Ikea cumpara mai mult de la Nikmob Nehoiu

Autori: Alina Pahoncia , Anca Rif, ZF Transilvania 18.11.2005
Producatorul de mobilier Nikmob din Nehoiu estimeaza ca anul viitor va livra catre grupul suedez Ikea mobilier in valoare de 20 de milioane de euro, cu 20% mai mult fata de acest an.

Compania este specializata pe productia de mobilier din lemn masiv, de rasinoase si fag, dormitoare, mic mobilier, mobilier pentru copii, toata gama de produse fiind destinata exclusiv grupului suedez Ikea.

Nikmob a inregistrat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de 12 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand cifra de afaceri a companiei a fost de 9,7 milioane de euro.

In acelasi timp, profitul net calculat pentru primele trei trimestre ale anului a scazut cu aproape 50%, pana la 120.000 de euro.

"Deprecierea euro a redus drastic profitabilitatea companiei. Cu toate acestea, asteptarile noastre pentru acest an sunt optimiste. Speram sa incheiem anul cu o pierdere minima si cu o cifra de afaceri de peste 16,5 milioane de euro", a declarat pentru ZF Transilvania Nicolae Borsos, actionar majoritar si administrator al Nikmob. Daca estimarile oficialului firmei se vor adeveri, cifra de afaceri a companiei va depasi cu 22% nivelul inregistrat anul trecut.

In ceea ce priveste colaborarea cu Ikea, Borsos spune ca grupul lanseaza comenzi care depasesc in fiecare an capacitatea de productie a Nikmob si cresc o data cu dezvoltarea capacitatii de productie a febricii din Nehoiu.

"In 2006, vom produce aproximativ 500.000 de unitati de mobilier, fata de 480.000 de unitati, cat vom produce anul acesta", a spus administratorul Nikmob.

In cursul acestui an compania a contractat un credit Ikea in valoare de un milion de euro, bani care au fost investiti in dezvoltarea productiei de patuturi pentru copii.

"Putem spune ca cifra de afaceri creste in primul rand datorita dublarii volumului de productie de patuturi pentru copii. Fata de 68.000 de bucati produse in 2004, vom produce 150.000 de bucati, in 2005, si 250.000 de bucati, in 2007", a mai spus Borsos.

El a mai adaugat ca marirea volumului productiei este singura solutie pentru contracararea aprecierii leului si principala directie de dezvoltare a companiei pentru urmatorii ani. De asemenea, in 2006, numarul angajatilor va ajunge la 950, a mai precizat Borsos. In prezent, la Nikmob lucreaza 870 de angajati. Asteptarile companiei pentru 2007 vizeaza atingerea unei cifre de afaceri de 26 de milioane de euro.

"Nu intentionam sa atacam alte piete. Vom ramane in continuare la colaborarea cu grupul Ikea", a precizat Nicolae Borsos.

Nikmob a fost infiintata in 1999, prin privatizarea Mobineh Nehoiu. Structura actionariatului se imparte intre administratorul unic, Nicolae Borsos, care detine pachetul majoritar de 96%, si alti 420 de angajati, cu o participatie de 4%.

Pentru cel mai mare retailer mondial de mobila, Romania inseamna 40 de furnizori de mobila, decoratiuni interioare sau ornamente si o fabrica proprie care livreaza anual magazinelor Ikea produse in valoare de peste 80 de milioane de euro.

Alte fabrici care livreaza mobila sau alte produse pentru Ikea sunt compania cu capital suedez Vladeasa din Huedin, Sortilemn Gherla, Oberon Pucioasa, Aramis Baia Mare.

In ceea ce priveste fabrica pe care o detine direct, aceasta este Swedwood Romania si produce mobilier masiv din panouri. Recent, oficialii firmei au anuntat ca vor investi aproximativ 35 de milioane de euro in constructia unei noi fabrici de panouri pentru mobilier in judetul Suceava.