Piata cimentului si-a revenit in a doua jumatate a anului

Autor: Catalin Lupoaie 07.12.2005
Piata va creste in acest an cu circa 8% in volum, impulsionata de lucrarile de reconstructie determinate de inundatii. Prognoza pentru 2006 este de plus 3-5%.

Anul trecut, piata cimentului a inregistrat o crestere - record de circa 10% ajungand la o valoare estimata de 300 milioane euro, potrivit reprezentantilor Patronatului din Industria Cimentului (CIROM).

"Dupa aprecierea noastra, piata a crescut in acest an cu 6-8%, pe diverse regiuni, in diverse evolutii, dar in medie cam cu 8% pe tara. In special, in a doua parte a anului vanzarile au avansat mult, si se vede ca si acum se consuma foarte bine. Lucrarile initiate dupa inundatii au generat, probabil, un plus de consum", a declarat Mihai Rohan, presedintele CIROM.

Cresterea din intervalul iulie - decembrie a readus piata pe plus, dupa o prima jumatate in care trendul a fost de stagnare. Inundatiile care au lovit Romania in aceasta vara au relansat insa comenzile de ciment si materiale de constructii in ansamblu. Din aceasta cauza, in perioada iulie-septembrie, producatorii de ciment au avut dificultati pentru acoperirea cererii.

"Noi suntem afectati de diverse efecte climatice, inundatii, seceta, insa speram, pentru 2006, o evolutie fireasca a pietei si o crestere de 3-5%. Daca insa vor incepe lucrari de infrastructura majora, poate fi o crestere de 10%", a precizat Rohan.

Patronatul din industria cimentului, CIROM, a cerut autoritatilor sa elaboreze un act normativ care sa stabileasca ce solutie tehnica va fi folosita la constructia de autostrazi, beton sau asfalt, propunand utilizarea ambelor variante, in functie de necesitatile specifice ale proiectelor. Daca Ministerul Transporturilor va lua anul viitor in calcul si solutia tehnica cu beton, piata de ciment va inregistra iarasi o crestere spectaculoasa, de circa 10%, sustin reprezentantii producatorilor de profil.

"Ar trebui sa construim in Romania macar un drum din beton, cu tehnologiile moderne de care dispunem la ora actuala, si sa vedem beneficiile", spune Rohan. Rohan a mentionat ca din punct de vedere valoric, piata se va mentine in acest an in jurul nivelului de 300 de milioane de euro, ca urmare a aprecierii leului fata de euro. Piata romaneasca de ciment este impartita de cei trei mari producatori de ciment la nivel mondial, Lafarge (Franta), HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia). Lafarge Romcim detine trei fabrici la Medgidia, Hoghiz, Targu Jiu, in timp ce germanii de la HeidelbergCement au fabrici la Fieni, Bicaz, Deva, iar elvetienii la Campulung, Alesd si Turda.

Anul trecut, piata de profil a fost invadata de importurile de ciment din Ucraina, din cauza preturilor ridicate practicate de catre cei trei mari jucatori, Lafarge, HeidelbergCement si Holcim, i-a determinat pe unii constructori sa cumpere ciment mai ieftin de import. Importurile de ciment, in special cele din Ucraina, au o ascensiune puternica pe piata romaneasca de profil, ajungand anul trecut la o cota de circa 6%.

Pretul de achizitie al cimentului din Ucraina era in 2004 in jur de 35 - 40 euro pe tona, in timp ce in aceeasi perioada pretul mediu pe tona de ciment la intern era de circa 50 - 52 euro, fiind la un nivel stabil in ultimii ani. catalin.lupoaie@zf.ro