Extinderea UE, pusa in pericol de blocajul bugetar

Autor: Mihnea Anastasiu 23.11.2005
Discutiile privitoare la schema bugetara a UE pentru perioada 2007-2013 s-au soldat cu un nou esec, de data aceasta subiectul divergentelor reprezentandu-l costurile extinderii Uniunii.

Ministrul francez de externe, Philippe Douste-Blazy, a reprosat presedintiei britanice a UE ca nu da dovada de flexibilitate si nu vine cu o propunere concreta de buget.

"Daca britanicii nu vor propune in zilele urmatoare o schema bugetara echilibrata, care sa includa si costurile extinderii europene, atunci ne condamna pe toti la esec, ceea ce ar insemna o grea responsabilitate", a spus Blazy.

Declaratiile lui Blazy se adauga celor facute de catre presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso, care a avertizat ca amanarea adoptarii bugetului comunitar poate pune in primejdie intreg procesul de extindere a UE, cu doar un an inaintea prognozatei aderari a Romaniei si Bulgariei. "Si ncer sa fiu, nu este credibil sa vorbim despre extindere atata vreme cat nu suntem capabili sa finantam Uniunea Europeana asa cum este ea acum", a afirmat oficialul european.

In cadrul reuniunii ministrilor de externe ai statelor UE, presedintia britanica a Consiliului European a fost criticata de celelalte delegatii pentru ca nu a venit cu o propunere concreta in privinta bugetului. Ministrul britanic de externe, Jack Straw, a declarat insa ca o schema de buget va fi facuta publica cu cateva zile inaintea summit-ului de la Bruxelles si ca aceasta va fi substantial diferita de cea prezentata de anterioara presedintie luxemburgheza a UE. De asemenea, Straw a cerut si celorlalte state membre sa dea dovada de flexibilitate si sa faca compromisuri daca vor sa se ajunga la o intelegere in luna decembrie.

Dupa ce adoptarea bugetului comunitar a fost blocata in luna iunie in principal datorita opozitiei britanice, de curand Olanda si-a anuntat decizia de a obtine din partea Uniunii Europene o reducere de un miliard de euro a contributiei sale, fapt ce ar putea face si mai dificila adoptarea schemei de buget la viitorul summit european programat luna viitoare la Bruxelles.

Guvernul olandez s-a angajat chiar in fata Parlamentului ca va obtine aceasta reducere, iar un oficial de la Haga a anuntat ca "este foarte dificil, daca nu imposibil, pentru Guvern sa se intoarca de la Consiliul European cu un compromis sau o afacere proasta, din moment ce am avut deja un vot negativ la referendumul privind Tratatul Constitutional al UE din luna iunie". Acesta a adaugat ca "Guvernul se bucura de o masiva sustinere populara, ceea ce ii permite chiar sa blocheze o intelegere in privinta bugetului comunitar, daca acest lucru va fi necesar".

Olanda are cea mai mare con-tributie la bugetul comunitar raportat la numarul de locuitori, insa are doar al cincilea venit pe cap de locuitor din interiorul UE dupa Luxemburg, Irlanda, Danemarca si Austria.

Aceasta pozitie a Olandei se adauga refuzului britanic de a accepta reducerea rabatului pe care Marea Britanie il primeste de la bugetul comunitar in lipsa refor-marii modului in care sunt alocate fondurile in cadrul Uniunii, si indeosebi in lipsa reducerii contributiilor legate de Politica Agricola Comuna (PAC).