Soft32.com: Internetul reprezinta azi ce a insemnat televiziunea in anii ''60

Autor: Claudiu Vrinceanu 31.10.2005
Proprietarul site-ului autohton Soft32.com asteapta anul acesta incasari de un milion de euro, de zece ori mai mult decat in 2004.

Una dintre cele mai profitabile afaceri din Internetul romanesc, biblioteca de software a Soft32.com, a devenit al doilea mare site din Romania care a depasit pragul de un milion de vizitatori pe saptamana.

Astfel, site-ul care aduna zilnic peste 150.000 de vizitatori din toata lumea devine anul acesta o afacere profitabila, cu afaceri de peste un milion de euro, a declarat pentru Ziarul Financiar Lucian Todea, general manager al Soft32.com. "Cifra de afaceri pe anul 2004 a fost de 100.000 de euro, dar anul acesta estimam o crestere de zece ori a veniturilor. Mai mult, marja de profit obtinuta in acest sector este foarte mare", a precizat Lucian Todea.

Sursele de venit ale afacerii sunt reprezentate, in primul rand, de existenta reclamelor (60% din totalul incasarilor), dar si de vanzarea efectiva de produse software si jocuri prin sisteme de afiliere cu grupuri internationale.

Practic, portalul a inregistrat in ultimul an o triplare a numarului de vizitatori. Aceasta tendinta ascendenta se explica prin numarul tot mai mare de programe oferite de cei de la Soft32.com. "Astfel, in urma cu un an, vizitatorii gaseau pe site un numar de aproximativ 10.000 de programe si de aplicatii, iar acum numarul acestora depaseste 25.000. Aceasta evolutie a numarului de vizitatori unici se explica si prin dezvoltarea motoarelor de cautare, o sursa continua de atragere a potentialior clienti", a declarat Lucian Todea.

In acest moment, cei mai interesati de software par sa fie americanii, care reprezinta mai bine de 45% din numarul vizitatorilor site-ului si tocmai de aceea Soft32 a ales solutia reclamelor Google, dar si alte solutii de furnizare a publicitatii prin intermediul a doi mari operatori din Canada si a unuia din Statele Unite. Astfel, cei de la Google se ocupa de gestionarea reclamelor, iar sumele incasate sunt impartite intre Soft32 si Google. Conceptul utilizat este Adsense, un program de advertising cu anunturi contextuale prin care cei de la Google platesc proprietarilor de site-uri o suma proportionala cu numarul de clickuri date de vizitatori pe reclama, care poate sa fie sub forma de imagini sau text.

Din totalul celor care aceseaza portalul Soft32.com, doar 5 procente sunt reprezentate de internauti din Romania, astfel incasarile pe piata locala sunt destul de mici.

Soft32 este detinut chiar de directorul general, Lucian Todea, care si-a infiintat si o firma de web design, ITNT. El a pus la punct site-ul Soft32.com pe vremea cand inca era student la ASE Bucuresti, iar lansarea propriu-zisa a avut loc in 2002. Initial, site-ul se numea softrom.ro si se adresa exclusiv pietei online din Romania, iar marea schimbare s-a produs in 2004, cand s-a schimbat numele portalului si a fost creata versiunea in limba engleza pentru a atrage utilizatorii din intreaga lume.

Directorul executiv al companiei ce detine Soft32.com a confirmat existenta unor oferte de preluare atat la inceputul existentei site-ului, cat si in ultimul timp, cand afacerea a inceput sa se dezvolte, dar pana in prezent au fost refuzate. Deocamdata nu exista nici o intentie de a vinde afacerea. "Mai mult, afacerea este in continua crestere si este foarte dificil sa estimam valoarea efectiva a portalului", a completat Lucian Todea.

"Am creat Soft32.com din pasiune si doar pentru a-mi asigura un venit suplimentar in perioada studentiei, investitia initiala fiind de doar 3 dolari pe luna, cat reprezenta abonamentul de conectare la Internet. Am inceput cu 200 de programe, iar acum numarul acestora este de 100 de ori mai mare", a precizat Lucian Todea.

Site-ul este practic o imensa colectie de aplicatii software (freeware, trial sau shareware), atat pentru PC-ul cu Windows, cat si pentru utilizatorii de Linux, Unix, Mac sau Apple. Aplicatiile sunt structurate in cateva categorii, fiind usor de gasit cu ajutorul unor motoare de cautare sofisticate

Cea mai vanduta aplicatie din ultimele trei luni a fost PC Booster, program ce optimizeaza sistemul de operare si care a "prins bine" si in randul celor care nu sunt familiarizati cu tehnologia, datorita unei strategii agresive de marketing.

Totodata, managerul Soft32 a dezvoltat un alt site, Buy32.com, printr-un sistem de afiliere cu cei de la Amazon.com prin care, in cadrul unui magazin online, se ofera o gama larga de produse software.

Acum echipa Soft32.com a ajuns la 7 angajati permanenti, iar ritmul efectuarii de noi angajari este tot mai rapid. Dezvoltarea companiei ce detine siteul s-a concretizat si prin schimbarea sediului, aceasta reprezentand cea mai mare investitie efectuata pana acum.

Dintre strategiile de viitor ale companiei ce detine portalul Soft32.com, cea mai importanta este reprezentata de dezvoltarea unui site exclusiv pentru piata online din Romania care sa contina un magazin virtual de unde utilizatorii vor avea posibilitatea de a achizitiona produse IT. "In prima faza, scopul nostru nu este acela de a obtine venituri consistente. Intentionam sa ne concentram doar asupra atragerii unui numar cat mai insemnat de clienti.

Principalul avantaj pentru administrarea acestui tip de afacere este reprezentat, bineinteles, de costurile reduse care sunt necesare dezvoltarii unui astfel de proiect", a completat directorul executiv al Soft32.

Reprezentantul Soft32 este optimist in ceea ce priveste viitorul pietei online din Romania. "Sectorul online de la noi este intr-o crestere vizibila, dar nu a ajuns la stadiul de maturitate. Momentan, in Romania, nu se pot castiga bani decat din publicitate, iar Internetul reprezinta astazi ceea ce a insemnat televiziunea in anii ''60", a conchis Lucian Todea.

ITNT, compania ce detine portalul Soft 32, a fost desemnata in 2004 de Camera de Comert si Industrie cea mai performanta microintreprindere a orasului Sibiu din domeniul high-tech.