VB Leasing si-a dublat finantarile la 100 mil. euro

Autor: Marius Anton 21.12.2005
Compania VB Leasing, parte a grupului financiar austriac Volksbanken, a incheiat in primele 11 luni din 2005 contracte in valoare de peste 100 de milioane de euro, valoare dubla in comparatie cu perioada similara a anului trecut.

"Cresterea pietei auto si rapiditatea si simplitatea pe care am oferit-o la incheierea contractelor ne-au permis sa inregistram o crestere de peste 100% a finantarilor din acest an", a declarat Octav Dumitrescu, directorul de marketing VB Leasing.

Societatea estimeaza pentru acest an peste 7.000 de contracte cu o valoare de peste 120 de milioane de euro.

In portofoliul companiei, cea mai mare proportie a vanzarilor este reprezentata de finantarile auto, cu 90%, iar leasingul de echipamente detine 10%. VB Leasing finanteaza si vehicule second hand de la pertenerii agreati sau direct de la importatorii si dealerii autorizati din Romania.

"Piata de leasing prezinta o crestere considerabila in acest an. Acest fapt se datoreaza in primul rand cresterii pietei auto din Romania, care reprezinta in continuare motorul activitatilor de leasing", spune Dumitrescu.

Piata de leasing a fost estimata anul trecut la aproximativ 1,4-1,5 miliarde de euro (volumul bunurilor finantate) sau 1,8-1,9 miliarde de euro (valoarea contractelor de leasing, care include pe langa pretul fara taxe al bunurilor finantate si alte cheltuieli aferente finantarii, mai putin TVA).

In acest an, piata de leasing ar putea depasi 2 miliarde de euro, ca valoare a bunurilor finantate, potrivit estimarilor reprezentantilor Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania si celor ai Asociatiei de Leasing Bancar.

In 2006, oficialul VB Leasing estimeaza ca piata de leasing isi va continua cresterea cu aproximativ 15%. Leasingul de autovehicule second hand se va afla in perioada urmatoare in atentia majoritatii societatilor din piata, sustine directorul VB Leasing.

In acest an, importurile de automobile de ocazie ar putea trece de 75.000-80.000 de unitati sau 450 mil. euro. Vanzarile de automobile de ocazie ar putea exploda in urmatorii ani, cred jucatorii din piata.

"Un potential val de importuri de autovehicule rulate ar conduce la scaderea vanzarilor de masini noi. Societatile de leasing care nu se vor adapta rapid la noile conditii si care nu vor finanta vehicule second hand vor avea de suferit. Intr-un astfel de caz firmele de leasing ar trebui sa incerce sa gaseasca noi domenii de obiecte pe care sa le finanteze", considera Dumitrescu.

VB Leasing a fost infiintata in toamna anului 2000, avand ca actionari VB Leasing International cu 80% din actiuni si Volksbank Romania cu 20% din actiuni.