Investitorii s-au inghesuit sa cumpere drepturi de subscriere la Petrom

Autor: Vlad Nicolaescu 16.12.2005
Peste 100 de milioane de drepturi de subscriere de actiuni Petrom au fost tranzactionate in ultimele doua zile, la Bursa de Valori Bucuresti, de cand aceste instrumente au intrat la tranzactionare, unii dintre investitori sperand sa castige bine in urma majorarii de capital operate de companie.

Drepturile s-au tranzactionat la preturi de sub un ban, ultima cotatie de ieri fiind de 0,0042 lei/ drept. In ultimele doua zile cotatiile au oscilat intre 0,0040 si 0,0043 lei/drept. Valoarea tranzactiilor din ultimele doua zile a depasit 100.000 de euro.

Petrom urmeaza sa isi majoreze capitalul cu aproximativ 1,17%, dand actionarilor dreptul de a subscrie o actiune pentru aproximativ 85 de actiuni detinute. Actionarii au insa si posibilitatea de a vinde acest drept pe Bursa, unde aceste instrumente se tranzactioneaza pana pe 23 decembrie. Pen tru fiecare actiune detinuta la data de 8 decembrie fiecare investitor a primit cate un drept de subscriere.

Pentru multi dintre investitori, majorarea de capital nu reprezinta o afacere din cauza valorii mici, care nu justifica efortul de a subscrie. Insa altii au cautat sa castige din majorare cumparand astfel de drepturi.

"Decizia Petrom de a tranzactiona drepturile de preferinta este o decizie fireasca indreptata spre investitori pentru ca le da dreptul de a dispune asa cum cred de drepturile de preferinta", spune Stere Farmache, directorul Bursei de Valori. El a mai adaugat ca investitorii s-au familiarizat deja cu acest instrument, emisiunea de drepturi de preferinta a Petrom fiind cea de-a doua tranzactionata pe piata, dupa cea a Impact Bucuresti.

Conform unui raport de analiza al societatii de brokeraj Intercapital Invest, valoarea teoretica a unui drept de subscriere este de 0,0045 de lei la un pret al actiunilor Petrom de 0,4850 de lei. Cotatia Petrom a mai pierdut insa in ultimele zile aproximativ 0,0100 lei.

Pentru a subscrie o actiune noua un investitor trebuie sa detina 85 de drepturi de subscriere si sa plateasca in plus pretul de 0,1000 lei. La o cotatie de 0,0041 lei a unui drept de subscriere un investitor trebuie sa plateasca 0,3485 pentru drepturile de subscriere la care se adauga si pretul actiunii noi de 0,1000 lei. Pe Bursa o actiune Petrom s-a tranzactionat ieri la 0,4730 lei/actiune, cu 10% mai mult decat costul unei actiuni in majorarea de capital. Investitorii care subscriu in majorare trebuie sa astepte insa cateva luni pana cand actiunile vor intra in conturi pentru a le putea vinde. Subscrierea efectiva a actiunilor noi ar urma sa inceapa din 9 ianuarie.

Castigul poate fi chiar mai mare pentru investitorii care vand contracte futures pe actiunile Petrom la Bursa din Sibiu. Cotatia contractelor futures cu actiunile Petrom cu scadenta in luna martie s-a situat ieri in jurul a 0,53 lei/actiune, adica cu aproximativ 18% mai mult decat costul unei actiuni din majorarea de capital.

Petrom a luat decizia de a-si majora capitalul social cu peste 66,8 milioane de lei (circa 18,5 milioane de euro) pentru ca unele dintre terenurile pe care le are in exploatare sa treaca din proprietatea statului in proprietatea companiei, conform prevederilor contractului de privatizare.

Compania va emite un numar de peste 660 de milioane de actiuni noi cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, din care aproape 270 de milioane de actiuni vor reveni Ministerului Economiei si Comertului, in schimbul terenurilor, care trec astfel in proprietatea companiei. Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, va trebui sa vina cu un aport de capital de 33,66 milioane de lei (peste 9,3 mil. euro) pentru a-si mentine in continuare participatia de 51% din actiunile Petrom.

Majorarea a fost insa contestata de un actionar minoritar la Petrom, Dan Paul, care este presedintele societatii de brokeraj Finaco Securities, una din cele mai mici societati de pe piata. El a depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de anulare a hotararilor privind majorarea capitalului social al companiei, pe motiv ca valoarea terenului adus ca aport nu a fost stabilita legal.

Dan Paul a declarat ca nu a existat un evaluator care sa stabileasca valoarea terenului adus ca aport la capitalul social de catre Ministerul Economiei si Comertului. vlad.nicolaescu@zf.ro