Greiner asteapta 18 milioane de euro din ambalaje

Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Laura Laurentiu 18.01.2006
Oficialii firmei spun ca anul acesta vor mai castiga 10-12% din piata de profil.

Grupul de firme Greiner Packaging din Sibiu, specializat in producerea de ambalaje, anunta pentru acest an investitii de aproximativ 1,7 milioane de euro, directionate in special catre majorarea capacitatilor de productie, marirea productivitatii si implementarea de noi tehnologii.

"Planul de dezvoltare a companiei pentru 2006 vizeaza o crestere a cotei de piata cu aproximativ 10-12% (intren plus export) si o crestere a cifrei de afaceri consolidata cu aproximativ 20%. De asemenea, vom implementa Sistemul Informatic Integrat de Gestiune si Conducere (SAP) ceea ce va determina cresterea productivitatii, vom perfectiona managementul de risc aferent implicatiilor aderarii la UE privind clientii mici si mijlocii si vom face noi achizitii tehnologice", a declarat pentru ZF Transilvania Lucian Ocos, sales manager al Greiner Packaging SRL.

Potrivit acestuia, cele doua companii membre - Greiner Packaging si Thrace Greiner Packaging - vor ajunge anul acesta la o cifra de afaceri de 17,8 mil. euro. Cea mai mare contributie o va avea Greiner Packaging care va realiza aproape 60% din cifra de afaceri.

"In perspectiva aderarii la UE si pe termen scurt, in urma aderarii la UE, ne asteptam la o crestere accelerata a necesarului de ambalaje care fac obiectul interesului companiilor noastre. Ca urmare a experientei actionariatului austriac si grec in raport cu evolutia pietei de profil din Cehia, Ungaria, Polonia, Estonia, cat si a pietelor din Serbia, Republica Moldova, Ucraina si Bulgaria, apreciem ca procentul de globalizare prin achizitii, cat si procentul de clienti mici si mijlocii care vor parasi piata vor avea o crestere accelerata. Interesul determinat de viitoarea aderare la UE va conduce la o reasezare a pietei prin intrarea unor jucatori de talie regionala, europeana sau mondiala, si aici ma refer la concurenta, cat si la clienti, fapt ce impune atat pentru furnizor, cat si pentru beneficiar, acutizarea luptei pentru reducerea costurilor, cresterea productivitatii si apropierea totala fata de clientul final", a mai spus Lucian Ocos. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 25% fata de 2004 si a atins, in total, aproximativ 14,5 mil. euro, din care 9,1 mil. euro - cifra de afaceri a Greiner Packaging, iar 5,4 mil. euro - centrul de productie Thrace Greiner Packaging.

"Cresterea cifrei de afaceri a fost determinata, in primul rand, de cresterea pietei, apoi de majorarea exporturilor in Bulgaria si Serbia si de cresterea protofoliului de produse integrate in productia curenta", a explicat Ocos.

Greiner Packaging SRL s-a infiintat in 1997, in urma unui parteneriat romano-austriac. In 2001, Greiner Austria devine unicul actionar al societatii. De la o cifra de afaceri de 240.000 de euro si o cota de piata estimata la 3% in 1999, Greiner a ajuns in 2004 la peste 7 milioane de euro cifra de afaceri si o cota de piata de 48-51%.

Firma austriaca a investit aproximativ 12 mil. euro in constructia primului centru de productie din Sibiu si in dotarea lui, precum si alte 4 mil. euro in constructia la Sibiu a unei fabrici de ambalaje injectate, realizata impreuna cu firma greceasca Thrace Plastic. laura.laurentiu@zf.ro