Importurile chinezesti imping Artfil spre Rusia

Autori: Alina Pahoncia , Anca Rif, ZF Transilvania 19.12.2005
Compania Artfil din Sighisoara, producator de obiecte din portelan fosfatic, si-a propus ca anul viitor sa-si extinda prezenta pe pietele est-europene, in conditiile in care oficialii firmei spun ca piata autohtona este invadata de produse din China.

"In 2006, intentionam sa patrundem cu mai multa putere pe piata de est. Consideram ca piata de desfacere din Rusia are un potential deosebit si ca, prin masuri asiguratorii si de protectie, putem realiza afaceri profitabile aici", a declarat Iosif Blaj, directorul general al firmei.

In prezent, Artfil exporta in special in Anglia, Germania si Italia, dar si in Rusia, Ucraina, Canada sau Turcia. Piata interna, careia ii revine circa 12-15% din productia Artfil, nu este foarte profitabila, conform oficialului companiei. "In dustria de profil, ca si alte domenii, este influentata puternic de produsele venite din China. Productia aferenta pietei interne abia daca se poate desface la preturi cu 45-50% mai reduse decat cele practicate pe pietele externe", spune Blaj.

In 2004, Artfil a inregistrat o cifra de afaceri de 3,7 mil. euro, in crestere cu 20% fata de 2003. Pentru acest an, conducerea firmei estimeaza o scadere de circa 3% a cifrei de afaceri, din cauza fluctuatiilor cursului valutar. Societatea este detinuta de Mircea Moga, proprietarul companiei Porcelain Manufactures.