Mecanoenergetica trece pe profit cu aceeasi cifra de afaceri

Autor: Stelian Vezentan 04.11.2005
Producatorul de echipamente pentru hidrocentrale si termocentrale Mecanoenergetica Drobeta Turnu Severin a intrat pe profit in primele noua luni ale acestui an in conditiile realizarii unei cifre de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei (2,21 milioane de euro), conform rezultatelor preliminare ale societatii. In aceeasi perioada a anului trecut Mecanoenergetica a obtinut o cifra de afaceri de 9 milioane de lei (2,2 milioane de euro), inregistrand o pierdere de aproape 363.000 de lei (89.000 de euro).

"Din punct de vedere financiar acest an va fi mai bun decat 2004 insa din punctul de vedere al productiei fizice vom inregistra o depreciere. Atat la noua luni, cat si la sfarsitul anului vom obtine un rezultat pozitiv", a spus Iosif Tamas, directorul general al companiei.

Rezultatele financiare pozitive au aparut ca urmare a implementarii unui program de restructurare aprobat de actionari pe parcursul anului precedent. Principalele probleme cu care s-a confruntat Mecanoenergetica au fost productivitatea scazuta a muncii si preturile ridicate ale materiilor prime.

"Am evitat sa disponibilizam personal insa am incercat sa ne crestem productivitatea prin specializarea atelierelor pe operatii tehnologice. In trecut, intr-un atelier se executau toate operatiile necesare pentru obtinerea unui produs. Acum, dupa implementarea sistemului secvential de productie, intr-un atelier se executa o singura operatie tehnologica si apoi produsul trece in alt atelier. Acest lucru ne ajuta si la un control mai bun al costurilor de productie", a explicat Iosif Tamas.

Aproximativ 20% din productia companiei este destinata exportului, principala destinatie fiind firma Danieli din Italia, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de echipamente pentru industria metalurgica. "Am fost afectati si de evolutia cursului valutar. Initial, ne propusesem sa livram la export peste 40% din productie insa a fost bine ca nu ne-am indeplinit acest obiectiv", a spus Tamas.

Reprezentantii Mecanoenergetica estimeaza ca la sfarsitul anului vor obtine un profit net de 100.000 de lei (28.000 de euro) la o cifra de afaceri de aproximativ 17 milioane de lei (4,7 milioane de euro). In 2004 Mecanoenergetica a obtinut un profit net de peste 15.900 de lei (3.900 de euro) la o cifra de afaceri de 12,75 milioane de lei (3,15 milioane de lei). "In general trimestrele I si II sunt mai slabe, comenzile fiind mai putine in aceasta perioada. Suntem increzatori ca in 2005 vom depasi realizarile anului trecut", a concluzionat Tamas. stelian.vezentan@zf.ro