Alarma! Economia a crescut cu doar 3,6% in trimestrul trei

Autori: Mihai Bobocea , Sorin Pâslaru 09.12.2005
Produsul Intern Brut a crescut in trimestrul al treilea din 2005 cu circa 3,6% fata de trimestrul trei din 2004, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din piata.

Daca informatia se confirma, cresterea economica de numai 3,6% reprezinta cel mai slab rezultat din ultimii patru ani si se situeaza sub estimarile analistilor consultati de ZF in urma cu o saptamana si care au preconizat o crestere medie de 4,1% a PIB in trimestrul trei. In urma cu un an, PIB a crescut in trimestrul al treilea cu 10%.

Lucian-Liviu Albu, director al Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane, este singurul dintre cei opt specialisti consultati care a anticipat corect cresterea din trimestrul trei.

"Estimarile pe baza ciclurilor economice au un grad bun de apropiere de realitate. Est e clar ca inundatiile si-au aratat efectul. Probabil ca pe tot anul cresterea economica va fi de sub 5%", a declarat Albu. In opinia sa, economia se afla acum pe un usor ciclu de incetinire a cresterii, dar isi va reveni spre sfarsitul trimestrului al doilea al anului urmator.

Presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, a spus ca datele oficiale vor fi publicate in cursul zilei de astazi. "Nu stiu nimic in acest moment (ieri la pranz - n.red.), pana nu primesc informatiile", a spus Voineagu.

"Tot ce stim in acest moment privind cresterea PIB stim de la Institutul de Statistica. Am estimat acum o saptamana 4,5%, nu pot acum sa va dau alta cifra pana cand Statistica nu publica nimic oficial", a spus si Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.

Pentru tot anul acesta, prognoza oficiala de crestere economica este de 5,7%, in timp ce cresterea pe primul semestru a fost de numai 4,9%. In conditiile unui avans de 3,6% in trimestrul trei, cresterea cumulata pe primele noua luni se ridica la aproximativ 4,5%.

De altfel, toti analistii se asteptau la un rezultat mult mai slab in trimestrul trei, din cauza incetinirii productiei industriale si a pagubelor din agricultura. In plus, trimestrul trei 2004 a inclus cea mai mare parte din recolta agricola de toamna, iar anul acesta, din cauza inundatiilor, recoltarea a inceput mai tarziu si va fi contabilizata abia in ultimul trimestru.