Dresdner Bank se aliaza cu rusii de la Gazprom pentru sectorul bancar

Autor: Cristina Marina 09.12.2005
Dresdner Bank va achizitiona o treime din Gazprombank contra sumei de 803 mil. dolari (684 mil. euro), scrie International Herald Tribune.

Aceasta reprezinta a doua investitie germana majora in sectorul bancar din Rusia. Dresdner, divizie a gigantului asigurarilor Allianz, achizitioneaza actiuni cu gandul la preconizata oferta publica de actiuni din 2006 pentru Gazprombank, care face parte din imperiul energetic Gazprom. "Pachetul nu este unul strategic", a precizat un oficial al bancii, care a refuzat sa isi dezvaluie identitatea.

"Am facut aceasta miscare pentru a ne consolida pozitia pe piata din Rusia". Implicarea Dresdner in afacerea Gazprombank este o extindere asteptata a expansiunii afacerilor bancii din Rusia, unde a fost activa in sectorul energetic ani la rand.

Dresdner a oferit consultanta Gazprom in achizitia de 13 miliarde de dolari (11 miliarde de euro) a Sibneft pentru rusul Roman Abramovici in octombrie. In plus a oferit consultanta in evaluarea Iukos.

Afacerea reprezinta o tranzactie complexa in urma careia actiunile Gazprombank nu vor fi inregistrate cu adevarat in registrele Dresdner.

Divizia de investitii a grupului, Dresdner Kleinwort Wasserstein, va transfera pachetul clientilor interesati la inceputul anului viitor. Crearea si vanzarea a 6,67 mil. actiuni noi Gazprom va creste interesul pentru actiunile companiei inainte de oferta publica de actiuni si va oferi grupului mai mult capital.

"O majorare a capitalizarii Gazprombank va creste abilitatea de a oferi imprumuturi si alte servicii clientilor corporatisti, inclusiv Gazprom Group. In plus va contribui la castigarea unei cote mai mari de piata", au preci-zat reprezentantii companieii ruse.

Deutsche Bank a achizitionat la inceputul sapamanii United Financial Group, o banca de investitii din Moscova pentru aproximativ 400 mil. dolari (341 mil. euro).

Tranzactia a scos in evidenta interesul crescut pentru piata rusa, care s-a dezvoltat dupa boom-ul economic sustinut de petrol.

Bancile au avut de castigat de pe urma cresterii veniturilor si a capitalului care s-a intors in Rusia si unde participa activ la fuziuni si achizitii, inclusiv la tranzactii mari din sectorul energetic.