RTC a cumparat de la cehi distribuitorul de calculatoare ProCA

Autor: Dan Dragomir 21.12.2005
Holdingul RTC a cumparat de la ProCA Cehia 53% din pachetul de actiuni al distribuitorului de echipamente IT&C ProCA Romania, adaugand inca o componenta de business pe acest segment de activitate, la scurt timp dupa preluarea Best Computers, Best Distribution, Sistec si a distribuitorului GSM Simtech Datacom.

"Am negociat cu cehii in urma cu doi ani. Atunci nu am gasit un acord, insa cresterea interesului nostru pentru segmentul IT si dorinta lor de a iesi de pe piata romaneasca ne-au readus la masa negocierilor", a declarat pentru ZF fondatorul si proprietarul RTC Holding, Radu Octavian.

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica. ProCA Romania estimeaza pentru 2005 o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro, valoarea totala a companiei fiind estimata la 10 milioane de euro.

Alte aproape 7% din actiunile companiei au fost cumparate de omul de afaceri Cristian Falcutescu, managerul general ProCA Romania, care detine acum in total 47% din titlurile companiei. Practic, RTC va adopta pe segmentul IT aceeasi strategie ca si pe partea de birotica si papetarie, oferind nu doar produse, ci si servicii pentru clientul final.

"Oamenii sunt dispusi sa plateasca si pentru servicii mai bune, nu doar pentru produs, dar nimeni din IT&C nu este pregatit sa le ofere acest lucru", a estimat Radu Octavian.

Daca Best Computers ramane un brand de retail, care va sprijini activitatea lantului Diverta, ProCA va fi o componenta a ofertei corporate a RTC, cu tinta pe segmentul companiilor mici si medii.

Patronul RTC estimeaza ca volumul afacerilor pe IT este de cinci-zece ori mai mare decat pe segmentul de birotica si papetarie si spera ca intr-un an de zile sa reuseasca o crestere a afacerilor peste media pietei.

"Acum avem afaceri anuale de peste 80 de milioane de euro, insa la anul va veni cresterea", a declarat seful RTC.

La inceputul anului viitor, RTC va transmite tuturor clientilor pe partea de birotica si papetarile noile oferte de produse si servicii pe IT&C. "Avem 5-6.000 de clienti care comanda saptamanal produse de birotica si papetarie si peste 20.000 de clienti activi in total. Ei vor primi cataloage cu ofertele RTC pe partea de IT", a explicat fondatorul companiei.

Distribuitorul IT ProCA Romania a fost fondat in 1995, iar in 1999 a devenit parte a grupului est-european ProCA Cehia, care isi dezvolta o prezenta continua la nivel regional, a declarat pentru ZF Cristian Falcutescu. Anul trecut, compania a ajuns la afaceri de circa 25,1 milioane de dolari (20,2 milioane de euro). Compania distribuie echipamente NEC, Philips, AMD, Foxconn, ECS si altele, avand peste 2.000 de parteneri in tara.