Computerele si echipamentele electronice dispar din living. Media Center-ul le ia locul

Autor: Anca Barbulescu 07.12.2005
In livingul viitorului va ramane un singur echipament, cu multiple functii - telefonie, cablu, Internet, multimedia, functii care sa fie accesibile prin simpla apasare a unor butoane.

Dupa o zi lunga si obositoare la serviciu, utilizatorii se vor relaxa in fata unui ecran urias pe un perete, cu un sistem de sunet performant si o simpla telecomanda, scrie JournalStar.com. Apasarea unui singur buton va afisa pe ecran mailurile primite si va oferi utilizatorului posibilitatea sa navigheze pe Internet. Un alt buton va face transferul catre posturi de televiziune sau catre o lista cu filme descarcate direct de pe serverul studiourilor de film care l-au produs.

Echipamentele au aparut deja, iar utilizatorii se afla in dificultatea de a alege, piata incepand treptat sa se aglomereze, iar competitia devenind din ce in ce mai puternica.

La indemana poate fi un PC cu sistem de operare Microsoft XP Media Center, o consola de jocuri, de preferabil de ultima generatie, un iMac G5 de la Apple sau Davio Media Center de la Altex, in Romania.

Microsoft, initiatorul conceptului de divertisment digital in living, a dominat mult timp acest teritoriu, insa acum concurenta a inceput sa patrunda pe aceasta piata cu noi echipamente similare care combina functiile mai multor echipamente independente, scrie presa internationala.

In Romania ar fi primul computer multimedia romanesc, Davio Media Center, lansat de Altex anul acesta. Sistemul este, practic, un computer de mare putere care inlocuieste nu numai vechiul PC, ci si echipamentele electronice din living, de la DVD, aparat video, consola de jocuri, statia de muzica si pana la clasicul aparat de radio.

Accesarea televiziunii este facila, prin cablu, televiziune digitala sau pur si simplu printr-o antena. Canalele sunt scanate si memorate, apoi sistemul descarca de pe Internet programul TV. Astfel nu numai ca puteti afla informatii despre emisiunile, meciurile si filmele favorite, dar puteti programa Davio Media Center sa le inregistreze pe hard disk.

Nu lipseste nici sectiunea de telefonie pe Internet, programul software fiind inclus in sistem. Se poate conecta cu un telefon clasic sau poate fi utilizat un serviciu online cum este cel gratuit al Skype.

Ceea ce este cu adevarat inovator este soft-ul de control, realizat de compania suedeza Wellton Way si tradus complet in limba romana. El permite accesul usor la toate meniurile, de la TV, radio, muzica si filme, pana la Internet, e-mail, telefonie online si chiar navigarea clasica prin fisiere, ca pe orice computer. Mai mult, telecomanda a fost realizata astfel incat butoanele sa corespunda meniurilor de pe ecran, pentru a fi usor inteleasa si lejer de utilizat si de catre cei care nu sunt familiarizati cu tehnologia. "Sistemul poate fi folosit simultan pentru televizor si un monitor de PC si se poate lucra in acelasi timp pe ambele planuri", a precizat Daniel Persson, reprezentantul Wellton Way, producatorul platformei software.

La nivel international, PC-ul cu sistem de operare XP Media Center concureaza cu consola de jocuri video de ultima generatie, de asemenea a Microsoft, care a transformat utilizatorii pasionati in adevarati fanatici.

Xbox 360 stie sa redea melodii de pe CD-uri, avand un sistem de sunet performant, dar in acelasi timp permite utilizatorilor sa conecteze un player de muzica digitala si sa asculte melodiile direct de acolo.

Citeste DVD-uri, un film urmarit pe Xbox 360 oferind aproape aceeasi senzatie ca si cel privit intr-o sala de cinema. Pozele pot fi de asemenea vazute pe ecranul consolei de jocuri, camera foto digitala putand fi foarte usor conectata la consola.

Pe de alta parte, un nou jucator pe aceasta piata este si computerul iMac G5 al Apple, care dispune de un program software, Front Row.

Computerul Apple poate fi de asemenea utilizat pentru a asculta muzica, pentru a urmari filme de pe DVD-uri sau pentru a vedea poze, iar in plus, telecomamda permite efectuarea comenzilor de la distanta, utilizatorii stand comod in fotoliu. Singura problema a iMac G5 este aceea ca nu are televiziune, insa poate fi conectat la un televizor si afisa pe monitor programele de televiziune, scrie presa internationala.

Computerul Apple nu este inca la fel de complex ca un PC cu sistem XP Media Center, insa meniurile sunt similare cu cele de pe iPod, si deci destul de usor de utilizat, scrie Wall Street Journal. In plus, fata de un PC obisnuit, iMac G5 ocupa mult mai putin spatiu in living, monitorul subtire continand toate componentele care incap in mod normal intr-o unitate centrala.

Asemanarile dintre toate aceste echipamente care se lupta pentru locul principal in livingul utilizatorilor, ca centre de divertisment digital sunt multe. Nu se stie insa cine va castiga batalia, mai ales daca, in viitorul apropiat, vor intra in scena noi jucatori.

Un mare avantaj al iMac G5 fata de PC-urile obisnuite este faptul ca ocupa mult mai putin spatiu in living, intreaga unitate centrala fiind incorporata in monitorul subtire cu ecran plat.

anca.arsene@zf.ro