Germanii de la Lekkerland au cumparat furnizorul benzinariilor OMV, Mol si Petrom

Autori: Ionut Bonoiu , Lavinia Marin 13.01.2006
Compania germana de distributie Lekkerland a achizitionat la sfarsitul anului trecut Macromex Convenience, parte a grupului Macromex, valoarea tranzactiei situandu-se in jurul a 6 milioane de euro, potrivit informatiilor din piata.

"Macromex Convenience realiza distributia pentru produsele care se vindeau in magazinele si restaurantele din benzinariile OMV, unul dintre partenerii nostri la nivel international. In plus, de anul trecut compania a intrat si in benzinariile Petrom si Mol. Cele 500 de benzinarii in care era prezenta compania au reprezentat o masa critica suficienta pentru a justifica intrarea noastra pe piata prin achizitie", a declarat Roland Pardey, Senior Vice President in cadrul grupului german, responsabil pentru fuziuni si achizitii.

Tranzactia a vizat intregul pachet de actiuni al Macromex Convenience detinut anterior de proprietarul Macromex, omul de afaceri Dan Minulescu.

"In ultimii 5 ani, Macromex si-a crescut afacerile de 15 ori si aveam nevoie de resurse ca sa ne extindem si sa ne mentinem pozitia in distributia de produse congelate. Iar oferta Lekkerland a fost binevenita, o mare parte din banii castigati in urma acestei tranzactii fiind reinvestiti in Macromex", a declarat Minulescu. El va ocupa functia de consilier strategic la Macromex Convenience pentru a sprijini implementarea strategiei Lekkerland in cadrul companiei. Cele doua parti nu au facut alte comentarii legate de valoarea tranzactiei. Consultanta in cadrul tranzactiei a fost asigurata de birourile locale ale caselor de avocatura Schšnherr (la cumparare) si Salans (la vanzare). Macromex Convenience a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 15 milioane de euro.

"Anul acesta cifra de afaceri va depasi 30 de milioane de euro. Nu va creste baza de clienti, ci vom mari stocurile de produse pentru a fi mai operativi si in plus vom derula contracte cu benzinariile Petrom si Mol la nivelul unui an intreg", a mai spus Pardey.

Macromex Convenience a inceput in 2001 derularea unui contract cu benzinariile OMV, iar de Anul Trecut a incheiat noi contracte cu MOL si Petrom. "Romania este tara cu cea mai mare populatie din Sud-Estul Europei si va intra in Uniunea Europeana in 2007. Cu o rata de crestere economica importanta, anticipam un potential semnificativ de crestere", a afirmat Pardey, care este din acest an director general al companiei. Macromex Convenience va fi redenumita Lekkerland Convenience in urmatoarea perioada, aceeasi fiind strategia pe care grupul german a urmarit-o si in cazul extinderii activitatii in alte tari din Europa Centrala, precum Ungaria sau Cehia.

Lekkerland va dezvolta pe piata romaneasca, potrivit oficialilor, un concept deja familiar in Europa de Vest, distributie in asa-numitele magazine "convenience": chioscuri, benzinarii, magazine universale, piete si lanturi fast food. "Conceptul de convenience store s-a extins in peisajul de retail european si incepe sa se impuna si in Romania. Viata de zi cu zi cere mai multa flexibilitate si mobilitate, iar numarul de oameni care locuiesc singuri este in crestere", a mai spus Pardey.

El crede ca nisa reprezentata de magazinele de tip convenience are si pe piata romaneasca un potential important de dezvoltare chiar si in conditiile exploziei formelor moderne de retail. "Extinderea hypermarketurilor si a celorlalte forme de comert va duce la falimentarea multor magazine mici, insa cred ca vor ramane pe piata destule magazine de acest tip in conditiile in care isi vor adapta gama de servicii si portofoliul de produse la cerintele consumatorilor. Iar tocmai acest tip de magazine va fi deservit de activitatea noastra", a completat Pardey.

Macromex, unul dintre principalii jucatori de pe piata de distributie, a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 80 mil. euro, valoarea neincluzand activitatea Macromex Convenience.

Compania de distributie activeaza si in domeniul productiei alimentelor, prin fabrica de mezeluri Comnica Oradea, pe care a achizitionat-o in 2003. Macromex a inchiriat anul trecut o suprafata de 7.000 de metri patrati in cadrul proiectului industrial Cefin Logistic Park, fiind una dintre cele mai importante tranzactii din domeniu.

Grupul Lekkerland este prezent in zece tari europene si aprovizioneaza 116.000 de magazine. Compania are 6.500 de angajati si a raportat pentru anul trecut vanzari de 8,3 miliarde de euro.