Florida si Alabama incep refacerea dupa Uraganul Dennis

Autor: Monica Leulescu 12.07.2005
Statele Florida, Alabama si Mississippi au inceput eforturile de refacere dupa ce Uraganul Dennis a facut ravagii de-a lungul zonei de coasta din nordul Golfului Mexico, informeaza Bloomberg.

Autoritatile din Florida nu au permis inca rezidentilor evacuati - circa 1,2 milioane de oameni - sa se intoarca acasa, a declarat Ian Satter de la Centrul de Operatiuni de Urgenta al Statului Florida.

In Alabama, o treime din cei 500.000 de rezidenti din partea sudica au fost indemnati sa paraseasca zona, a aratat sergentul James Brown din cadrul Garzii Nationale a Statelor Unite.

Dennis si-a facut aparitia in Florida ieri dupa-amiaza, iar cea mai mare viteza a vantului a fost de 193 km/h, a declarat Centrul National pentru Uragane pe pagina sa Web. Fur tuna, despre care meteorologii au spus ca este una dintre cele mai puternice care a lovit peninsula Florida in ultimii 150 de ani, a scazut in intensitate pe masura ce a inaintat pe uscat si a ajuns in cursul noptii trecute la nivelul unei furtuni tropicale cu vantul atingand o viteza de 80 km/h. In Florida au fost raportati doi morti ieri.

Dennis ar putea costa companiile de asigurari intre 3 si 8 miliarde de dolari (intre 2,51 si 6,71 miliarde de euro), conform companiei Eqecat Inc., care foloseste algoritmi informatici pentru a previziona pierderile.

Presedintele SUA, George W. Bush, a hotarat ca guvernul federal sa ajute material la eforturile de refacere, a precizat Casa Alba intr-o serie de declaratii. Statele Florida, Alabama, Mississippi si Louisiana au declarat starea de urgenta.

Florida si alte cateva state din sud sunt inca in reconstructie dupa o serie de patru uragane survenite in 2004, care au cauzat pagube in valoare de 23 de miliarde de dolari (19,3 miliarde de euro).

In jur de 9.300 de rezidenti au solicitat adapost, a declarat Ian Satter de la Centrul pentru Operatiuni de Urgenta.