor Rompetrol Rafinare, in aprilie 2004, dupa ce a fost chemat la Parchetul instantei supreme pentru a i se comunica acest fapt.

Dupa intalnirea cu procurorii, Sorin Pantis a declarat presei ca nu i-au fost comunicate acuzatiile, deoarece nu s-a prezentat cu un avocat.

Pantis - in prezent director in cadrul grupului Grivco - a fost audiat de procurorii Parchetului instantei supreme in 18 ianuarie, in calitate de martor.

Dupa audiere, fostul ministru al comunicatiilor declara presei ca a explicat procurorilor care a fost motivatia economica a sfaturilor pe care i le-a oferit Cameliei Voiculescu cu privire la achizitia unui pachet de actiuni Rompetrol.

Totodata, Pantis a apreciat ca modul in care au fost listate actiunile Rompetrol a fost un succes pentru bursa, pentru proprietarul actiunilor, dar si pentru investitori.

Fostul ministru l-a caracterizat pe Dinu Patriciu - inculpat in acest dosar, alaturi de alte persoane - ca pe un "om deosebit", aratand insa ca, pe plan politic, au fost si divergente, mai ales in 1994, cand l-a inlocuit in functia de lider de grup parlamentar.

Sorin Pantis preciza ca, in perioada in care a fost efectuata tranzactia, avea functia de director general executiv la Grivco SA si ca, in prezent, este presedinte-director general al Companiei de Cercetari Aplicative si Investitii, parte a grupului Grivco.

In acest dosar au mai fost audiati presedintele HVB Bank Romania Dan Pascariu, directorul Directiei de Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza, precum si Camelia Voiculescu si premierul Calin Popescu Tariceanu.