Topex: pietele externe ne cresc afacerile cu 20%

Autor: Dan Dragomir 23.11.2005
Producatorul autohton de echipamente pentru telecomunicatii Topex ajunge anul acesta la afaceri de 6,5 milioane de euro, fata de 5,5 milioane de euro cat a raportat in 2004, a declarat pentru ZF Miron Stratan, director de marketing al companiei.

"Anul acesta am iesit cu produsele noastre pe patru piete noi (Africa de Sud, Australia, Italia si Polonia), ne-am extins capacitatile de productie din Voluntari, langa Bucuresti", declara Miron Stratan. Compania a finalizat prima faza din implementarea unei solutii software pentru relatiile cu clientii (CRM - customer relationship management). Dezvoltarea echipei a continuat si ea, compania ajungand anul acesta la 125 de angajati, fata de 110 in 2004.

Topex a adus pe piata in 2005 mai multe echipamente noi, inclusiv tehnologie mobila de generatia a treia (3G). Com pania romaneasca a fost prezenta in 2005 la mai multe targuri si expozitii internationale (CeBIT Hanovra, SMAU Milano) pentru a-si consolida afacerile peste hotare. Producatorul este prezent acum in 18 tari, printre care Europa Occidentala (Germania, Franta, Marea Britanie etc.), dar si America de Sud, Australia si Africa.

Topex a semnat anul acesta un contract de peste 1,1 milioane de euro pentru livrarea de echipamente CDMA in Nigeria. De asemenea, a finalizat un contract in Italia, pentru echipamente compatibile 3G, in valoare de 500.000 de euro. Afacerea continua sa se dezvolte si pe plan intern, avand o colaborare foarte buna cu operatorii de telefonie mobila: Connex/Vodafone, Zapp etc. "Pentru anul viitor am planuit sa crestem din nou cifra de afaceri cu 20%", a apreciat Miron Stratan. "Vom continua extinderea capacitatilor de productie, gama produselor 3G si vom largi departamentul de cercetare/dezvoltare", a apreciat el.

Gama solutiilor pentru redirectionarea apelurilor fix-mobil de la Topex acopera toate tehnologiile mobile existente pe piata actuala: GSM si CDMA, fie 2G - fie 3G, si se poate dimensiona in functie de necesitatile fiecarei firme. Echipamentele pot fi cumparate la preturi intre 150 si 500 de euro, in functie de complexitate.

Topex produce echipamente care permit companiilor sa isi reduca facturile telefonice optimizand modul in care sunt efectuate apelurile telefonice. Orice companie (mica sau medie) dotata cu o centrala telefonica (PBX) legata la reteaua nationala fixa, poate folosi un echipament Topex pentru a redirectiona apelurile efectuate catre telefoane mobile printr-un abonament la operatorul de telefonie respectiv. Aceasta firma poate reduce cu 40- 60% aceste cheltuieli de telefonie folosind teminalele fix-mobil oferite de Topex.