Bancpost reia creditarea in valuta, pentru o crestere agresiva la anul

Autor: Liviu Chiru 19.12.2005
Bancpost va relua creditarea in valuta in zilele urmatoare, dupa ce o parte dintre actionarii importanti au varsat deja sumele angajate in cadrul majorarii de capital.

"Am anuntat deja clientii corporativi importanti ca in cateva zile vom relua creditarea in valuta. Vom gasi de asemenea o metoda de a face acest lucru cunoscut si pentru public. Pana acum, actionarul principal, Eurobank si BERD au adus banii. Ma astept ca si ceilalti actionari sa vina cu banii pana la sfarsitul anului", a declarat pentru ZF Mihai Bogza, presedintele Bancpost. El spune ca sistarea finantarilor in valuta, dupa intrarea in vigoare a normelor BNR, a produs pierderi bancii, inclusiv prin plecarea unor clienti.

De altfel, spune Bogza, majorarea de capital a fost efectuata numai pentru a fi atenuate efectele introducerii acestei reglementari. In noiembrie, actionarii Bancpost au convenit asupra unei majorari a capitalului bancii cu 80 de milioane de euro. Pe langa aceste fonduri, banca va mai atrage inca un credit subordonat de 80 de milioane de euro. Fondurile ar trebui sa asigure dezvoltarea afacerilor pana la sfarsitul anului viitor, apreciaza Bogza.

"Daca vor aparea alte constrangeri, vom prefera in continuare sa ne majoram fondurile decat sa ne stopam activitatea", mai spune Bogza.

Pentru sfarsitul lui 2006 el se asteapta ca banca sa ajunga la active de 2,5 miliarde de euro, in conditiile unei profitabilitati a fondurilor proprii (ROE) de 20%, caracterizand anul ca fiind unul de "extindere agresiva".

Reteaua teritoriala va fi extinsa anul viitor cu aproximativ 30 de unitati, iar in acelasi timp sucursalele deja existente vor fi reabilitate, pentru a corespunde standardelor de imagine si functionalitate ale grupului.

Bogza considera ca anul viitor sistemul bancar va continua sa se dezvolte.

"Ma astept ca sistemul bancar sa continue sa evolueze, pentru ca in acest moment este subdezvoltat. Din puctul de vedere al produselor, vad mult loc de crestere pe piata produselor de hedging. Ar putea sa fie urmatoarea zona de expunere masiva", explica Bogza.

Din punctul lui de vedere, dobanzile pasive la lei ar putea sa cunoasca doua evolutii. Daca la inceputul anului se remarca o tendinta de dezinflatie, dobanzile vor astepta ca inflatia sa coboare, pentru ca "acum au luat-o inainte".

Pe de alta parte, daca se resimt presiuni inflationiste, iar BNR majoreaza dobanda de interventie, atunci si dobanzile vor creste usor.

Leul va cotinua sa se aprecieze in termeni reali pe termen lung, spune Bogza, insa BNR ar trebui sa nu mai intervina deloc pe piata valutara, decat daca apar volume foarte mari, care ar putea sa creeze distorsiuni.