Syngenta, plus de 20%

Autor: Dana Ciriperu 16.11.2005
Compania Syngenta Romania, filiala locala a producatorului mondial de articole pentru protectia plantelor, Syngenta AG, cu afaceri de 7,3 mld. de dolari, estimeaza in acest an o crestere de 20% a cifrei de afaceri pana la 26,4 mil. euro, in conditiile in care piata a inregistrat un ritm de crestere de 8-10%.

"A fost un an foarte dificil pentru agricultura, insa am reusit sa crestem afacerile peste media pietei. Ne propunem sa mentinem acest ritm de crestere si in 2006", a declarat Marc Bonfils, director general al Syngenta.

Unul dintre factorii care determina dezvoltarea afacerilor companiei in Romania tine de folosirea sistemului de creditare a productiei, fermierii achitand valoarea produselor doar dupa culegerea recoltei.

"Creditarea este folosita de circa 80% din clientii nostri, insa speram ca dupa integrare acest procent sa se schimbe. Deocamdata, fara acest sistem de credite nu poti sa vinzi, pentru ca majoritatea fermierilor au fost decapitalizati din cauza conditiilor climaterice din ultimii trei ani", explica Octavian Iacob, director de marketing al companiei. Reprezentantii Syngenta au mai spus ca nu iau in calcul deocamdata deschiderea unei capacitati de productie in Romania, axandu-se pe vanzarile de produse pentru protectia plantelor si seminte. Ponderea vanzarilor de seminte in cifra de afaceri a companiei a crescut de la 19% in 2004, la 30% in acest an. "Noi nu ne propunem sa dezvoltam un anume segment, ci ne adaptam la cerintele fiecarei piete pe care suntem prezenti", a mai spus Iacob.

"Cred ca in domeniul protectiei plantelor ocupam locul unu sau doi in piata, iar in domeniul semintelor suntem pe pozitia a treia", spune Bonfis.

Piata produselor pentru protectia plantelor a avut in acest an un ritm de crestere de 8-10%, fiind estimata la peste 140 mil. euro, pentru fiecare hectar de teren agricol revenind circa 14 euro. Sumele alocate de agricultori in statele UE pentru procurarea substantelor de protectie a plantelor variaza intre 150 si 200 euro la hectar, iar in tari precum Polonia si Ungaria nivelul actual ajunge la 80 de euro.

Printre principalii competitori pe piata romaneasca sunt firmele Pioneer si Monsanto. dana.ciriperu@zf.ro