Pentru spaniolii de la ACE timpul nu mai are rabdare

Autor: Anca Rif, ZF Transilvania 22.12.2005
Grupul spaniol ACE, producator de componente electrice pentru automobile, cauta sa inchirieze un spatiu de productie pana in primavara anului viitor cand va finaliza fabrica poprie de la Dej pentru a putea onora comenzile primite.

"Nu putem sa mai asteptam inca cinci luni, deoarece fabrica din Cluj este la capacitate maxima. Astfel ca, in prezent, cautam o locatie adecvata pe care sa o inchiriem, pana in momentul in care vom avea spatiul nostru", a declarat pentru ZF Transilvania Antonio Soria Barranco, general manager ACE Romania. Compania deruleaza in prezent la Dej o investitie de 1,5 mil. euro in constructia unui nou punct de productie care, potrivit estimarilor conducerii companiei, va fi complet operational in mai 2006.

Potrivit lui Barranco, numai investitiile in utilaje se vor cifra la aproximativ 7 milioane de euro, iar pentru inceput la Dej vor lucra 300 de oameni.

Conducerea companiei a mai declarat ca extinderea este necesara deoarece incepand de anul viitor ACE Romania va demara productia de cabluri pentru Citroen. Barranco a mai anuntat ca ACE este in discutii avansate cu Mercedes, pentru a produce cabluri electrice pentru acestia. Pana in acest moment, principalii clienti ai companiei au fost Seat, Volkswagen, Audi si Skoda. "Pe langa noii clienti cu care suntem in discutii, avem semnale si din partea clientilor nostri mai vechi, care intentioneaza sa ne ofere noi produse in lucru", a precizat managerul general ACE Romania.

Reprezentantii companiei au mai spus ca producatorul roman de automobile Dacia-Renault intentioneaza sa isi extinda furnizorii, iar ACE a depus deja o oferta de produse pentru noile modele Logan.

Pe primele sase luni ale anului, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 6,5 mil. euro, in crestere cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut, lucru care determina managementul sa aprecieze ca cifra de afaceri va depasi 15 mil. euro pe ansamblul anului. Astfel ritmul de crestere inregistrat pe primul semestru se va mentine la nivelul intregului an, cifra de afaceri fiind cu 25% mai mare decat in 2004. Recent, grupul a schimbat conducerea filialei din Romania, conducerea operatiunilor fiind preluata de Antonio Soria Barranco pana la gasirea unui inlocuitor roman. "Deocamdata prioritara pentru noi este dezvoltarea afacerii din Romania si de-abia in momentul in care vom finaliza proiectele pe care le derulam ne vom concentra si pe selectia unui nou manager", a preciat Barranco.

Grupul a intrat pe piata romaneasca in 2002 prin achizitionarea la Cluj-Napoca a unui teren de 24.000 de metri patrati. Pe piata romaneasca principalii competitori ai firmei sunt companiile Leoni si Drexlmayer. anca.rif@zf.ro