Disputele din Iran ridica pretul titeiului la 67$ pe baril

Autor: Roxana Grigorean 19.01.2006
Neintelegerile cu Iranul si tulburarile din Nigeria pun multe state pe jarul preturilor mari.

Pretul titeiului s-a apropiat de 67 de dolari pe baril datorita ingrijorarilor cu privire la o eventuala intrerupere a aprovizionarii cu petrol din Iran. Cantitatea de titei furnizata de Iran reprezinta 5% din rezervele mondiale, informeaza Bloomberg.

Astfel, titeiul a fost evaluat la 66,91 de dolari la New York Mercantile Exchange.

La Londra pretul petrolului a crescut de la 64,92 de dolari pe baril la 66,83 dolari. Aceasta crestere este una dintre cele mai mari din ultimul timp.

La Tokio se va ajunge la un nou record al pretului la petrol. Iranul este al treilea furnizor de petrol al Japoniei, iar nevoia de petrol a crescut din cauza temperaturilor reci de iarna. Pet rolul pentru luna iunie a ajuns la 60,72 de dolari barilul.

Cresterea pretului a fost determinata nu numai de neintelegerile cu Iranul, dar si de tulburarile din Nigeria care au determinat micsorarea productiei. Militantii nigerieni au amenintat cu noi atacuri companiile petroliere, a anuntat Sky News.

Statul african si-a micsorat cu 9% productia din cauza distrugerii sondelor si rapirilor. Shell a pierdut 115.000 de barili pe zi dupa ce patru muncitori straini au fost rapiti si 106.000 de barili in urma explodarii sondei din area Brass Crek. SUA are de pierdut din cauza acestor evenimente, intrucat Nigeria a fost a patra sursa de petrol a SUA in luna octombrie a anului trecut.

Cu aproape 5% din productia mondiala, Iranul reprezinta o amenintare pentru multe state. El a produs luna trecuta 3,9 milioane de barili de titei pe luna, dupa datele analizate de Bloomberg, in timp ce Arabia Saudita, cel mai mare exportator din lume, 1,3 milioane de barili.

,,Iranul este o adevarata amenintare pentru ca sunt atat de multe moduri in care poate actiona. Este singurul care ar putea in acest moment sa determine cresterea pretului petrolului pana la 100 de dolari", a declarat Mark Waggoner, presedinte la Excel Futures, Huntington Beach, California.

Indiferent daca cifra referinta de 100 de dolari reprezinta o metafora sau nu, cert este ca multe tari sunt infricosate de posibilitatile pe care le are Iranul si isi iau masuri de siguranta. SUA, Marea Britanie si Franta au facut demersuri la Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite pentru a-i impune sanctiuni Iranului daca acesta nu renunta la cercetarea nucleara. Aceste actiuni ar putea limita investitiile in productia Iranului sau ar putea sa constranga Iranul prin micsorarea exporturilor.

Cererea de petrol din 2006 va fi mai mare in urma cresterii consumului in SUA si China, a declarat Agentia Internationala de Energie. Cererea va creste cu 2,2% pe zi, ajungand la 85,1 milioane de barili.

Odata cu cresterea cererii, determinata de investitiile in sectoarele de productie, va creste si pretul petrolului, care a inregistrat deja o crestere de aproximativ 7 % in acest an.