Cine poate masura exact greutatea unei afaceri

Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Laura Laurentiu 02.12.2005
Exista sisteme care pot masura cu exactitate orice. Avem aparate de cantarit pentru toate sectoarele economiei romanesti, de la cele "marunte" de laborator, pana la basculele destinate transporturilor de cale ferata sau rutiere, mecanice si electronice. Oricat de perfectionate ar fi sistemele de cantarire electronice, valoarea afacerilor cu aparate de masura si control sau, mai exact, greutatea lor apasa tot mai bine in peisajul financiar romanesc.





In Romania primilor doi ani dupa revolutie, piata sistemelor de cantarire statea sub semnul "Balantei". Nu neapartat in sensul ca era bine echilibrata, ci pentru ca exista "monopolul" unei singure companii de profil - Balanta Sibiu. Profilata pe productia de cantare mecanice, Balanta Sibiu a lasat o bucata de vreme o nisa neacoperita - cea a sistemelor electronice de cantarire, exploatata mai apoi cu succes de noi companii. Pia ta a inceput sa se echilibreze, astfel incat acum companiile se afla intr-o reala competitie, concurenta mutandu-se pe segmentele de sisteme electronice industriale de cantarire si pe sisteme electronice de laborator.



O piata care sa in Balanta



Cea mai veche companie de profil, Balanta Sibiu, a fost fondata in 1896 sub numele de Fabrica de Cantare Hess, sub patronajul lui Ludwig Hess. In 1930, firma se transforma intr-o societate cu nume colectiv (SINC) numita "Victor Hess - Prima fabrica de cantare din Romania SINC". Fabrica avea 150 de salariati si producea cantare pentru orice intrebuintare, de la cele simple la cele etalon, cantare de cale ferata, cu desfacere in tara si in strainatate, in special in tarile balcanice. Intre 1937, compania a fost reorganizata, prin capitalizare, devenind Uzinele Hess Sibiu. Dupa nationalizare, isi schimba numele in Uzina Balanta. In acea perioada, politica de industrializare a determinat extinderea gamei de produse, Uzina Balanta devenind principalul producator al aparatelor de cantarit din fostul CAER. In prezent, Balanta Sibiu face parte din grupul de firme Balanta (din care fac parte SC Avicola Cristian SRL si SC Agroindustriala SA), este o societate integral privata si are ca obiect de activitate proiectarea, productia, comercializarea, import-export, engineering, consulting, servicii in domeniile echipamentelor pentru masurare mase, instalatii de dozare si cantarire, aparate pentru verificarea duritatii, utilaje de ambalat destinate industriei alimentare.



Cantarim orice

"In acest moment, productia companiei acopera necesarul de aparate de cantarit din toate sectoarele economiei romanesti, de la cele de laborator, pana la basculele pot pentru cale ferata sau rutiere, mecanice si electronice. Profilul de fabricatie include echipamente de cantarire electronice, produse in colaborare cu parteneri de afaceri cu veche experienta in domeniu, precum Sartorius AG (Germania), HBM (Germania), A&D (Japonia) si Vishay (Marea Britanie)", a declarat pentru ZF Transilvania, Viorel Pumnea, director general adjunct al Balanta Sibiu.

Compania produce bascule pod electronice pentru vehicule rutiere, vagoane de cale ferata, "low profile", "single point", bascule semiautomate cu afisare electronica si dozatoare electronice. De asemenea, compania sibiana ofera solutii la tema (personalizate pe client) pentru executia aparatelor de cantarire electronice in domeniile de interes public si in domeniul tehnologic. "Am dezvoltat aplicatii software in limba romana pentru echipamente electronice de cantarire. Programele se instaleaza la beneficiar pe calculatoare personale si permit, prin intermediul echipamentului de interfatare, conectarea uni si directionala echipament de cantarire-calculator cu inregistrarea automata a cantaririlor, afisarea instantanee a masei si a altor parametri referitori la cantarire", a explicat Pumnea.

De asemenea, Balanta are in portofoliu si produse mecanice cum sunt cantare de uz casnic, balante de laborator, balante comerciale, bascule romane si semiautomate de uz general, aparate mecanice pentru determinarea duritatii dupa metodele Brinell si Rockwell. "Pe piata interna de profil, in privinta basculelor electronice, a podurilor bascula cale ferata si rutiere, concurenta este ridicata. In domeniul aparatelor de cantarit mecanice insa, societatea noastra este lider de piata. Concurenta oricum a fost relativ redusa - Electrometal Cluj-Napoca si Sevam Turnu Severin, in prezent cele doua societati schimbandu-si domeniul de activitate", a mai spus directorul general adjunct al companiei sibiene.



Tema de casa: greutatea

In 1006, managementul companiei preconizeaza o crestere a cifrei de afaceri si a profitului cu 10% ca rezultat al cresterii cererii pentru aparate de cantarire personalizate. "Datorita dezvoltarii sectorului privat in agricultura si in industrii conexe si a unei mai mari disponibilitati pentru investitii atat din partea societatilor private, cat si a celor cu capital de stat, ne asteptam in anul care urmeaza la cresterea cererii pentru aparate de cantarire personalizate pe client. In primul semestru al acestui an, societatea a obtinut o cifra de afaceri de peste 1 milion de euro (3.884.230 RON) si un profit net de 19.653 RON, rezultate ce depasesc realizarile din anul trecut pentru aceeasi perioada. Pentru al doilea semestru ne asteptam la cresterea cifrei de afaceri pe segmentul instalatiilor electronice executate la tema. Estimarile noastre pe anul 2005 sunt de 2,4 milioane de euro (8,8 milioane RON) pentru cifra de afaceri si respectiv 25.000 RON profit", a incheiat Viorel Pumnea. Potrivit acestuia, circa 10-12% din productia societatii este destinata exportului, in special clientilor din Germania, Italia si Ungaria. Printre clientii din Romania se numara Mechel Targoviste, Rompetrol, VGB, Ardealul Carei, AEGEF Bucuresti, LNB Sibiu, Cerealcom Dolj, AMBRO Suceava, Star Foods Bucuresti, Fibrex Nylon Savinesti etc.



Nu i-au dezechilbrat pe altii

Una dintre primele companii care au intrat pe piata romaneasca, spargand monopolul Balanta, a fost firma mixta romano-suedeza Flintab. Infiintata la Ploiesti, in anul 1992, Flintab avea ca domeniu de activitate proiectarea, executia, montajul, punerea in functiune si service-ul pentru sistemele electronice de cantarire. Compania era, in fapt, filiala grupului international condus de Flintab Suedia si a beneficiat de intreg know-how-ul acestui grup. Ca pionier in domeniu, Flintab a instalat in tara primele cantare electronice mari pentru vehicule rutiere si vagoane de tren, inregistrand o continua crestere a cotei de piata. "Intr-o piata imatura si entropica, am stiut sa folosim tehnica know-how-ului, sa proiectam, sa planificam si sa optimizam metodele. Am realizat parteneriate strategice cu furnizorii-cheie de componente ai sistemelor Flintab. Sistemul de vanzari a fost modernizat, impunandu-i-se o orientare clara catre piata. Preturile medii de vanzare pe care le practicam sunt competitive inscriindu-se pe un palier compatibil cu puterea de cumparare de pe piata", explica evolutia companiei, Dana Rus, director general adjunct al companiei Flintab.



Eleganta si echilibru

Flintab se ghideaza in mare parte, in afaceri, dupa principii japoneze de conduita. Astfel, noul sediu Flintab va fi o materializare arhitectonica a stilului feng-shui, iar noul concept pentru stilul Flintab este dat de termenul japonez "Yuuga", ce cumuleaza intr-un singur cuvant eleganta, curaj si politete plina de bunavointa. "Mi-as dori sa vad in jurul nostru eleganta, bun-gust, politete, respect fata de ceilalti, decenta. Modestie, buna-crestere si curajul de a dori imbunatatire continua. Avem la dispozitie aproape doi ani. Yuuga este singurul de intrare in noul nostru sediu", spune Dana Rus.

Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro, iar pentru 2006 oficialii companiei preconizeaza sa atinga 3 milioane de euro. Ponderea cea mai mare in aceasta cifra, respectiv 50%, este adusa de producerea si comercializarea sistemele electronice de cantarire statica si dinamica pentru vehicule rutiere si vagoane CF. "Este normal ca strategia de dezvoltare a firmei noastre sa conduca la cresterea numarului de comenzi, implicit a cifrei de afaceri. Secretul nostru consta in veritabila satisfactie a clientului. Aceasta conduce la celebrul care inlocuieste din ce in ce mai mult, si cu rezultate mult mai sigure si mai credibile, ponderea publicitatii mass-media. Reputatia se transmite de la client la client, iar mentinerea reputatiei Flintab este esentiala", conchide Dana Rus.

In 2000, Flintab si-a schimbat actionariatul, actualul director general al companiei, Spiridon Trandafir cumparand de la partea suedeza tot pachetul de actiuni. Societatea a continuat sa se dezvolte in acelasi ritm, astfel incat in prezent are instalate un numar de 200 de sisteme electronice pentru cantarirea vehiculelor rutiere si 100 de sisteme electronice pentru cantarirea vagoanelor CF. Compania are peste 1.000 de clienti, printre care Petrotel Lukoil, Shell Gas, Lafarge, Holcim, Baumit, Carpatcement, Colas, Rompak, Azomures, Kober, Cargill, Automobile Dacia-Renault sau Mittal Steel.

Investitiile Flintab s-au concentrat pana acum in modernizarea fabricii Flintab Construct si in realizarea laboratorului mobil de mase Voyager. Valorea totala a investitiilor s-a ridicat la 250.000 de euro, in cea mai mare parte acoperite din fonduri proprii. In cazul fabricii Flintab Construct, investitia a vizat instalatii noi de vopsire si sablare, modernizarea podurilor rulante si izolatia depozitului de vopsea. In luna martie a anului 2006, Flintab urmeaza a demara o noua investitie ce se ca cifra la 1,5 milioane de euro si care va fi indreptata inspre construirea unui nou sediu. Proiectul denumit Neo se va intinde pe o suprafata de 3.500 mp si va cuprinde pe langa birouri, si laboratoare, spatii pentru depozitare si parcare. Terenul este situat foarte aproape de centrul orasului Ploiesti si va deschide aceasta zona pentru alti investitori. Constructia va fi inaugurata cel tarziu in toamna anului 2007, finantarea necesara provenind 75% din fondurile proprii si 25% din credit bancar. "Este cristalizarea visului nostru de imagine a unei firme mici, dar ambitioase, care a reinvestit an de an profiturile obtinute pentru a demonstra ca formula succesului unei afaceri, indiferent de domeniu, se poate reduce la trei elemente esentiale: instinct, imaginatie si imagine. Adevaratul obiectiv a unei companii nu este profitul, ci capacitatea de a gasi si pastra clientii. Profitul este doar masura in care lucrurile se deplaseaza in directia potrivita", este de parere Dana Rus.



De la cateva miligrame la sute de tone

In acelasi timp cu Flintab, a intrat pe piata si compania OF Systems care a cunoscut o dezvoltare remarcabila mai ales in domeniul servicilor si comertului cu sisteme electronice de cantarire pentru laborator. In ultimii trei ani, OF Systems a cunoscut o crestere spectaculoasa a vanzarilor si in domeniul aplicatiilor industriale. "Produsele oferite de noi acopera un domeniu foarte mare de cantarire de la comparatorul de 0,1 Â?g pana la cantarul industrial de 600 de tone. Suntem distribuitor exclusiv pentru Andreas Hettich (Germania), Binder (Germania), CHC Laboratory CO (Corea), Cruma (Franta), Mettler Toledo (Elvetia) etc. In productia de cantare industriale, OF Systems colaboreaza cu trei firme: Maromet si Metalco, pentru realizarea fundatiilor si confectii metalice si GBT Impex pe partea de proiectare. Anul acesta intentionam sa introducem pe piata cantarele pentru segmentul de retail ", a declarat pentru ZF Transilvania, Remus Lupu, directorul executiv al OF Systems.

Compania numara, in prezent, 50 de angajati structurati pe 8 departamente si are o lista de peste 4.000 de clienti. Printre acestia se regasesc Gedeon Richter, Lek Pharmatek, Sicomed, Terapia, Antibiotice Iasi, Rompharm, Polisano, Labormed, Cargill, Vel Pitar, Rompetrol, Petrom, Esarom, Murfatlar, Kaufland, Selgros etc. Potrivit oficialilor companiei, in 2006, OF Systems vor cauta sa isi imbunatateasca pozitia si cota de piata, orientandu-si produsele tot spre industria farmaceutica, petroliera si agricola. " Cifra de afaceri in primul semestru al anului a fost de aproximativ 2 milioane de euro si este comparabila cu cea de anul trecut. Datorita schimbarilor politice de la sfarsitul anului 2004, in primul semestru al anului foarte multe companii de stat si-au schimbat conducerea, ca urmare majoritatea contractelor s-au semnat in al doilea semestru al anului. In concluzie, pentru acest an preconizam o cifra de afaceri de 4 milioane de euro, pe care in 2006 dorim sa o dublam ", a mai spus Remus Lupu.



Gabarit industrial

Un alt jucator important pe piata echipamentelor de masura si control pentru procese industriale este compania Philro Industrial. Societatea a fost infiintata in 1996 ca reprezentanta a companiei germane Philips Wagetechnick GmbH, in prezent Sartorius Hamburg GmbH, parte din specialisti firmei Philro activand in domeniul sistemelor de cantarire inca din 1992, ca angajati ai altor firme. " Piata de profil pana in acel moment era marcata initial de o singura firma, Flintab, ulterior simtindu-si prezenta si Balanta Sibiu. Era o piata haotica, specifica perioadei de tranzitie pe care o traversa tara. A fost si in acest domeniu, ca in multe altele, perioada " marilor tunuri " acoperite de relatii personale. Ca dovada, sistemele de cantarire achizitionare atunci cu sume imense au trebuit sa fie inlocuite dupa nici 5 ani de functionare. Ne-am impus in acest domeniu inca de la inceput oferind produse de buna calitate la preturi corecte, o mentalitate inoculata de colaboratorii nostri din Germania", a declarat pentru ZF Transilvania, Adrian Duguleanu, directorul tehnic al Philro Industrial si actionar al companiei alaturi de Willy Ghinea, directorul general.

Potrivit acestuia, inceptul derularii activitatii a fost foarte greu, marcat de eforturi considerabile. " Sistemele de cantarire folosite in tranzactii comerciale (cele mai multe dintre sistemele noastre sunt incadrate in aceasta categorie), necesita aprobari de tip avand proceduri de obtinere greoaie si extrem de costisitoare. A fost aleasa calea omologarii esalonate a tipurilor de produse astfel incat sa poata fi obtinute treptat fonduri ", explica Adrian Duguleanu.

Compania ofera, in prezent, toata gama de sisteme industriale de cantarire incepand cu cele statice si din mers pentru autocamioane si vagoane de cale ferata si terminand cu balante de precizie si platforme de cantarire. Philro Industrial produce anual peste 70 de sisteme de cantarire de mare capacitate avand azi mai mult de 400 de astfel de sisteme realizate in tara. Avand numai 8 angajati, Philro Industrial a reusit in cursul anului trecut sa se apropie de o cifra de afaceri de 1,8 milioane de euro, in conditiile in care activitatea firmei este preponderent productiva.



Orientati spre investitii

" Piata interna este acum o piata care ne avantajeaza, care incepe sa aprecieze lucrurile bune oferite la preturi corecte. Sunt prezente acum companii multinationale avand experienta achizitiilor facute de profesionisti. Din ce in ce mai multi clienti au educatia necesara pentru a aprecia global un produs pornind de la pretul platit initial, continuand cu punerea lui in functiune si terminand cu cheltuielile legate de intretinerea sa. Multi clienti opteaza acum pentru servicii . Predau amplasamentul si la final platesc. Din cauza reglementarilor comunitare de metrologie, firmele romanesti sunt puse in inferioritate fata de producatorii din CE. Dupa integrare luam insa in considerare productia pentru export, in special pentru tarile vecine ", spune directorul tehnic al Philro Industrial.

Potrivit acestuia, unele din investitiile facute in acest an de companie s-au orientat spre crearea unui departament special de constructii astfel incat sa poata fi asigurata punerea in functiune a sistemelor comercializate pentru a elibera clientii firmei de astfel de responsabilitati. O a doua investitie a fost indreptata spre un segment ceva mai " delicat " si a vizat achizitionarea de mase etalon pentru testarea finala a sistemelor de cantarire. " Investitia in achizitionarea de mase etalon si a unui camion de mare capacitate dotat cu o macara profesionala, investitie care a depasit 200.000 de euro, ar putea parea una cel putin . Ramane de vazut ! Ultimul segment investitional pe care firma l-a atacat in cursul acestui an a fost constructia uniu nou sediu, care consideram ca va duce la o crestere importanta a activitatii actuale, dar mai ales a portofoliului de activitati ", explica Duguleanu.

In ceea ce priveste cifra de afaceri, Philro Industrial inregistreaza evolutii majore in special in semestrul al doilea al anului. Astfel, pe intreg anul 2005, oficialii Philro se asteapta la o cifra de afaceri de 1,8 - 2 milioane de euro, investitiile facute precum si angajarea de personal in perioada urmatoare urmand a genera pentru 2006 o cifra de afaceri ce va depasi usor 2,5 milioane de euro. In acest moment, Philro Industrial are 12 angajati, precum si doua puncte de lucru in Bucuresti si unu in provincie.

laura.laurentiu@zf.ro