Cablurile auto aduc afaceri de 75 mil. euro pentru SEWS

Autor: Anca Rif, ZF Transilvania 12.12.2005
Compania cu activitati in domeniul auto SEWS (Sumitomo Electric Wiring System) estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 50 de milioane de lire sterline (75 mil. euro), in crestere cu 30% fata de 2004.

"Evolutia pe 2005 ar fi putut sa fie mai consistenta, ca urmare a investitiilor pe care le-am facut in cresterea capacitatilor de productie, insa in Romania, desi piata in domeniu s-a mai stabilizat in ultimele luni, exista inca riscuri de operare generate de fluctuatia cursului valutar si de instabilitatea legislativa", a precizat Florin Ionut, director administrativ si financiar al SEWS Romania.

Compania producatoare de cablaje pentru industria auto a inregistrat in 2004 vanzari de peste 30 de milioane de lire sterline, toate produsele fiind destinate pietei externe. Fur nizorii companiei sunt, de asemenea, companii situate in afara Romaniei, deoarece, potrivit conducerii, doar acestia au toate acreditarile de calitate din domeniu.

Producatorul intentioneaza ca in 2006 sa dezvolte o colaborare cu concernul international Citroen-Peugeot, dupa ce in ultimii ani a inregistrat cresterea continua a productiei pentru unele dintre cele mai mari companii producatoare de automobile din lume (Honda, Renault-Nissan, Toyota, Ford-Mazda) pentru care livreaza cabluri electrice.

"Suntem momentan in etapa de familiarizare cu produsele Citroen-Peugeot si producem chiar si o serie limitata de cablaje pentru ei. Intentia noastra este ca din 2006 sa producem la capacitate maxima, ceea ce va implica in mod cert o serie de investitii masive", a completat oficialul SEWS Romania.

Proiectele de investitii ale companiei pentru sfarsitul anului 2005 se situeaza la aproximativ 5 milioane de euro, suma care va fi orientata in special inspre dezvoltarea tehnologica a fabricii din Alba-Iulia.

"Anul acesta am mentinut investitiile la un nivel minim, deoarece am vrut sa fie anul de stabilizare. Pe domeniul auto investitiile majore se fac numai in momentul in care se introduce in productie un nou client", a precizat Florin Ionut. Potrivit reprezentantilor Sews, si in 2006 investitiile vor fi pastrate la un nivel scazut daca nu va fi perfectat contractul cu Citroen-Peugeot.

Sumitomo Electric Wiring Systems Ltd. Europe detine in Romania trei puncte de lucru, la Deva, Orastie si Alba-Iulia, cel mai mare dintre acestea fiind cel din Deva, cu o capacitate de productie dubla fata de celelalte doua.

Constructia fabricii din Alba-Iulia a fost finalizata in 2004, iar investitiile in cladiri, terenuri si echipamente au fost de peste 10 milioane de lire sterline. Pentru a putea finaliza toate cele trei puncte de lucru, in 2004 SEWS a realizat o majorare de capital de 4,2 milioane de euro.

In Romania, Sumitomo Electric Wiring System Europe si-a inceput investitiile in anul 2000, o data cu dezvoltarea fabricii de cablaje de la Deva din judetul Hunedoara. Ulterior se dezvolta o alta fabrica similara in Orastie si mai apoi la Alba-Iulia, in judetul Alba. "La Deva am ajuns la 1.400 de angajati, iar la Orastie avem alti 800", a declarat Florin Ionut. Cele doua fabrici de la Deva si Orastie se intind pe o suprafata de aproximativ 8.000 mp fiecare.