Avertisment: Cheltuielile cu personalul bugetar cresc mai repede decat cele de investitii

Autor: Mihai Bobocea 07.11.2005
"Principalele probleme ale Romaniei sunt in acest moment o economie cu un consum mai mare decat productia si un buget care cheltuieste mai mult cu personalul decat cu in-vestitiile."

Concluzia ii apartine lui Giovanni Ravasio, coordonatorul grupului de experti care consiliaza Guvernul si pe premierul Tariceanu in domeniul economic. Pe primele sase luni din 2005, consumul a crescut cu peste 11%, iar investitiile - cu numai 7,6%. Anul viitor, bugetul programeaza cheltuieli de personal de 5 mld. euro, cu 70% mai mari decat proiectele de investitii.

Ravasio mai spune ca este nevoie de cresterea fiscalitatii pentru finantarea proiectelor de infrastructura si solutionarea problemelor de mediu. Ravasio a lucrat in cadrul Comisiei Europene timp de 40 de ani, a supravegheat indeaproape evolutiile macroeconomice ale statelor candidate la aderare si este considerat unul dintre "creierele" care au creat moneda unica euro. In prezent, Ravasio este membru in board-ul director al Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), din care fac parte unii dintre cei mai buni economisti teoreticieni romani.

"Economia Romaniei se confrunta in acest moment cu o situatie de usoara supraincalzire si exista riscuri de agravare in viitorul apropiat. Un lucru este clar: sunt necesare masuri", a declarat pentru Ziarul Financiar Ravasio, consilierul economic al premierului. In principiu, supraincalzirea economiei se datoreaza unei cresteri mai rapide a consumului fata de investitii si productie. In prima jumatate din 2005, consumul crescuse cu 11,2%, in timp ce investitiile - cu numai 7,6%, iar economia pe ansamblu cu doar 4,9%, in raport cu prima jumatate din 2004.

"Cresterea puternica a consumului nu este un lucru surprinzator. Ea se datoreaza cresterii veniturilor salariale, cresterii remiterilor din strainatate, dar si creditului privat", a mai spus Ravasio.

In ceea ce priveste bugetul, consilierul premierului a spus ca principala observatie a expertilor Fondului Monetar International (FMI) s-a referit la cheltuielile prea mari de personal, in special raportate la nivelul investitiilor prevazute pentru la anul.

Conform proiectului de buget pentru 2006, cheltuielile de personal din sectorul bugetar vor creste in 2006 de la 5% la 5,5% din PIB, in timp ce cheltuielile de capital (investitiile) vor fi de numai 3,2% din PIB, fata de 2,5% din PIB in 2005.

"Sunt sigur ca Romania ar trebui sa continue acordul cu FMI. Pentru a putea face asta insa, este nevoie sa punem clar cifrele pe masa privind bugetul pe anul viitor. Un prim aspect ar fi ca salariile functionarilor trebuie tinute sub control", a declarat Ravasio.

El a precizat ca Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, urmeaza sa poarte discutii tehnice cu reprezentantii FMI, in speranta ajungerii la un compromis privind bugetul pe 2006.

Referitor la executia bugetara de pana acum, Ravasio a precizat ca sfarsitul primelor luni a gasit Romania cu un excedent bugetar de 0,8% din PIB (circa 600 de milioane de euro). "Cheltuielile publice ar trebui sa fie mai liniare pe parcursul anului, si nu sa se acumuleze in ultimele 2-3 luni, ca in acest an."

Pentru a-si atinge tinta de deficit bugetar de 0,8% pentru 2005, Guvernul va trebui sa cheltuiasca cu aproximativ 1,2 mld. euro (1,6% din PIB) in plus fata de veniturile colectate la buget in ultimele trei luni ale anului.

Ravasio a spus ca ministrul de finante are de gand sa foloseasca acesti bani cu doua destinatii prioritare: lichidarea arieratelor din sectorul medical si ratele scadente in contractele publice de infrastructura.

Ca si compromis cu cerintele Fondului Monetar, banii incasati de stat din privatizarea BCR si CEC vor fi folositi atat pentru reducerea datoriei publice, cat si pentru a finanta lucrarile de infrastructura considerate necesare, a spus Ravasio.

Despre sistemul fiscal din Romania, consilierul economic al premierului spune ca "exista suficient loc pentru imbunatatirea gradului de colectare", fapt care ar aduce venituri suplimentare la buget.

"Pe termen mediu insa, singura solutie pentru finantarea proiectelor majore de care Romania are nevoie este o crestere a fiscalitatii", a explicat Ravasio. Printre aceste proiecte, Ravasio a amintit autostrazile, modernizarea cailor ferate si problemele de mediu.

"In Romania este necesara o crestere a ponderii cheltuielilor bugetare de la circa 29% din PIB in prezent pana la 35%, cat este media europeana. In principiu, aceasta se poate face fie prin cresterea TVA, fie prin cresterea nivelului cotei unice, fie prin largirea bazei de impozitare catre agricultura, dar eu cred ca singura solutie este majorarea unor impozite."

"In acelasi timp, ma preocupa din ce in ce mai mult capacitatea slaba a Romaniei de a crea proiecte viabile pentru atragerea de fonduri europene", a mai spus el, care a continuat: "banii exista si vor continua sa existe, importante sunt proiectele".

"De aceea, cred ca este pe deplin necesara o strategie fiscala pe un termen mediu de 3-5 ani, care sa evidentieze atat nivelul impozitelor, cat si destinatiile cheltuielilor de la buget", a precizat consilierul premierului.

In opinia sa, adoptarea acestui document ar rezolva si principala observatie a FMI, care considera ca viitorul bugetar al Romaniei nu este suficient de bine conturat. Ministrul Vladescu ar fi afirmat ca este de acord cu aceasta necesitate si a promis publicarea unui astfel de document in prima jumatate a anului viitor.

Pentru continuarea discutiilor cu FMI, Ravasio spune ca guvernul trebuie sa aprobe un calendar ferm pentru cresterea preturilor la utilitati, in special la gazele naturale. Cat priveste deficitul bugetar pe anul urmator, consilierul premierului este sigur: "Guvernul Romaniei nu va cere FMI permisiunea unui deficit mai mare de 0,5% din PIB si nici nu cred ca Fondul ar accepta asa ceva".

Intrebat despre masurile pe care guvernul le planuieste pentru stimularea mediului de afaceri, Ravasio a spus ca nu cunoaste asemenea puncte exacte in programul Executivului. La acesta capitol, Ravasio a amintit cateva dintre masurile adoptate in trecut la propunerea CEROPE: procedura aprobarii tacite, infiintarea biroului unic si simplificarea procedurilor administrative pentru demararea unei afaceri. mihai.bobocea@zf.ro