Oltchim intra cu 6 milioane de euro in afaceri cu var

Autori: Adrian Mirsanu , Vlad Nicolaescu 13.07.2005
Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea intra pe piata varului, urmand sa-si construiasca propria fabrica pentru a-si asigura consumul propriu.

Oltchim va deveni astfel producator pe o piata a varului estimata la aproximativ 30 de milioane de euro.

"Noi folosim varul alaturi de dioxid de carbon la obtinerea propenoxidului (materie prima utilizata la producerea de poliuretan - n.r.). La fabricarea varului se obtine si dioxid de carbon, astfel ca rezolvam dintr-o data doua probleme. Valoarea investitiei totale se ridica la 6 milioane de euro", a declarat pentru Ziarul Financiar Constantin Roibu, director general al Oltchim Ramnicu Valcea.

Fabrica va avea o capacitate de productie de 400 de tone pe zi.

Piata varului este estimata la aproximativ 1 - 1,1 milioane tone, avand o rata de crestere de peste 10% pe an, pe fondul cererii tot mai mari de materiale de constructii.

Piata totala include pe langa segmentul de piata libera propriu - zis si pe cel al consumatorilor captivi, adica al operatorilor industriali care produc pentru nevoile proprii, cum ar fi COS Targoviste, Ispat Sidex, UPSOM Ocna Mures sau Carbid Fox Tarnaveni. Pe acest segment urmeaza sa intre si Oltchim Ramnicu Valcea.

Cei mai mari jucatori de pe piata libera de profil sunt belgienii de la Carmeuse, care au achizitionat recent afacerile cu var ale grupului german HeidelbergCement din Romania, Simcor Oradea (care a preluat in decembrie 2003 afacerile cu var ale francezilor de la Lafarge) si Prescon Brasov, afacere detinuta de omul de afaceri Ioan Neculaie, care este si proprietarul clubului de fotbal FC Brasov.

Uzinele Sodice Govora, afacere care apartine grupului de firme controlat de catre fratii Cristescu, este unul dintre furnizorii de var pentru Oltchim.

Oltchim are un plan de investitii, care include si dezvoltarea altor afaceri in domeniul materialelor de constructii, respectiv in sectorul produselor chimice.

Compania a anuntat recent ca doreste sa atraga capital de peste 25 de milioane de euro din partea unor fonduri de investitii pentru a mari capacitatea de productie pe segmentul materialelor de constructii si pentru a finanta o investitie in fabricarea de produse chimice.

Oltchim intentioneaza sa creeze societati mixte cu fondurile de investitii pe care vrea sa le atraga in afacere.

Investitiile ar viza capacitati de productie pentru profilele din PVC (policlorura de vinil) utilizate ca tamplarie la geamul termopan, panourile termoizolante, produse la Oltchim si utilizate ca materiale de constructii, si pentru poliesteri, utilizati inclusiv la producerea sticlelor PET.

Cele trei companii mixte ar urma sa asigure vanzarile pentru o parte a productiei Oltchim. PVC-ul este principalul produs al combinatului. Compania a incercat in ultimii ani sa se extinda pe verticala prin fabricarea unor produse cu valoare adaugata mai mare avand la baza PVC, iar investitiile care ar urma sa fie realizate reprezinta continuarea acestei strategii.

Combinatul a reusit pentru prima data anul trecut o crestere semnificativa a vanzarilor, care s-au ridicat la 339 milioane de euro, in crestere cu aproape 60% in euro fata de anul 2003.

Compania, controlata de catre stat, a inceput si anul acesta cu rezultate in crestere, majorandu-si cu aproape 250% profitul din primul trimestru. Cifra de afaceri a fost cu 16% mai mare fata de perioada similara a anului trecut.

Procesul de privatizare al companiei urmeaza sa fie initiat in cursul semestrului al doilea din acest an, dupa rezolvarea litigiilor cu actionarii minoritari privind conversia in actiuni a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Compania a mai fost scoasa la privatizare de catre stat pana acum, insa tentativele s-au soldat de fiecare data cu esec.

Printre investitorii interesati de preluarea Oltchim se numara grupul rus LukOil, care ar dori o integrare a operatiunilor petrochimice din Romania si alte piete din regiune, respectiv compania ungara BorsodChem, potrivit ultimelor informatii disponibile.

Capitalizarea bursiera a companiei la Bursa de Valori trece de 275 milioane euro, in conditiile in care ultima cotatie a actiunii a fost de 0,3050 RON.

adrian.mirsanu@zf.ro